Sommartankar

I onsdags skriade tornseglarna  glatt omkring i luften härovanför.
Ett läte, som indikerar, att nu är sommaren faktiskt här. – Oavsett hur det känns i luften.
Det var inte varmt, och det har det inte varit sedan dess heller, men ändå!
De har kommit!

Men…? Sedan har jag inte hört dem igen.
De seglade kanske iväg med vinden? – För fasiken, vad det har blåst!
Det blåser ju hela tiden!

Fast idag har solen i alla fall tittat fram allt som oftast, även om det seglat omkring en del moln på himlen också. – Men även de har ju rört på sig med vinden, så det har mest varit fint.
Blåsigt då förstås… – Även om det flåsat på något mindre idag, och varit lite ljummare vindar ändå. (Fast det är inte varmt när solen gömmer sig direkt…)

Men nu har jag suttit på altanen, och njutit av att gräset är klippt.
Jag tänker inte göra någon mer nytta idag, utan bara njuta av livet.
Och tänk, det kunde man verkligen göra där i solen.
Njuta alltså! – För mot väggen är det lä, och hur skönt som helst när solen gassar!
Jag hade gärna lyssnat på svalornas skriande i luften också förstås!
Men endera dagen, så kommer de för att stanna.
Nu har de i alla fall varit här och berättat att de även i år hittat till Sverige ända från södra halvan av Afrikas kontinent.

Snart är det sommar på riktigt, och jag hoppas det blir en sommar med mycket sol, och lagom värme utspritt över alla tre sommarmånaderna!
Jag tar gärna en repris på sommaren 2006, och hittills har vädret betett sig ungefär som då.
I så fall kan vi förvänta oss värme och mängder med sol,  från månadsskiftet maj/juni ungefär och ända långt in i augusti. – Så vil jag ha det, om jag får bestämma! Skrattar

2014-07-22 15.25.12

Posted in Blandat pladder | 1 Comment

Det där med att spara

Pengar är något man behöver och det är bra att ha lite sparat för oförutsedda utgifter. Särskilt om man bor i hus.

Man behöver pengar till sådant som är kul också, och att resa tycker jag är skojigt!
Helst skulle jag ju vilja bo utomlands hela vintern, men då får jag nog se till att hitta på något att jobba med, som man kan göra på distans i så fall.

Tills vidare får jag försöka spara så mycket som det går, så jag i alla fall kan åka på semester någon gång.

2014-09-18 18.15.29

Nu försöker jag sälja en massa saker, på loppisar och köp och sälj-sidor. – Det finns en otroligt massa prylar, som jag inte behöver, som bara står i vägen här hemma, men som någon annan kanske har nytta av. Det är en hel del saker nu, som fått nya hem. – Och jag har fått lite slantar…

Alla guldtior jag får åker också ned i en petflaska, och ska endast användas till resor.

Härom dagen provade jag för första gången på att äta kirskål, som jag har ungefär hur mycket som helst av i min trädgård. – Och jag insåg att det är vansinnigt gott!
Det går alltså att spara in lite på matpengarna på sommaren, om man lagar till sådan någon gång i veckan. – Att det är nyttigt också gör ju inte saken sämre.
Detta gäller såklart bara om man bor, så man har tillgång att plocka dem. – Bor man i stan, så får man istället betala runt 600 kronor kilot för dem i butiken, och det är såklart inget bra sätt att spara pengar… Blinkar

Man kan spara lite här, och lite där, även om man inte har någon hög inkomst.
Men det som “tar” bäst är såklart ändå att månadsspara via automatiska månadsinsättningar.
Om det dras lite pengar direkt när man får lön, så märker man liksom inte att de “försvinner”. Ganska snart så har det blivit en slant på sparkontot.
Men så är det det där med ränta också förstås… – Det är ju inte alla sparkonton som ger ränta ens.
Om man bara öppnar ett konto i sin bank, och tror att pengarna kommer att  växa lite utöver själva sparandet, kan man bli väldigt besviken.
Nu är ju räntorna låga, så man tjänar inte några stora pengar på ränteinkomster oavsett, men visst gör det skillnad!
Sevenday kan man lätt se hur mycket pengarna kommer att växa, om man sätter in  dem där, och enkelt jämföra med konton i andra banker. De betalar också ut ränta varje månad, och såvitt jag kan räkna ut det, så måste det vara lönsamt för oss kunder. – I alla fall om man låter räntepengarna stå kvar på kontot.

Posted in Ekonomi, Okategoriserade | Tagged , , , , | 1 Comment

Återbesök

Knappt en vecka har gått sedan analysen med ES-Teck, och det vara dags för återbesök hos Rima med genomgång av resultatet, och en handlingsplan.

2015-05-18 11.56.07

Rima förklarade i detalj vad arteriografen, som mäter kärlens spänst egentligen gör. Alltså hur mätningen fungerar, och hur man ska utläsa resultaten av den mätningen.
Mina kärl var ju i god kondition, och risken för hjärtproblem, med tanke på detta väldigt liten.
Men…Hon förklarade också att stress gör exakt samma sak som igensatta oelastiska kärl med kroppen. De får dem att stelna, om än bara temporärt, så saker kan hända i alla fall.
Stressiga situationer kan göra så vem som helst kan drabbas av något med hjärtat.  Det är alltså inget frikort man har, bara för att kärlen är bra, även om man har mycket mindre risk att drabbas av något.

Stress ska alltså undvikas!

Sammanställningen av de andra värdena som kom fram genom scanningen visar att mitt huvudproblem är just stress.
Ett nästan ständigt påslag, som gör att  blodflödet till tarmen och hela matsmältningsapparaten störs.

Det påverkar inte bara tarmen och bukspottkörtelns arbete, med insulin och enzymer, utan  också binjurar och sköldkörtel.
Det blir liksom ingen ordning på allting, om man säger så…  Och det blir en ond cirkel av allting.

stressymptom
Några bilder från scanningen, där man ser att bland annat amygdala, som styr stressreaktioner är rödmarkerat, och vilka delar av tarmen som är påverkade.
Sköldkörteln är också med på ett hörn liksom bukspottkörteln, men de är gula vilket indikerar en något lägre grad av störning. (Precis som halva tjocktarmen, som alltså inte är lika “sjuk” som den uppåtgående delen.)  Och, Ja! Haha!!! Jag har lite fel i huvudet… Blinkar 

(Magnesiumbrist, som ju konstaterades gör till exempel att man inte kan slappna av. Och spänningen/stressen gör att maten inte kan smältas ordentligt. Då skadas tarmen, och man kan inte ta upp magnesium, eller andra ämnen heller såklart, så det blir ännu svårare att slappna av.
Tjolahoppsan sa… )

Binjurarna jobbar som attan med att producera stresshormoner, och bukspottkörteln har fullt sjå med att se till att levern pytsar ut glucagon, så blodsockret är tillräckligt för att kunna fly eller slåss. (Våra primära anledningar till att stress finns. En överlevnadsinstinkt, som ska kopplas på vid fara. Bara det att  min kropp nu liksom tror att det är fara å färde hela tiden, så den är ständigt beredd.)
Rena rama cirkusen där inne…

Min handlingsplan går ut på att laga min trasiga tarm, och att se till att slappna av ordentligt, så kroppen får vila, och kan reparera sig.
Förhoppningsvis går det bättre om det kommer in lite magnesium i systemet.
Sedan förra besöket har jag sprayat mina fötter och ben med epsomsalt blandat  med vatten, för att kroppen ska få i sig magnesium den vägen.
Tidigare gjorde jag också en egen hudkräm, mest för kul, med MSM och en massa epsomsalt i. – Den har jag använt till att smörja mig med över stora områden ett par gånger om dagen, den senaste veckan.  Jag vet inte om det är inbillning, men jag tycker jag känner mig piggare i kroppen en stund efter att jag smort in mig.
Jag berättade det för Rima, och hon tyckte det var en utmärkt idé.

