Tryptofan – Om ämnesomsättning och binjurefunktion

Hur har du det med binjurarna?
Själv har jag nog ganska trötta sådana har jag kommit fram till, men det är inget som den svenska sjukvården bryr sig om, ifall man inte har samtidiga problem med sköldkörteln.
Det är knepigt det här med ämnesomsättning och hormonbalanser i kroppen.
Men ganska viktigt. – Ja väldigt viktigt faktiskt, om man vill må bra.

Det finns ett par stora anledningar till trötthet, (utan att vara sjuk i övrigt) och det är dels hypotyreos (dvs för låg ämnesomsättning) dels uttröttade binjurar, som då inte längre orkar bilda cortisol i tillräcklig mängd.
De här två problemen hänger tätt samman med varandra, och i många fall får man ingen hjälp av sjukvården.

Har man hypotyreos som kan mätas i blodet, så får man syntetiskt sköldkörtelhormon, och kan bli bättre i många fall. (Men inte alltid, och det kommer jag till lite längre ned i texten.)
Men det finns något som kallas hypotyreos 2, som måste mätas i ryggmärgen, och det är det väldigt sällsynt att någon läkare gör.
I det fallet har man tillräckligt av hormonet i blodet, men inte i hjärnan, eftersom mitokondrierna är skadade, och tillförseln till hjärnan inte fungerar som den ska. Men detta tillstånd lämnas alltså ofta obehandlat. – Diagnosen blir ofta ME eller utmattningsdepression. Kronisk trötthet eller utbrändhet.

Även om man blir behandlad mot hypotyreos, så får man sedan 70-talet syntetiskt sköldkörtelhormon, som t ex Levaxin, trots att det som användes tidigare, naturligt hormon av sköldkörtel från gris, är mer effektivt. (Men då tjänar förstås inte läkemedelsbolagen pengar. – Det går inte att ta patent på döda grisdelar, och då tjänar man heller inga stora pengar…)

Den andra stora anledningen till trötthet, är utmattade binjurar.
Det kan bero på näringsbrist (främst då olika B-,C-,D- och E-vitaminer, men även spårämnen och mineraler – i synnerhet jod, magnesium och selen) eller stress. – Eller förstås både och, vilket kanske är vanligast?

Binjurarna har alltså som huvuduppgift att utsöndra kortisol. Ett sorts
”gasa-på-hormon”, eller stresshormon, som reglerar vakenhet och liksom starta igång kroppen på morgonen.
Typiska symtom vid sviktande binjurarär att man inte svarar som man ska på behandling med sköldkörtelhormon, extrem trötthet och känsla av svaghet (särskilt vid stress, infektion, träning etc), lågt blodtryck, yrsel (särskilt när man går från liggande eller sittande ställning till stående = ortostatisk reaktion), lågt blodsocker (hypoglykemi med socker- och saltsug), viktnedgång/undervikt, depressiva besvär och ångest, svårt att somna, allergier och upprepade infektioner, mag- och tarmproblem, illamående, kalla händer och fötter, svettningar, mörka ringar under ögonen, pigmentering, torr och tunn hy, förlust av kroppshår, muskel- och ledvärk, försämrat minne och förvirring, långsam Akillesreflex etc.
Efter långvarig stress, då binjurarna jobbat på högvarv länge, och sprutat ur sig kortisol en längre tid, utan någon riktig återhämtning, så tröttnar de.
De orkar inte tillverka kortisol i sådan mängd att vi orkar hålla oss riktigt vakna och alerta längre.

Har man trötta binjurar, och får sköldkörtelhormon, så blir binjurarna ännu tröttare, och därför hjälper det inte att medicinera med t ex Levaxin då. – Först måste binjurarna repareras.

