Halleluja!

Har ännu inte fattat riktigt vad som hände i förmiddags?
Var beväpnad upp till tänderna med informativa lappar, internetlänkar, foton och kom-ihåg-lapp med symptom, men behövde inte använda något av det.

Vad har jag då gjort kanske ni undrar? – Jo jag har varit till Vårdcentralen. Och vis av tidigare erfarenheter så hade jag därför förberett mig minutiöst.
När man är där, så måste man kämpa för sin rätt, och för att få doktorn att lyssna överhuvudtaget nämligen.
I alla fall hos de läkare jag besökt de senaste åren.

Men idag….
Idag gick det som en dans, och jag fick exakt det bemötande som alla patienter vill ha vid besök på vårdinrättningar.

Doktorn ursäktade sig och sade att hon ju var tvungen att hålla sig inom ”vetenskap och beprövad erfarenhet” även om det lyste genom att här fanns det minsann en läkare som hade koll på borrelia, och vilken medicinering som kan krävas för att (kanske) bli bra, men att hon är förhindrad att göra vad hon vill för att regelverket är snävt.
Hon får göra si, och hon får göra så, men hon får inte göra något annat.

Jag berättade lite kort om min resa med borrelia, och om vilka doser tidigare läkare skrivit ut, och hon svarade väldigt snabbt att det är alldeles för lite.

Det är ju uppenbart att du haft neuroborrelia då också, med de symptomen, och då behöver man betydligt högre dos.  (Då någonstans tror jag att jag började gapa, och se lite fånig ut… – Jag hade inte förväntat mig att hitta en läkare som vet något alls om borrelia nämligen…)
Tidigare har jag fått 1/4 av den antibiotika man ska ha vid neuroborrelia enligt läkemedelsverket, trots att jag påpekat att dosen som rekommenderas är annorlunda. – Idag har jag med mig det de föreskriver hem, och förmaningen att höra av mig om symptomen inte klingar av och försvinner inom ett par-tre veckor efter avslutad kur.
Då får vi gå vidare med ytterligare undersökningar, och kolla upp mera.

Medicinen är inte superviktig för mig egentligen. – Sådan kan man skaffa från utlandet om man verkligen behöver, men tyvärr är neuroborrelia svår att bli av med även med den kur som läkemedelsverket föreskriver. Det som är viktigt är att bli tagen på allvar, och även få sjukdomen på papper, då det kan innebära att man har rätt till ekonomisk ersättning från försäkringar, och kanske även lättare att få sjukpenning beviljad(?), även om det då står som ”restsymptom” trots att det kanske är en aktiv sjukdom. (Kronisk borrelia existerar nämligen inte enligt myndigheterna, och de riktlinjer läkarna måste rätta sig efter.) I så fall kan man få ersättning, som man kan utnyttja för att behandla sjukdomen alternativt, och där nås ofta bättre resultat för många än i den vanliga vården.

Det finns stor risk för att jag kommer att ha blåmärken på min arm i morgon efter alla gånger jag har nypit mig själv, för att kolla att jag inte drömmer…

Så vad föranledde mitt besök idag då?
Ja, tyvärr är det ju inte bara gamla symptom som jag haft hela tiden sedan jag blev diagnosticerad med borrelia första gången för två år sedan, eller den nya borrelia jag drog på mig i fjol. – Utan ett nytt bett som jag fick för två veckor sedan, som snabbt gav en stegring av symptomen jag dragits med, och även en rejält stel nacke, och taskig känsel och cirkulation i högerarmen samt lite mer frekvent småfeber än annars.

Det ironiska är att jag har gjort en salva mot fästingar, som verkat fungera alldeles utmärkt, då jag inte ens haft någon krypande på mig efter tidigare turer i skogen i sommar.
Men den här dagen så tog stiftet med salva jag hade slut innan jag smort in mig klart.
Då tänkte jag att det räcker nog med det som är, och ivrig som jag var, så drog jag till skogs.
Det var ju dumt! – Man ska inte slarva…
Grejen är att det fanns mer salva i en burk, men jag var för ivrig, och gjorde mig inte tid att smörja “för hand”.
Nu kan jag såklart inte säga att salvan är hundraprocentig, och att jag inte skulle fått fästingen om jag smort mig som jag brukar, men just detta att jag stod där och tvekade, och tänkte att “det räcker nog”, det är lite störande måste jag säga…

Men det är inget att hänga upp sig på nu. – Skadan är skedd, och jag har ännu en gång med odds som är helt obegripliga, lyckats locka till mig en fästing som bär på smitta, och dessutom fått smittan i mig.
Trots rätt snabb bortplockning och användande av en specialböjd pincett, som bara nyper precis invid huden, för att man inte ska klämma fästingen.

Nu gläder jag mig istället åt att jag äntligen (!!!)  fått träffa en läkare som inte bara kan det där med patientbemötande, utan dessutom verkar vara insatt i problematiken med borrelia.
Någon som lyssnar och faktiskt verkar förstå…. – Det är så stort för mig, som bara träffat stolpskott som man fått försöka lära en massa om borrelia. – Utan resultat alls, sedan jag blev sjuk för två år sedan, att jag nästan är tårögd…

Undrar lite över hur mitt liv kunnat vara annorlunda om jag redan då hade fått komma till den här läkaren? – Istället för den jag träffade först när jag ville ta borreliaprov, som redan när jag klev innanför dörren hade bestämt sig för att jag var utbränd. – Punkt.
“Neej…!!!  Borrelia tror jag inte alls du har. Du är nog utbränd. – Det är det så många som är nuförtiden.”

Jag var säkert både lite utbränd och vidbränd vid det laget, efter att ha gått och jobbat med borrelia i kroppen länge. Men egentligen tror jag mest jag bara var trött, för att jag var sjuk.

Nu börjar det alltså om igen… – Men tredje gången gillt brukar man säga, och nu har jag mer hopp om att bli bättre än jag haft på hela den här tiden.
Det var kanske någon mening med att det där fästingstiftet tog slut innan jag skulle ut i skogen den här gången, och att den där fästingen smittade mig?

Just nu sitter jag i alla fall och nynnar på Dr Albans gamla dänga, och tänker att livet väl är ganska fantastiskt ändå?

På vägen hem stannade jag till vid ICA och passade på att köpa mig en vinstlott också. – Idag är en bra dag!

halleluja

This entry was posted in Blandat pladder, Tankar och hälsa. Bookmark the permalink.

3 Responses to Halleluja!

 1. Lotta says:

  Jag sjunger med och för dig idag. ÄNTLIGEN!!!!❤️❤️❤️

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Lotta, Ja, äntligen!!! 🙂
  Tack vännen!

  [Reply]

 2. Karina says:

  Väldigt kul att höra 🙂

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.