På kostfronten blir det en hel del omläggningar, även om jag för all del ätit mycket nyttigt tidigare också. (Fast också en del som jag inte borde äta alls förstås…)
Men nu är det tarmen som är i fokus, och det är många saker som ska uteslutas ur kosten, för att den, och jag,  ska må bra.
Gluten, mjölkprodukter, snabba kolhydrater, sötningsmedel och dessutom potatis, tomater, aubergine, paprika och chili.

Rima hade med hjälp av värdena från apparaten tagit fram en massa kosttillskott, som värdena indikerade att jag kunde behöva.
Sedan testade hon dem på mig med kinesiologi.
Många av ämnena tyckte min kropp inte att den behövde, så då orkade jag inte hålla emot, medan magnesium, Q10, b-vitaminer, enzymer och ett homeopatmedel som heter NERTO tyckte den absolut att jag skulle ha mer av.
Men allra viktigast är såklart maten, och jag har fått med mig en del recept med tips på en massa gröna drinkar och mat jag kan laga.

Nu bearbetar jag min hjärna att tänka rätt.
Att se förändringarna i kosten som något positivt, och inte som ett hinder, och något som bara är jobbigt.
Det är ju faktiskt jag själv som styr hur jag upplever saker och ting, så nu är det upp till mig. – Vill jag att det här ska bli jobbigt, eller enkelt?
Hör ni mig klaga någon dag så vet ni… – Då har jag helt enkelt inte lyckats så bra med att tänka.

Här är dagens middag:

2015-05-19 17.47.22

Serverad med en hamburgare.

2015-05-19 18.01.00

Så här års behöver jag då verkligen inte svälta i alla fall! – Och gott var det med kirskål, som jag bara fräste på i pannan med lite fett, kan jag berätta!
Men jag lovar att lägga ned mer tid och omsorg i matlagningen en annan dag.
Det hade kunnat bli så mycket roligare än bara en hamburgare till den goda kirskålen!

Posted in Kroppsvård, Tankar och hälsa | 2 Comments

ES-Teck – Because I’m worth it!

Igår gjorde jag något som jag verkligen är värd!
Jag investerade i min egen hälsa.
Eftersom jag inte varit i riktig form sedan i höstas, då jag åkte på en snäll variant av bältros, och några prover som jag tagit i den vanliga vården inte visat något. Och inget händer…  Så bestämde jag mig för att ta tag i saken på egen hand.

Förra måndagen beställde jag tid för en kroppsscanning med ES-Teck i Uppsala.

Det är en apparat som bara används i den alternativa vården i Sverige, men finns på en del sjukhus i andra länder.
Det fungerar på ett sätt som liknar EKG eller EEG, men här har man plattor fästa i pannan, och så har man fötterna och händerna på metallplattor som är kopplade till en dator. Dessutom har man en klämma som mäter syresättningen på ett pekfinger.

Efter tre minuter är undersökningen klar, och på datorskärmen kan man se hela kroppen på en 3-D-bild. Olika färger markerar alla organ i kroppen, och beroende på vilken färg som visas kan man se var det finns problem.
Helt fantastiskt att se!

Datorprogrammet mäter också halter av olika ämnen i kroppen, så man kan se om man har brister på något. – Eller höga värden.
Resultaten visas i staplar, och även här är  det färgmarkerat, så man enkelt kan se vilka som är bra, och vilka som inte är det. I olika grader. Grönt är mycket bra och rött är riktigt dåligt. Gult lite så där så man ska kolla lite närmare på det.
Mitt BMI och kroppsfett t ex var gult, men det behöver man förstås inte någon apparat för att konstatera…

Magnesium däremot, som jag äter så mycket jag kan få i mig, var rött. Alltså alldeles för lågt. (Så nu tänker jag använda epsomsalt att ha på huden mera än jag gjort. – Det är nämligen ett väldigt bra sätt att få i sig det genom huden. Särskilt då tarmen inte fungerar som den ska. Och det gör den inte på mig…)

Kalium var också väldigt lågt, medan natrium var högt.  Något som inte är så bra för hjärtat. Det bör vara balans mellan de där två, för att vätskebalansen i kroppen ska fungera.