Har man tur, så kommer sjukvården på att man har problem med binjurarna, om man samtidigt har (ett mätbart) problem med ämnesomsättningen.
Annars är det knappast troligt att någon läkare börjar luska i hur det är med binjurefunktionen. – Trots att det är väldigt enkelt att konstatera. (Detta kan man även göra hemma, om man bara har tillgång till en blodtrycksmätare. Man lägger sig och vilar minst fem minuter, och kollar blodtrycket, och sedan reser man sig upp, och kollar trycket igen, direkt efter att man ställt sig upp. Är trycket lägre när man ställt sig upp, så tyder det på att binjurarna inte riktigt är med som de ska, och att kortisolnivåerna är låga.
Blodprover på kortisolnivåer brukar vara det läkare förlitar sig på, men det går bara att utläsa svår brist av provet, och därför brukar man förklaras frisk, även om man har korrtisolbrist. – Att testa med blodtrycksmätning är inget läkare oftast använder sig av i det här fallet tyvärr….
Däremot hittas en del patienter med kortisolbrist, genom att man mäter kortisolet i saliven, fyra gånger på ett dygn, vilket är ett pålitligt test.

Om man då konstaterar kortisolbrist, så skriver läkaren ut ganska svaga kortisontabletter, som ersätter det kortisol binjurarna producerar, och på så sätt kan binjurarna få vila en tid, och återhämta sig.
Ett bra sätt att få ordning på det problemet, även om det finns sätt som är ännu bättre och skonsammare för kroppen. (Men då är vi ju där med läkemedelsproducenter, och deras förtjänst igen, så kortison är det som gäller i vården.) Jag återkommer strax till vad man kan ta till för att slippa äta kortison, men först måste jag komma till något annat… – En effekt som de reparerade binjurarna kan ha.

Det är nog så att man i vården alltid borde kolla upp det här med binjurarna, när folk är trötta. – Särskilt då om de även har problem med ämnesomsättningen.
Det är nämligen så att det är kortisolnivåerna som styr upptaget av sköldkörtelhormon också, och får man binjurarna att fungera som de ska, så finns det faktiskt många som inte ens behöver Levaxin sedan.

Men…. Sjukvården arbetar inte på det viset. –  Där behandlar man symptom istället för att leta orsaken till problemet. (Visst finns det undantag, men tyvärr är det så i de flesta fall.)
Inte heller använder man ju naturliga ämnen, utan förskriver kemiska preparat, som många gånger har biverkningar, så man måste ta ytterligare ett preparat, och…. Ja….

För att få ordning på binjurarna måste man ju såklart dra ned på tempot, och sluta stressa.
Se till att man får i sig de vitaminer och mineraler som  man behöver. Allra viktigast är det att få i sig magnesium, vitamin B5 och B6 i tillräcklig dos.

Sedan finns det alltså också naturliga sätt att reparera binjurarna, utan att behöva ta till kortisontabletter.
Först och främst finns det kosttillskott som innehåller binjurebark. T ex Cortrex som finns att köpa på hälsokosten.
Då får man i sig naturligt kortisol, och hjälper på så sätt till att avlasta och läka binjurarna, utan de biverkningar som kortison kan ge.

Sedan finns det ytterligare ett ämne, en aminosyra, som har stor betydelse i binjurarnas funktion, och det är tryptofan.
Det finns födoämnen, som är rika på tryptofan, som t ex choklad, nötter, bananer kött och hårdost.

tryptofan1

Men tryptofan får inte säljas som kosttillskott i Sverige, utan måste förskrivas av läkare.
En ganska fånig regel, då det tidigare använts som kosttillskott i hela världen i över trettio år, utan att biverkningar kunnat konstateras. anledningen till att tryptofan stoppades var en sändning som var förgiftad, och folk blev sjuka. Men de blev alltså inte förgiftade av tryptofan, utan en förorening i en tillverkningssats från fabriken. – Men återigen såg väl läkemedelsindustrin sin chans att tjäna pengar…
Tryptofan är nämligen inte bara bra för binjurarna, utan hjälper också till att balansera tillförseln av melatonin och serotonin i kroppen.
Antidepressiva läkemedel är ju en stor inkomstkälla för de som tillverkar dem, och det vore ju tråkigt för dem, om folk mådde bra utan dem…
(Ja, jag har helt tappat tron på de där företagen, och eftersom de styr och ställer så mycket inom vården, så har jag tappat förtroendet för den också… Förvirrad Ska man bli bättre när man är sjuk, så får man visst vara sin egen doktor nuförtiden.)

