Vi har ett problem

I helgens val till europaparlamentet gick Sverigedemokraterna starkt framåt, vilket är upprörande, och skrämmande. Ja, rent bedrövligt kan jag tycka…
Men det finns något mer som är lite oroväckande, och det är reaktionerna från många, som följde i valresultatets spår.

Jag har sett väldigt många som ber sina vänner ta bort dem som facebookvänner, om de har röstat på SD i valet.

Det får mig att fundera lite…
Om man inte kan vara vän med någon som har andra åsikter om något, än man själv har, så kan man väl inte ha någon vän alls?
Det lär knappast finnas två människor på den här planeten som har samma åsikter om precis allt.
Och… Om man stöter bort vänner för att de tycker och tänker annorlunda än en själv i en fråga, så beter man sig ju lika illa som de åsikterna partiet de “vänner”, man inte längre vill ha kvar röstade på.
SD tycker ju inte att man  ska få vara annorlunda…

Jag kan förstå att man kanske inte inleder en vänskap med någon som gör hemska saker, och man kanske inte heller blir vän med folk som tycker helt annorlunda än en själv om en massa saker. – Men att säga upp bekantskapen med någon man varit vän med länge, bara för att man tycker olika om en sak, tycker jag känns ganska hemskt!
Om man villkorar vänskap till att man aldrig får tycka annorlunda om något, så är det ingen riktig vänskap. – Inte i min värld i alla fall!

Det här är ett problem, för det gör att det blir väldigt tydligt att det finns två läger, och det gynnar inte oss som vill att vi ska bli kvitt rasism, och att alla människor har samma värde.
Får detta växa till sig, så ökar riskerna för fysiskt våld på grund av att man har olika åsikter, och blir det riktigt illa, så kan det gå som det gjort i många länder flyktingarna kommer från. – Att man som politiskt oliktänkande inte kan leva kvar i landet, utan tvingas fly. (Och har då tillräckligt många gått över till SD, eller andra mer uttalat högerextrema partier, så de fått makten i Sverige, så kan det bli du och jag som får ta vårt picka och pack och fly.)
Det är sådana här motsättningar som kan starta ett inbördeskrig, och det tror jag inte någon vill ha!

Det är skillnad på att ogilla eller till och med hata SD:s politik, och att ogilla och hata de som röstar på dem. – Stor skillnad!
Åsikterna kan vi tycka vad som helst om. Vi kan till och med hata dem, och tycka de är avskyvärda, och skrämmande. – Men vi får inte hata våra medmänniskor, bara för att de inte tycker lika som vi!
För har vi verkligen ett problem!

This entry was posted in Blandat pladder, Tankar och hälsa. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.