Men hjärtat och mina kärl var i toppform i alla fall.
Det konstaterades vid en annan mätning, som gjordes innan jag blev kopplad till plattorna.

Genom att mäta aortans längd, från nyckelbenet vid strupen, ned till blygdbenet, mata in det värdet, och sedan göra tester med något som såg ut precis som en blodtrycksmanchett, en arteriograf,  så kollades bl a  kärlens elasticitet och blodtryck. Och åderförkalkad är jag då inte!

Men det var lite annat som behöver rättas till alltså…
Framför allt tarmen, som inte mår bra, och binjurarna som inte heller är i toppform. (Något jag misstänkt länge, men provtagningar på VC inte riktigt bekräftat. – Fast binjurar är ena luriga rackare, och svåra att få ordentliga resultat från med vanlig provtagning. Det finns många som går flera år med fel på binjurarna utan att någon läkare upptäcker det. Man behöver nästan komma till en erfaren endokrinolog för att kunna få till det där.)

Rima, som är den som gör undersökningarna var fantastiskt bra, och jag ser fram mot måndag, då jag ska på återbesök. Då har hon sammanställt resultaten och skrivit ut dem till mig, och jag kommer att få tips och råd på hur jag ska göra för att kunna komma tillrätta med mina problem.
Det blir glutenfritt ett tag framöver har jag förstått i alla fall. Och inga sötsaker.

Igår var jag där 1 1/2 timme, och det kommer att bli en bra stund på måndag också, för att gå genom allt.
De båda besöken och undersökningen kostar tillsammans 1.500:-. (Fast jag hade en sådan tur att de har rabatt nu i maj tydligen, så jag betalade 1.350:- istället. Det var en trevlig överraskning, för det hade jag inte läst någonstans.)
Min plånbok säger egentligen nej till sådana här saker, men jag ser det som en investering för framtiden.
Hälsa kan inte mätas i pengar, och egentligen tycker jag det är billigt för att få veta så mycket, och få så lång, grundlig rådgivning för de där pengarna.
En veckas sjukskrivning med karensdag, och vips, där var de slantarna!
Kan jag framöver slippa bara en enda sjukskrivning, så har jag tjänat in de pengar jag lade ut igår. Förhoppningsvis kan jag slippa fler sjukskrivningar, och få en bättre livskvalitet på fritiden också.
Och så glad och nöjd, som jag kände mig när jag gick därifrån… – Ja, den känslan var värd mer bara den, kan jag säga!

Vill du läsa lite mer om Rima, som jag var hos igår, och ES-teck, så kan du kika här:

http://www.alternativakademin.com/assets/Behandlingar/SVU40-20090828-15.pdf

http://www.alternativakademin.com/behandlingar/naringsterapi/halsoanalys/

http://alternativakademin.com/terapeuter/ripsik-akbarian/

ES-Teck-terapeuter finns på fler ställen i landet, men om du bor i närheten av Uppsala, så rekommenderar jag verkligen ett besök hos Rima! – För det är du värd!

Posted in Kroppsvård, Tankar och hälsa | 2 Comments

Jag vill gå på kurs!

Hälsa och vad näringsämnen (och gifter) gör i våra kroppar är något som börjat intressera mig de senaste åren.
Många är de timmar jag lagt ned på att studera olika undersökningar och läsa inlägg i grupper på Facebook, som har att göra med hur saker och ting hänger ihop i våra kroppar.

Det började med att jag, efter att ha varit sjuk sedan 20-årsåldern, för några år sedan förstod att jag var amalgamförgiftad.
Från början var jag inte alls dålig hela tiden, utan kunde jobba som vanligt för det mesta. Fick bara lite underliga symptom då och då. Men från trettioårsåldern så blev det sämre och sämre, och jag fick sjukersättning på deltid.

Efter saneringen ville jag veta hur jag snabbare kunde bli av med gifterna som nu finns lagrade i min kropp, och det var då det började… – Min kunskapstörst på att lära mig mer om vad som händer i kroppen egentligen?

Ju mer jag läser, desto mer intresserad blir jag. – Men jag inser att det är en mycket komplicerad apparatur vi bär på, och att vad vi stoppar i oss (både nyttigt och onyttigt) inte bara påverkar andra näringsämnen vi får i oss eller producerar själva, utan även alla signalsubstanser i vår kropp.
Ett otroligt sofistikerat samspel!
Dessutom påverkar våra tankar oss otroligt mycket, och man har i vetenskapliga experiment faktiskt kunnat påvisa att våra tankar påverkar våra celler. Till att bli friska, eller att bli sjuka.
Stress (och dit hör negativa tankar) är det värsta vi kan utsätta våra kroppar för, och det finns många olika sorters stress…
Sorg, rädsla och tidsbrist orsakar stress. Att ständigt vara igång, även om vi tycker det är otroligt roligt är också stressande. Gifter eller näringsbrister är också en stor påfrestning, och stressande för kroppen.
Ju mer stress vi utsätts för, desto viktigare blir det att balansera det med något.
Som att praktisera mindfulness eller yoga till exempel, (det är katterna rätt bra på, utan att gå på kurs…)

2013-06-05 15.04.27

och försöka tänka “friska” tankar. – Och såklart att få i sig de ämnen kroppen bränt för mycket av! (Men då gäller det ju att stoppa i sig rätt saker, och veta vad det är man behöver.)

Jag börjar få ett litet hum om hur komplicerat det här är, och faktiskt också lite om hur det hänger ihop. Men jag har bara skrapat på ytan, trots all tid jag läst, och läst och läst…
Dessutom är det ju så att oavsett hur många timmar jag sitter vid datorn och läser studier och vetenskapliga rapporter, så kan jag ju liksom inte göra något med det jag vet… – Jag kan inte använda några av de lärdomarna till annat än “för eget bruk” eller hur man ska säga…?
Man får inget diplom hur många timmar man än sitter på nätet och “pluggar”.

För att använda sig av kunskaperna professionellt så måste man ha ett kursintyg, diplom eller betyg.
Så nu vill jag gå på kurs!

Nordiskt Näringscenter i Bagarmossen har massor med utbildningar och kurser jag skulle vilja vara med på!

näringscenter

Kurser i Yoga och stresshantering, Signalsubstanser och Hormonsystemet är bara några…
Och visst vore det roligt att kunna titulera sig Kost och Näringsterapeut!

Nu är det ju lite småbökigt att ta sig härifrån till en förort strax söder om Stockholm för en morgontrött människa som jag… (och dessutom har jag inte riktigt råd just för  tillfället) Man skulle ha en husvagn, så kunde man boa in sig i närheten och bara åka kommunalt en bit.

Men… Man  kan klara sig utan husvagn eller hotell, även om man är morgontrött. I alla fall till viss del.
En del kurser hos dem kan man även gå på distans nämligen.

Men visst är det bra mycket roligare att vara med på plats när det händer?!

Posted in Okategoriserade, Tankar och hälsa | 1 Comment

Mosippor och kattfötter

Jag är inte direkt i toppform just nu.
Det verkar som om någon är här på nätterna och kör över mig med ångvältar. Och natten till igår så var det någon som sandpapprade halsen och näsan på mig också. Och så har någon slagit mig i huvudet med en slägga tror jag.
Rena rama byggarbetsplatsen i mitt sovrum verkar det som…

Men idag sparkade jag mig själv i rumpan, och tog en kort promenad i alla fall.
En liten sväng upp i åsen, för att kolla mosipporna.
Jag fick meddelande igår om att de blommar nu nämligen.

Och ja, nu håller de på att slå ut uppe vid elljusspåret.

IMG_2159

IMG_2162

IMG_2163

Traskade iväg bortåt gamla skjutbanan, för att se om det trots allt fanns någon planta som överlevt skogsmaskinsmassakern, men tyvärr hittade jag inga mosippor där…

Men jag hittade kattfötter. Närmare bestämt fyra stycken.
Som satt på en katt.

