Hemgjorda Toffifee

Det går att göra egna toffifees. De blir lite mindre än de man köper, beroende på att man gör dem i ischoklad- eller knäckformar istället, men goda, det blir de!

Det här behöver du:

ca 50 hasselnötter. (Gärna 60, för man vet inte riktigt hur många det blir, och det är bättre att ha för många nötter än för få såklart)
1 dl socker
1 dl grädde
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker

125 g nougat

50 g mörk choklad

50-60 knäck eller ischokladformar.
Stekpanna eller gryta, som inte är teflonbelagd
Hushållstermometer är bra, men det går att göra kulprovet på kolasmeten också.
Gärna en spritspåse av plast som man själv klipper av spetsen på (funkar även bra med en “rak” vanlig plastpåse, utan invik för bälg, av lite tjockare kvalitet, men finns ingetdera, så grå det att klicka med en tesked också.)

Börja med att rosta nötterna i en het stekpanna eller gryta, som inte har teflonbeläggning. (Eftersom det bildas giftiga gaser om man hettar upp teflonpannor för mycket, och här ska vi röra oss i gränslandet för det…Giftgas börjar bildas redan vid 200 grader, vilket är värt att lägga på minnet även vid “vanlig” användning av teflonpannor!)
Skaka pannan lite, så nötterna rullar runt, och inte ligger still hela tiden.
När det börjar knäppa i nötterna så är de klara.

2013-12-06 19.04.10

Gnugga dem i en handduk, mellan hushållspapper, eller allra helst direkt mellan handflatorna, när de fått svalna lite, så skalen lossnar. – I alla fall det mesta…
De duger, när de ser ut så här:

2013-12-06 19.18.49

Ställ ut formar på en plåt, så det är gjort, innan du kokar kolasmeten.
50-60 stycken, så har du så det räcker till alla. (Du får kanske plocka bort några sedan igen, men som sagt… – Bättre att ha för många, än för få!)

Koka ihop kolasmeten av socker, sirap och grädde, tills det blir 120 grader varmt.
Alternativt tills det håller ihop i en kula vid kultestet, om du kör “manuellt”.
Rör helst inte om i kolasmeten, medan den kokar, utan håll spisen på en sådan temperatur att den kokar friskt, utan att bubbla över.

2013-12-06 19.36.35
(Snart klart…)

Medan smeten kokar, lägg nougaten i vattenbad, så den smälter.

När kolan är färdigkokt, tillsätt vanilj, och rör om.
Sedan är det dags att pytsa upp kolasmeten i formarna, med hjälp av en sked, och nu får man vara lite snabb, för att  hinna med, innan kolasmeten stelnar…

Ca 3/4 av forman ska fyllas, men det brukar bli lite si och så, när man har bråttom, men det gör inte så mycket. – Man kan räta till nivån med nougaten sedan. Blinkar

När man skopat upp all kolasmet, så ska man trycka ned en nöt i varje form också. Tryck till den, så den inte ligger uppepå smeten, utan hamnar i den, så mycket som det går. (Är man två i köket, så kan en hälla i smet, och den andra stoppa i nötter varteftersom. – Akta så ni inte bränner varandra bara! Smeten är varm!)
Är man lite för osnabb, så smeten hinner börjar stelna i kastrullen, så kan man snabbt ställa den på spisen en kort stund, så den blir lite varmare, och smidigare igen.

Sedan fyller man upp resten av formarna med nougaten, och låter det stelna.

Bryt bitar av chokladen, och lägg det direkt i en spritspåse, om du har.

2013-12-06 20.53.49
(Oj, vilken suddig bild det blev! Skrattar)

Lägg sedan påsen i vattenbad, tills chokladen smält, och klipp försiktigt av det allra yttersta av spetsen. (Jag tyckte jag klippte jättelite, men hålet blev ändå lite i största laget, så det rann fortare än jag önskat. Bättre att ta för lite än för mycket i det här fallet alltså… Blinkar Det går ju att klippa en gång till om det skulle bli på tok för litet, men det blir det knappast.)

Spritsa en liten chokladklutt mitt på alla toffifees, och ställ dem kallt en stund.
Sedan är de klara.

2013-12-06 21.48.52

2013-12-06 21.49.09

Tack Maya, som jag fick receptet från, från början, även om jag modifierat det en liten aning.

This entry was posted in Recept. Bookmark the permalink.

2 Responses to Hemgjorda Toffifee

  1. Kenneth says:

    Godmorgon och hoppas du får en bra vecka

    [Reply]

  2. Kenneth says:

    Trevlig Lucia önskas dig

    [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge