Har du bjudit in storebror?

Storebror ser dig. – Ett uttryck som kommer från romanen 1984 som skrevs av George Orwell 1948, och utgavs 1949.

Programmet Big Brother har använt idéerna från romanen, där man använder kameror och mikrofoner överallt för att alla ska kunna se, och höra deltagarna på tv hela tiden.

De flesta av oss skulle aldrig kunna tänka oss att delta i en sån här såpa, och många protesterar mot bevakning på allmänna platser, och registrering av t ex användning av kundkort och bankkort, eftersom det är integritetskränkande.
Något många vänder sig helt emot är FRA-lagen, och det finns mängder av sidor på nätet, som ger tips om hur man kommer undan FRA:s bevakning.

De som är riktigt kunniga på datorer kommer såklart undan, trots att det kanske är dem det många gånger är till för att användas mot. – Vilket gör att det hela känns bara dumt!

Vad de flesta inte vet är att vi är bevakade i våra hem, väldigt många av oss.

Har du t ex en X-box One, så är du ständigt övervakad, så fort den är påslagen, och uppkopplad på nätet. (Och jag antar att de flesta har den på och uppkopplad nästan för jämnan…)
Den inbyggda kameran och mikrofonen går inte ens att stänga av, och kameran fungerar till och med i mörker. Så tjipp, tjopp…. – Välkommen till Big Brother!
Orwells teleskärm finns på riktigt!

Har du en  iMac, (spelar ingen roll om den är gammal) så kan du ha varit avlyssnad på samma sätt, i många, många år, för där är mikrofonen alltid på…

Kul va? – Eller…?
Folk behöver ju aldrig någonsin mer känna att de inte blir sedda, eller att ingen lyssnar på dem i alla fall…
Alla gör vi avtryck i historien. – Särskilt de som har en X-box eller iMac. Förvirrad

This entry was posted in Blandat pladder. Bookmark the permalink.

5 Responses to Har du bjudit in storebror?

 1. OUPS
  Jag brukade klistra för titthålet i dörren när jag bodde i lägenhet, det gick ett ryckte att man kunde med rått lins se in i lägenheten,,,,,
  Nu förtiden har jag en liten tejp bit över web kameran på min lapptop
  man vet aldrig…
  Ibland får jag för mig att någon ser mig

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Matts Jansson, I en PC ska det ju behövas att man godkänner innan kameran slås på, men man vet ju aldrig… (Man kan så lätt ge sitt godkännande när man installerar något, utan att ha en susning om vad det är man godkänner egentligen. – Det går såklart att kolla i aktivitetshanteraren om kameran och micken är på, men det gör man ju inte så värst ofta…. 😀 Förresten är det svårt att veta vad processerna för kameran och ljudet heter också.)

  [Reply]

 2. Patrik says:

  Fanns väl dom som klädde upp sig förr när dom skulle kolla på TV, ifall den i tv-rutan kunde se 🙂 Kanske borde man klä upp sig innan man sätter sig framför datorn, man vet ju inte vem som tittar….

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Patrik, De var inte så dumma förr i tiden inte… 😉
  Varken Orwell eller folket som tittade på tv.
  Måste nog sluta med att sitta här i morgonrock, som jag så ofta gör. – Rätt vad det är så dyker man väl upp live någonstans…

  [Reply]

 3. Livet är som en film , men ibland finns det stunder då man inte vill att någon ska se en

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.