IMG_2174

Det är nog lite tidigt för andra kattfötter ännu tror jag?

Och så såg jag något litet grönt, som inte var större än ett blad på en rödklöver.

IMG_2183

Vi kryper närmare, så får ni se…

IMG_2187

En omogen citronfjäril?
Nej, förmodligen en björnbärssnabbvinge har jag kommit fram till efter att ha googlat lite. – Men det kan vara alldeles galet, så om du vet vad den heter, så får du gärna kommentera!

Posted in Foto, Natur | 1 Comment

I buskar och snår

När jag gick upp i morse var det strålande sol. Blå himmel och bara svaga vindar.
Då måste man passa på att gå ut såklart!

Men först måste jag ju ha kaffe såklart, och lite mer kaffe… – Och så måste jag till affärn också.

Innan jag kom ut hade det börjat komma moln, och de växte till sig rätt snabbt.
Men mellan molnen så sken solen igenom ibland också.

IMG_1981

Såg ni vad som står på den övre skylten förresten?
Den vita?
Här kommer en förstoring, om det är svårt att se:

allmän

Ja, nu ska vi ut på skogspromenad på riktigt!

Men innan vi lämnar vägen, så kommer här årets första nyckelpiga.

IMG_1980

Jag gick till Prästgårds Hagen, för jag trodde att marken där skulle vara alldeles vit nu. – Men det var den inte riktigt.
De är på gång, och det finns massor med knoppar, men än är de flesta just bara det. – Knopp.

IMG_1998

Om ett par dagar däremot, så kommer det att blomstra för fullt.

Enbär blir det gott om i år…

IMG_1990

IMG_1992

Det var inte bara molnen som börjat dyka upp framåt lunchtid. – Blåsten hade också vaknat.
Då är det mysigt med såna här “solgropar” i naturen.
Där kan man sitta vilket håll det än fläktar från.

IMG_2001

Men inte hade jag tid att sitta där heller! – Jag skulle ju på promenad.
Drog iväg rakt över skogen ut mot Haguddsvägen därifrån gropen. Och det var då ungefär jag insåg att, Japp! Nu har jag verkligen lämnat allmän väg…
Det har aldrig varit en särskilt promenadvänlig skog det där. Inte ens när jag var liten.
Det fanns väl en anledning till varför den användes som betesmark, och inte som åker om man säger så.
Det är stenigt och gropigt, och det har det alltid varit.
Men för några år sedan avverkade man skogen, och nu är det så mycket sly, ris och smågranar att det knappt går att ta sig fram.

IMG_2017

Och rosbuskar som man fastnade i stup i ett…

IMG_2009

Och gropar med vatten.

IMG_2011

Ja, och så en massa sten då förstås.

IMG_2012

Men jag fick en belöning för att jag hoppade mellan tuvor, snavade i grenar och klättrade i sten, och nästan råkade gå in i taggtrådsstängslet också, som lämpligt nog hade rasat halvt ikull precis där jag kom, så det bara var att kliva över.

En citronfjäril kom flygande, och landade alldeles framför mig.
De som brukar vara så blyga…
Men den här den satt där så snällt, och lät sig fotograferas så.

IMG_2026

IMG_2028

Många har hittat murklor när de är ute på promenad. Men jag hittade bara någon sorts tickor jag… – De lämnade jag kvar.

IMG_2032

Blåvitt var det lite här och var.

IMG_2049

IMG_2052

IMG_2059

Lupinerna börjar vakna ur sin vinterdvala.

IMG_2055

När jag gick ut på spängerna, så skrämde jag ett par änder på flykten.
Men jag hann fånga dem med kameran i alla fall.

IMG_2063

Den där “bron” som ligger bredvid spängerna och syns i vänsterkanten på bilden ser ganska rutten ut…
Jag skulle inte våga åka traktor över den! (Jag skulle ärligt talat inte ens våga gå över den… Inte ens när vattnet är lägre, så det inte står över den.)

