Fruktbröd (Äppellängd)

Förra veckan visade jag ju upp bilder på det goda bröd jag bakat.
Först snodde jag ju ihop det på jobbet, och där varvade jag äpple och plommon, och eftersom det blev så lyckat, så bakade jag ju hemma också, men då hade jag bara äppelskivor i.

Nu ska ni få veta hur man gör. 

Jag gjorde en vetedeg på
1/2 paket jäst
ca 30g smör
2 1/2 dl mjölk
2 krm salt
1 msk socker
5-6 dl vetemjöl (osäker på mängden, men det ska bli en ganska lös deg)

Förutom degen behövs sedan också 6-10 äpplen och/eller plommon, beroende på storlek, ett par matskedar strösocker, ett ägg (kan uteslutas, och eventuellt ersättas av lite mjölk) och en-två teskedar florsocker.

Smula sönder jästen i en bunke, smält smöret och häll i mjölken.
Jag värmde knappt upp det något mer, så degvätskan var nog bara runt 20-25 grader.

Häll i lite av vätskan på jästen och lös upp den, och tillsätt resten av vätskan, salt och socker och rör om.
Tillsätt sedan mjölet, så mycket så det blir en lös deg, som nästan börjar släppa från bunken, men inte helt.

Låt jäsa ca 45 min.
Förbered under tiden frukt att ha på brödet.
Äpplen skalas och skivas (ta inte med kärnhuset) Plommon skåras med vass kniv, skållas i hett vatten en kort stund, och sedan drar man av skalet och skivar dem.

Sätt sedan på ugnen på 225 grader.

Lägg sedan upp degen på väl mjölat bakbord, knåda in lite mjöl, så den går att handskas med, och dela den i två delar.
Kavla ut varje längd till ca 20×40 cm

Lägg en i taget på bakplåtspapper på en plåt, och lägg på skivor av äpple och/eller plommon på mitten.
Strö över socker efter behag på frukten. Jag tycker de smakar utmärkt om de är syrliga,  och då räcker det med en matsked strösocker på varje längd, om man inte har väldigt syrlig frukt, då man nog behöver det dubbla.

Vik sedan över kanterna, och nyp ihop degen lite, med jämna mellanrum ovanpå. så den håller sig på plats, men ändå gärna glipar lite, så frukten syns på vissa ställen.

Gör sedan likadant med andra längden.
Jäs dem igen i ca 45 min.

Pensla gärna längderna med lite uppvispat ägg, eller en skvätt mjölk och grädda dem tills de fått fin färg.
(Dålig koll på tiden, men ca 10-15 minuter gissar jag att det tog)

Tag ut dem, och låt dem svalna, och pudra dem sedan med lite florsocker.
Skär i lite sneda bitar, ät och njut!

Vitt mjöl är såklart inte så hälsosamt, men annars kan man faktiskt njuta av dessa med gott samvete! – Väldigt lite fett och socker, och vansinnigt gott!

Min dotter, som inte är så förtjust i varma äpplen (alltså tillagade på ett eller annat sätt, även om de sedan kylts ned) tyckte det skulle varit godare om de haft samma fyllning som wienerbröd, så jag tror jag ska testa att göra samma variant, men byta ut äpplena mot vaniljkräm, få se… – Det blir säkert också fantastiskt mumsigt!

This entry was posted in Blandat pladder. Bookmark the permalink.

2 Responses to Fruktbröd (Äppellängd)

  1. Kenneth says:

    bara äppel lät godare

    [Reply]

  2. Pingback: 2013 -En liten sammanfattning | | HermansroHermansro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.