Men det är inte så att tryptofan bara finns att tillgå genom att knapra choklad, nötter och bananer, dagarna i ända, eller gå till doktorn, och tjata till sig ett recept. – Nejdå!
Tryptofan finns att köpa i Sverige ändå!
Det är nämligen godkänt att använda till djur, så man kan köpa en burk Tryptovit.  Det innehåller tryptofan, vitamin E och B1.

Läs mer om binjurar, ämnesomsättning och tryptofan:

hypotyreos.info, hypotyreos.info, hypotyreos.info kurera.se, mialundinshop.se

Uppdatering 1: Tyvärr innehåller Tryptovit väldigt mycket druvsocker, och är alltså inte bara rent tryptofan och vitaminer. Inte så bra, men jag tar ca en tesked innan sänggåendet, och det gör att man lättare slappnar av, och man sover gott.

Uppdatering 2: Har läst ett par andra tips som kan användas för att testa om binjurarna är  svaga.
Om man drar ett streck med t ex nageln, på underarmen, från armvecket ned mot handleden, så ska märket bli rött. Blir det inte det, så kan det vara en indikation på att binjurarna inte fungerar som de ska.

Ställ dig i ett mörkt rum och lys med en ficklampa på ena ögat från sidan, om pupillen inte stannar i sammandraget läge är det också ett tecken på klena binjurar.

Uppdatering 3: Tryptovit verkar inte längre gå att få tag på… – Jag kan inte hitta det i någon nätbutik i alla fall.

This entry was posted in Tankar och hälsa. Bookmark the permalink.

25 Responses to Tryptofan – Om ämnesomsättning och binjurefunktion

 1. ? nu vaert det svårt, lite fattar jag men inte allt, hästpiller ?

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Matts Jansson, Det är inte i pillerform Matts. Det är pulveriserat. 😀

  [Reply]

 2. Är det inte svårt att svälja

  [Reply]

 3. Diane says:

  Hej!
  Nyfiken! Hur gick det med Adrekompen?? blev du piggare!! uppdatering tack!! ;-)))

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Hej!
  Jag är lite ”vidbränd” efter sommarens idiotjobbande, så det är lite svårt att uttala sig säkert än.
  Jag är trött, men tycker absolut jag mår bättre när jag tar adrekomp.
  Märker också att det blir röda märken, om man testar att rispa ett streck på armen en timme eller så efter det att jag tagit tablett, och annars är det bara vitt…
  Ska försöka få ett test på vårdcentralen, men vi får väl se hur de ställer sig till det…? – De brukar ju inte vara så pigga på att testa sånt här…
  Men funkar inte det, så ska jag prata med en annan läkare, som har lovat försöka hjälpa mig få testerna gjorda.
  Vore onekligen intressant att veta hur det verkligen ligger till, så man inte petar i sig något som är fel, även om jag är helt övertygad om att det här är precis vad jag behöver!

  [Reply]

 4. Lisa Lundin says:

  Hej.
  Du kan köpa 5htp genom Mia Lundins Webshop. De skickas från England.

  [Reply]

 5. Bibbi says:

  Alltid lika spännande att kika in och läsa dina inlägg.

  Jag får tryptofan mot fibromyalgi och det har gett mig ett nytt liv 🙂

  Visst är det spännande att vara sitt egna försöksdjur………..