IMG_2076

Den ena av bryggorna håller på att bli ett med naturen.

IMG_2097

IMG_2106

På vägen hem gick jag vanliga vägen.
På Armanbo gärdet var  det gult…

IMG_2131

Och i skogen bakom Församlingshemmet var det visst varmare än i hagen. – För här var det mera sprutt på vitsipporna.

IMG_2128

IMG_2138

IMG_2146

Men det kommer att bli mera vitt, för även här är det många som fortfarande inte slagit ut ordentligt än.

Posted in Foto, Natur | 3 Comments

Ute i naturen

Det händer grejer i naturen, även om det inte gått med någon raketfart, då det inte varit så varmt på sistone.

I går var jag upp i åsen, och blev så ledsen…
Först blev jag glad förstås, eftersom mosippan ovanför elljusspåret fått tre små knoppar.

2015-04-06 13.17.12

Något mer oansenligt än så länge får man förstås leta efter, men det är tre knoppar med på bilden, och när de sedan blir blommor, så blir de allt annat än oansenliga…

Men sedan gick jag bort till gamla skjutbanan. – Och där har det hänt grejer!
Nödvändiga grejer kanske, men inte alls roliga!
De har gallrat skogen och farit fram med maskiner, så marken är alldeles sönderkörd.
Jag letade och letade, om jag skulle se några plantor, där mosipporna stått, men de verkar inte finnas kvar…
Och jag letade länge, just med tanke på att de är så oansenliga innan de blommar, men det ser rätt dystert ut…

2015-04-06 13.31.34

2015-04-06 13.34.52

Idag gick jag en promenad åt andra hållet istället.
Ner till Hagudden.

På vägen dit blommade tibast så vackert. Vacker, men giftig!

IMG_1879

IMG_1880

Men vitsipporna har inte riktigt vaknat ännu.

IMG_1882

Men det har blåsipporna…

Oj, vad vakna de är nu!

IMG_1890

Och många…

IMG_1905

 

IMG_1908

IMG_1909

IMG_1913

IMG_1917

(Klicka på bilderna för att se bättre. Klicka sedan en gång till. – När du tittat klart, så klickar du på bakåtpilen i webbläsaren för att komma tillbaka hit.)

Mycket blått var det idag alltså…

Himlen var också blå, och speglade sig i vattnet.

IMG_1923

IMG_1886

Men så fanns det en hel del gult också…

IMG_1925

IMG_1936

IMG_1933

På vägen hem tog jag vägen genom Prästgårds Hagen. (Ja egentligen går man ju genom hagen annars också, men nu gick jag till det man brukar kalla för Prästgårds Hagen. – Kullarna bakom prästgården. Andra sidan av hagen liksom…)

IMG_1955

Om någon vecka eller så kommer nog marken där att vara vit.
Och då menar jag inte av snö, även om det såklart också kan hända…
Nej, jag menar av vitsippor.
Fast än har de alltså inte vaknat riktigt…

Men det är ju fint där ändå!

IMG_1956

IMG_1952

IMG_1957

Posted in Foto, Natur | 1 Comment

Nu är våren här på riktigt

Jag skrev tidigare om att våren nog officiellt skulle anlända till Tärnsjö nu i helgen.
Vad jag missat var att den tydligen redan hade anlänt. – Meteorologiskt då alltså.
Jag tyckte det var så pass kyligt tidigare, att jag inte trodde dygnsmedeltemperaturen legat över nollan en vecka i streck tidigare. Men det hade den visst gjort…
För enligt SMHI så kom den redan för ett par – tre veckor sedan.
Ja, där ser man…

För mig blir det i alla fall inte vår på riktigt förrän blåsipporna slagit ut nere vid Hagudden. – Och tänka sig… Det har de gjort nu!

Men ni får stilla er lite, och följa med från början på promenaden…

Jag knallade in i skogen bakom församlingshemmet och där var det så här fint i eftermiddagssolen.

