Bikarbonat – Toppen till det mesta

Bikarbonat är verkligen ett mirakelmedel!
Det har otaliga användningsområden, är hälsosamt för oss, och grymt bra som rengöringsmedel.
Här är några av alla de otaliga saker man kan använda bikarbonat till:

 • Bad och fotbad: Blanda minst en deciliter bikarbonat i badvattnet, eller ett par matskedar i fotbadet. Bikarbonatet syresätter kroppen, höjer pH-värdet och ökar cirkulationen.  Lymfsystemet sätts igång, och därmed kroppens avgiftning. Huden på fötterna blir mjuk, och lätt att fila eller skrapa efter fotbad. Det är bra mot både fotsvett och fotsvamp. Även mot fotvårtor är bikarbonat effektivt. Då bör man skrapa den uppluckrade vårtan efter fotbadet, och sedan tejpa på en blandning av bikarbonat och vinäger på vårtan. – Upprepas till vårtan är borta.
 • Deodorant: Bikarbonat kan blandas med kokosolja till en pasta, och appliceras under armarna eller på fötterna, som ett giftfritt alternativ till vanliga deodoranter, som inte är bra för hälsan, eftersom de innehåller aluminium. (Och kemikalier.)
 • Tandborstning: Går att användas som det är eller blandas med kokosolja till en pasta, som man borstar tänderna med.
 • Hostmedicin: Blanda en tesked bikarbonat i ett glas vatten, och drick för att lindra hosta. Tas ej i samband med måltid, då det neutraliserar syran  i magen, som behövs för att ta tillvara maten. Minst en halvtimme (men helst en hel timme) före mat, och minst ett par timmar efter måltid.
 • Slemlösare i näsa och bihålor: Gör en koksaltlösning av två dl vatten, 1 krm salt och 1 krm bikarbonat. Häll upp i näskanna, och spola ur näsan ordentligt. Har man inte någon näskanna, så kan man även använda en tom nässprayflaska. (Nasoferm vanlig nässpray, och vissa allerginässprayer har skruvkork och går att återanvända.) Spraya i så fall mycket rikligt, och ställ dig gärna lutad över ett handfat och låt det rinna ut genom andra näsborren, när det börjar lösas upp. Använd minst en sprayflaska till varje näsborre och gång för att få bra effekt.
 • Neutralisera magsyra: Om man har för mycket syra i  magen, är bikarbonat bra för att neutralisera det mellan måltider. Observera dock att sura uppstötningar lika gärna kan bero på för lite magsyra, och då är det inte bra med bikarbonat. Man kan göra ett enkelt test på tom mage, genom att dricka ett halvt glas vatten med en tesked bikarbonat. – Om man rapar ordentligt inom ett par minuter har man tillräcklig magsyra. Rapar man fjuttigt eller inte alls, tyder det på att man har lite dåligt med syra i magen, och kanske behöver hjälpa magen med något surt istället för att neutralisera syran. Citronvatten, äppelcidervinäger eller droppar med bittra örter före maten kan hjälpa magen smälta maten.
 • Silverrengöring: Lägg aluminiumfolie i botten på diskhon. Lägg i silvret och häll på 1/2-1 dl bikarbonat och sedan kokhett vatten, så det täcker silvret. Låt ligga tills vattnet svalnat och skölj av och torka silvret.
 • Kromrengöring: Fukta en trasa, doppa den i bikarbonat, och putsa.
 • Ugnsrengöring: Häll ca 2 deciliter ättika i en sprayflaska och strö ut 1 deciliter bikarbonat på botten av ugnen. Spraya ättikan så det bildas skum. Håll bikarbonaten fuktig genom att spraya på ättika då och då. För ugnssidorna, mixa natriumbikarbonaten med vatten för att få en tjock pasta. Smeta ut det på sidorna och spraya med ättikan. Låt det sitta så länge du kan. Torka bort och tvätta med varmt vatten.
 • Rengör badrum: Torka ur badkaret med bikarbonat på en fuktig trasa, samma sak med toalettstolens utsida och tvättstället. Om det är kalkavlagringar, så spraya sedan på ättika, och låt verka en stund innan det sköljs eller torkas av ordentligt. (Eller gnugga med en halv citron.) Smutsiga kalkfogar görs rent med en pasta av bikarbonat och vatten, som gnuggas med borste. (Gärna en gammal tandborste.) Skölj/torka sedan av ordentligt.