  Natti tjejen

  [Reply]

  Karin Reply:

  @Bibbi, Ja, jag är hellre min egen försökskanin än sjukvårdens om jag säger så… 😀
  Jag har hittat mer saker själv, som hjälpt mig, än något som vården/läkemedelsindustrin har kunnat bistå mig med under åren.
  Tryptofan skriver de ju inte så gärna ut, eftersom de tjänar mer pengar på annat, men visst finns det bra grejer att få av doktorn också. 🙂
  Härligt att höra att du blivit så mycket bättre av tryptofanet du också!

  [Reply]

 6. Lise-Lott Rickard says:

  Hej
  Härligt att höra flera som inte litar på sjukvården.
  Jag tar homeopatmedel för binjureutmattning. Har bara en binjure kvar. Har opererat bort hö. Njure.
  Magnesium är nödvändigt för mig!! Tar 600mg/ dygn zink.selen.thyrosin. c. Q10. Citronmeliss droppar. Hjärtstilladroppar. Och jod

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Lise-Lott Rickard, Det är trist att vi inte kan lita på sjukvården tycker jag. – Och tråkigt också att så kallad alternativmedicin, som ju egentligen är den gamla sortens medicin, smutskastas så.
  Men det är ju läkemedelsbolagen som vill ha profit, och det kan de inte få på naturmedel, för de går ju inte att patentera.
  Skönt att fler och fler i alla fall förstår att man kan få hjälp på andra ställen än på vårdcentraler och sjukhus, men trist att det ska behöva vara så dyrt, i jämförelse….
  Magnesium borde alla äta, för det är ju något nästan alla har brist på. Jod är nog också något fler borde tänka på att få i sig. – Särskilt i vårt samhälle, där vi har så mycket strålning runt omkring oss dagligen. D-vitamin är ju en annan sak, som behövs i ganska stora doser (högre än de rekommenderade) för att vårt immunförsvar ska fungera.
  Jag har ätit ungefär 15 gånger förskriven dos i över ett år, och var för inte så länge sedan till VC, och bad dem ta prov, för att kolla så mitt värde inte var på väg att bli för högt.
  Det var det inte, utan låg perfekt. – Det vill säga mitt i skalan, så än kan jag fortsätta proppa i mig innan jag når övre delen av skalan. Många har nog barra så pass att de inte får rakitis, och knappt något för att skydda mot sjukdomar.

  [Reply]

  Helena Reply:

  @Lise-Lott Rickard, Vad tar du för homopatmedel för binjureutmattning?

  [Reply]

 7. Men 5 HTTP, är inte det också tryptofan eller förstadie till det och brukar hjälpa för sömnsvårigheter.

  [Reply]

 8. Marina says:

  Hej och tack för väldigt bra info! Länkarna till Adrekomp och Tryptovit som finns i texten funkar inte. Men jag hittar dem på andra ställen när jag googlar på dem. Jag ska prova dem och se hur det blir!

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Marina, Är medveten om att Granngården slutat med Tryptofan… Tyvärr har inte jag hittat någon återförsäljare, som har i lager, och därför har inte länken blivit utbytt.
  Ska kika på Adrekomplänken sedan, för den ska såklart fungera! – Tack för att du påpekade! Kan förresten tipsa om att det finns något som heter Cortrex, istället för Adrekomp, som jag tycker är bättre. Adrekomp är hela malda binjurar av kalv, medan Cortrex bara är binjurebark. Adrekomp innehåller också adrenalin, och det blir jag lite stissig av… Cortrex ger en lugnare pigghet. 🙂
  Cortrex kan du köpa på Bodystore, som jag har en bildlänk till, till höger om blogginlägget. 🙂

  [Reply]

 9. Tina says:

  Hej

  Jag hittade trikems fokus, där är tryptofan
  I den.
  Är den ok tro?

  Med vänlig hälsning, Tina

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Tina, Har inte en aning. Ska ta och kolla närmare på det, få se vad det är för något.
  Men just nu ska jag njuta i solen. 🙂

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Tina, Misstänker att man kan bli lite bubblig i magen av den… Vet inte dock.