IMG_1821

Myrorna tycker också att nu är det vår på riktigt! – För idag var de vakna.

IMG_1825

De vårstädar för fullt allihopa, och bara kryllar runt.

IMG_1826

Undrar om någon har börjat vårstäda björkarna också tro? – De är så otroligt vita en del av dem!

IMG_1829

Lite snö fanns det kvar, men bara på en kort sträcka.

IMG_1830

Är man känslig för hasselpollen, så ska man akta sig för att ruska på hängena i träden…
Det bara dammar om dem om man kommer nära.

IMG_1832

Aaatjoo!!!

Nästan framme vid spången hittade jag våren!

IMG_1835

Tjohoo!!! Ler

Det dröjer nog inte länge förrän isen lossnar i viken heller, men än ligger den kvar.

IMG_1847

På marken fanns också lite is. En fläck såg ut som en hästsko låg infrusen i isen.

IMG_1851

Ekorrarna äter inte bara hasselnötter… – Här har det visst kalasats på ekollon.

IMG_1859

Färskt direkt från trädet skulle jag tro, eftersom det var precis under en av ekarna.

IMG_1856

Där under ekarna hittade jag en sippa till. Bara en knopp, men i morgon så blommar kanske den också.

IMG_1867

 

Och bredvid den lilla ägan nere vid parkeringen så hittade jag ett par små raringar till.  De gömde sig lite under bladen, så jag fick lägga mig på marken för att kunna fånga dem på bild båda två.

IMG_1874

Snart är det nog blått lite överallt och det dröjer nog inte långe förrän de gula tussilagona kikar fram heller, så det blir blågult på marken  där nere.
Och tänka sig… Då fick jag ju liksom rätt ändå då, när jag skrev att våren skulle komma till Tärnsjö i helgen.
För nu är den officiellt här – Enligt mitt sätt att se på det. ;)

Posted in Foto, Natur | 2 Comments

Åt rätt håll

Idag har man verkligen fått en försmak av våren. Som prognosen ser ut, så kommer det att officiellt vara vår i Tärnsjö nästa helg.
Men man vet ju aldrig med vädret… – Det gör ju lite som det vill, så vi får vänta och se.

Men även om temperaturen inte varit så hög i luften idag, så har i alla fall solen värmt från en klarblå himmel.

Jag gav mig ut på en liten promenad, för att se om det hänt något i naturen?

Än finns det en del del snö kvar, fast det i stort sett bara är snöhögarna som är kvar inne i samhället.

IMG_1762

Men bänken är sittvänlig nu i alla fall.

IMG_1764

Hasselhängena har öppnat sig, så nu är det allergivarning…

IMG_1765

Ju längre ned mot Hagudden, desto mera snö.

IMG_1770

Men ute på Myran har det smält bort.

IMG_1775

Och det börjar bli öppet vatten i bäcken.

IMG_1779

Och så börjar lilla videung kika fram…

IMG_1795

IMG_1797

Det torra fjolårsgräset ser ut som håret på en massa skogsvarelser.
Kanske är det troll, som krupit ned och gömt sig i marken, så bara nackarna på dem sticker upp?

IMG_1799

Marken framför dasset är också snöfri.

IMG_1802

Men än tittar inga blåa sippor fram. – Bara blad.

IMG_1804

Blir det nötter av alla blommor på hasseln i år, så kommer Hagudden att vara rena paradiset för ekorrana… Jisses, vad det kryllar av hängen!

IMG_1805

Än hänger fjolårets nypon kvar, men om några månader så blommar det vackert med enkla rosa rosor på de här buskarna.

IMG_1808

Och snart. Ganska snart, kan jag tänka mig att det blir både blått och gult på marken.

Det känns som om det blir en tidig vår i år, och jag har sett att folk redan hittat blåsippor och tussilago i trakterna runt i kring.

Sippor i rabatter räknas dock inte riktigt i min värld. – När det blommar i Prästgårds Hagen, är det vår på riktigt!

Posted in Foto, Natur | 3 Comments