 • Fastbrända rester på spis: Har men en gammal spis, med järnplattor, så blir det ofta brända rester kvar runt själva plattan. Fukta och strö ut bikarbonat, och ta sedan en halv citron och gnugga med. (Alternativt ha på ättika och låt verka en stund) Torka av ordentligt efter en stund.
 • Luktborttagning: Torka ur skåp eller kylskåp med bikarbonat upplöst i vatten, eller ställ in en skål med bikarbonat, eller strö ut det i skåp, lådor eller andra utrymmen som luktar illa. Häll i skorna och låt stå över natten, för att ta bort svettdoft. Går även utmärkt att strö på möbler som är smutsiga och luktar ofräscht. Strö på, borsta in det lite i materialet, låt vara några timmar och dammsug sedan bort det.
 • Luftavfuktare: Bikarbonat binder fukt, och det är därför bra att ha en skål med bikarbonat bredvid t ex verktyg som förvaras i uthus och källare, så de inte rostar.
 • Propplösare: Häll en dryg deciliter bikarbonat i vasken eller tvättstället och slå på lika mycket ättika. Låt det bubbla, och stå en stund, och häll sedan på  en rejäl skvätt kokhett vatten.
 • Kalk i toalettskålen: Häll först en hink varmt vatten i toaletten. (Inte kokhett, då porslinet kan spricka av för häftig temperaturväxling. Ta vatten från varmvattenkranen eller duschen.) Låt det stå ett par minuter, och häll sedan i en kastrull riktigt hett vatten. Slå direkt i 1/2-1 dl citronsyra, och låt stå ca10-15 minuter. Häll sedan i en deciliter bikarbonat, och låt det bubbla.  Skrubba sedan ur toaletten ordentligt med toaborsten. Det går att få rent en toalett med tjocka lager av kalk på detta vis, om man upprepar proceduren.
  Det brukar lossa stora flagor av kalk varje gång. – Mycket effektivt!
 • Myrmedel: Myror gillar inte bikarbonat, och man kan lägga ut det som barriär utanför dörren och längs husgrunden för att slippa myrorna inomhus. – Och ifall de har tagit sig in, så kan man bara blanda det med lika delar florsocker, så kan de inte motstå det i alla fall, och dör på kuppen, då deras magsyra reagerar med bikarbonatet, så de “sprängs” då de inte kan rapa, och skalet runt deras kropp är oelastiskt. (Det låter måhända ganska grymt, men jag inbillar mig att en snabb död, är betydligt mindre obehagligt än att äta myrgift, och dö en långsam död. Dessutom är bikarbonatblandningen helt ofarlig för andra djur och människor.)
 • Mördarsniglar: Sniglar avskyr bikarbonat, så det är en bra idé att strö ut det runt planteringar, för att slippa få grödorna uppätna.
 • Mögel, mossa och alger: Bikarbonat är toppen att tvätta bort mögel. mossa och alger från trädgårdsmöbler och trätrall eller stenplattor. Blöt ytan, strö på bikarbonat och låt verka. Gnugga sedan med borste, och spola av. Eftersom pH-värdet höjs, skyddar man även mot nya angrepp en tid.
  Även till gravstenar är bikarbonat ett perfekt putsmedel.
 • Soptunnerengöring: Spola rent din soptunna och borsta rent den med en lösning av bikarbonat och vatten. Spola ur igen, och låt torka. Häll sedan bikarbonat i botten, för att hindra dålig lukt. Funkar lika bra i sopkorgen inne såklart.

Det här var som sagt bara några få av alla användningsområden detta fantastiska pulver har.
Självklart kan man ju baka med det också. – Det är väl som jäsmedel i bröd det är mest känt. Tänk bara på att det måste finnas något syrligt i degen/smeten, för att det ska fungera.  Lite pressad citron, yoghurt eller filmjölk är vanliga ingredienser för att sätta fart på bubblorna.

För fler bra tips om användningsområden, besök gärna sidan http://www.kostdemokrati.se/margareta/2013/09/02/vad-ar-bikarbonat-nahco3/

This entry was posted in Kroppsvård, Vardagstips and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Bikarbonat – Toppen till det mesta

 1. Nu har nette och jag tagit ett varmt bad med saltet vi fick av dig

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.