  [Reply]

 10. Owe Johnson says:

  Hej Karina !
  Gillar ditt sätt att skriva och att du är påläst o att du ger läkemedelsproducenter en dänga 😉
  Skickar en länk där du kan köpa laglig tryptofan i Sverige, just nu säljs det väldigt billigt 🙂 Love and peace till dig http://www.gymvaruhuset.com/sv/artiklar/pronox-tryptofan-175g.html

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Owe Johnson, Tack! Och tack för tipset! 🙂

  [Reply]

 11. Lena says:

  Märkligt med enbart positiva kommentarer, ingen debatt. Vissa av råden är direkt farliga. Finns kortisolbrist orsakad av sjukdomar såsom Addison, om man har Addison och inte får i sig kortison är det livshotande. Läs på svenska Addissonföreningens sida. Har förekommit att personer med odiagnostserad Addissonföreningens har dött av kortisolbrist. Att preparat som Cortex marknadsförs kan göra att man väntar med att söka vård. Så att på detta ovetenskapliga sätt rekommendera är direkt oansvarigt.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Du har helt rätt i sak. Det finns ett problem där… – Ett annat problem är bara att vården ofta negligerar patienter som har problem med binjurarna. Man får alltså inte ordentlig utredning eller medicinering förrän det är så långt gånget att det blir just livshotande i många fall.
  Så även om man söker vård är det inte säkert att man får någon… Cortrex t ex kan vara tillräckligt för att häva en tillfällig obalans orsakad av binjurestress, och är såklart inte tänkt att använda som läkemedel om man har addisson.
  (Din kommentar hade tyvärr gömt sig ordentligt och jag hittade den inte förrän nu, då jag går genom hela innehållet i min sida, efter att ha blivit utsatt för hackerattack. Därför tog det väldigt lång tid för godkännande, och svar…)

  [Reply]

 12. Lena says:

  Odiagnostserad Addison skulle det stå.

  [Reply]

 13. Eva says:

  Hej
  Jag har sekundär binjuresvikt. Av ett annat prov såg endokrinologi det. Tyvärr slarvade labb och slarvade bort provet. När han fick det så fick jag tid dagen efter. De testade hur mycket kortisol binjurarna gav ifrån sig när jag fick ATCH hormon insprutat. Jag hade kortisol men låga nivåer. Jag låg död i sängen under de senaste månaderna. Försökte ta livet av mej 2 gånger för jag mådde så dåligt. Jag orkade inte ta mej ur sängen. Jag levde på näringsdryck och duschade och botade tänderna var 14:e dag. Inte än med 150 mg morfin kunde jag ta livet av mej. Jag blev inte ens påverkad, så dåligt funkade kroppen. Men jag fick kotison. Men jag är inte på benen än. Ny har jag köpt tryptofan från Tyskland. Kom hem med DHL på 5 dagar. Så nu ska kroppen få lite tryptofan. Och tipset med nageln verkar stämma. Jag får ingett rött streck på armen. Jag har turen att ha en bra läkare. Nu går jag med medicin kort i plånboken. För i hemlandstinget kan dom inte behandla mej när jag har diarre eller kräks. Då måste jag läggas in med kortison injektioner och dropp. Det tog 16 timmar på akuten först innan jag fick läkaren att ringa uppsala. Sen la dom in mej. Men tryptofan kannan hitta i EU.

  [Reply]

 14. Tack så mycket för att dela sådan proffsig post. Detta är en de mest användbara artikeln för mig. Jag har lärt mig massa tänker i denna webbplats. Jag kommer bokmärke din webbplats. Vänligen hålla slik.

  [Reply]

 15. Tina says:

  Hej!

  Jättebra förklarat, tack för det! Tryptofan finns att köpa i många nätbutiker numera, skulle vara toppen om det ändrades i texten.

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.