Knäckklubbor

Utrusta dig med maskeringstejp, bakplåtspapper, ett par kilo socker, en ugnsform i lagom storlek och ett rejält tålamod. Tandpetare/coctailpinnar, eller andra träpinnar som passar behövs det också, så man har något att hålla i när man ska äta dem.
Var också beredd på att det kommer att gå åt en och annan svordom…

Ta två bakplåtspapper, för att göra 24 strutar. Dela varje papper i 12 delar. (4 på längden, och 3 på bredden)
Häll upp rejält med socker i en form, så det blir ca 4-5 cm socker på botten.

Snurra sedan till strutar, och tejpa dem med maskeringstejp, eller frystejp. (De är de enda sorter som överhuvudtaget fäster på bakplåtspapper. – Silvertejp funkar säkert också förstås… Vanlig tejp är det inte  någon idé att ens försöka med.)

Har man inte tejp, så kan det nog funka ganska bra, om man tar ännu mera socker i formen. Dubbelt så djupt sockerlager ungefär.

När man fått till strutar, så ställer man nämligen ned dem med spetsen nedåt i sockret, så står de på plats. – Och har man rejält mycket socker, så håller de nog ihop även utan tejp.

2013-12-16 15.25.32

Har du dåligt tålamod, så rekommenderar jag metoden med dubbelt så mycket socker, även om  du råkar ha tejp som funkar hemma. – Det är ett litet helsike att tejpa, även med maskeringstejp nämligen…

När strutarna står på plats, så upprätt som möjligt, så är det dags att koka knäcksmet.
Det gör man precis som vanligt.

Har du inget eget recept, så koka bara ihop 2 dl grädde, 2 dl socker och 2 dl ljus sirap, tills det är ca 120-122 grader. Tillsätt 1 dl hackad mandel, och rör ned dem.

Sedan är det dags att fylla strutarna.
Man kan skopa upp smeten med sked, eller hälla det i en värmetålig kanna (Helst uppvärmd först, så inte smeten kallnar så fort.)
Även nu behövs ett gott tålamod, och lite tempo. – Smeten stelnar rätt fort, och det gäller att hinna med, innan den blir för tjock.
Eventuellt kan man värma på den lite, så den blir tunnare, men det är bäst om man hinner med all smet utan att hetta upp den igen.  Annars kan det bli väldigt hårda klubbor.
Jag tog en såssnipa och hällde med. – Det var jättesmidigt!

Stick ned pinnar i klubborna, när de svalnat lite grann, och låt dem stå tills de kallnat.
Se till att justera pinnarna lite då och då, för de vill gärna luta lite efter en stund, innan smeten stelnat helt.
Väntar man för länge, så är det kört… Då får man sneda klubbor. – Det är därför man får gå och pilla lite på dem då och då. Ler

2013-12-16 19.30.50

Sockret i formen kan såklart användas till annat sedan.
Har man spillt knäcksmet, så plockar man bara upp klumparna, som hamnar överst på sockret, och lätt kan tas bort.

Av min knäcksmet fick jag 17 klubbor, men det beror ju helt på hur mycket man häller i varje strut, så antalet kan variera ganska rejält.

När de kallnat så kan man göra dem snyggare, genom att ta bort bakplåtspapperet, och vira in dem i cellofan istället.
Men mina har inte kallnat klart än, så det får ni ingen bild på. Blinkar

 

This entry was posted in Recept, Vardagstips. Bookmark the permalink.

One Response to Knäckklubbor

  1. Kenneth says:

    Godmorgon här är det tre arbetsdagar kvar sen ledigt i 17

    [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge