Hemlösa får hästlasagne

Axfood har gjort något bra tycker jag! – Skänkt sitt lasagnelager till behövande.
Jag vet att det här hästköttet som är i lasagnen kan vara fullt med antibiotika och andra preparat. – Och det är ju inte så bra!
Å andra sidan så är fläskfilén (Och mycket annat kött) medelsvensson köper importerat i dagligvarubutiken inte heller “obesprutat” om man säger så…

Att som Findus istället bränna upp lasagnen tycker jag var lite slöseri faktiskt.

Det är åt helsike när maten vi äter inte är det vi tror, men om man vet vad det är man får, (och i det här fallet alltså inte är värre än mycket av det kött vi köper) så tycker jag det är fel att elda upp mat, när det finns många som gladeligen tar emot det.

I många länder doppar man kycklingkött i klor, och danska grisar föds mer eller mindre upp på antibiotika.
I Sverige har vi ganska hårda regler, men titta här vilka ämnen vi kan få i oss genom kött slaktat i vårt grannland Finland, som ändå känns som ett land med rätt hårda regler de också :
http://www.evira.fi/files/attachments/fi/elaimet/elainten_terveys_ja_elaintaudit/laakitseminen/produktionsdjur_preparat.pdf
(Se ämnen med noll dagars karens för kött.)

Har man problem med mask i magen, så kan man ju alltid hoppas på att man får ett nybehandlat djur, som gått till slakt, så slipper man köpa maskmedel själv…Eller lite tillskott av det kvinnliga könshormonet progesteron från en kossa med hormonspiral kanske… – Eller varför inte lite heparin? (Det verksamma ämnet i råttgift, som även används som blodförtunnande medicin)

Ja, som ni ser så får vi i oss en hel del skit i maten, om vi inte äter ekologiskt svenskt kött, då vi klarar oss rätt bra ändå.
Men många av oss köper väl ibland importerat kött av olika de slag, och även odlad lax, som inte heller är så där toppen alla gånger…
Vad vi får när vi äter på restaurang har vi knappast någon aning om…

Dessutom är det ju så, att det är ingen som är tvungen att ta emot av gratismaten man nu får dela ut till behövande vid Sergels Torg, via Sankta Clara församling i Stockholm.
Men jag är säker på att den kommer att gå åt!

This entry was posted in Blandat pladder. Bookmark the permalink.

4 Responses to Hemlösa får hästlasagne

 1. Bibbi says:

  Hedervärt initiativ!!!!!
  Har tänkt många gånger att vi är nog rätt så bra konserverade med tanke på allt vi stoppar i oss 🙂
  Ha det bäst!!!!!!

  [Reply]

 2. Kanonbra att man skänker maten…Och helt med dig vad gäller vad man stoppar i sig. Det var delvis anledningen till varför jag startade min blog (www.ensaligsoppa.se) för att visa att det faktiskt inte är så svårt att göra all mat från grunden utan tillsatser.

  Bra inlägg och länkning..Tycker det verkar generellt som att majoriteten skiter fullständigt i vad det stoppar i sig..eller kanske de inte vet? Dags att upplysa och lära i större skala.

  [Reply]

 3. snawitz says:

  Tack för besöket.

  Även restauranger borde ta efter och skänka bort överbliven mat.

  SV: jag tror inte att hästkött är farligare än något annat, och befolkningen stoppar nog i sig annat som är farligare. T.ex sallad som inte är ordentligt sköljd är inte så nyttigt

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @snawitz, Tack du också! – Och välkommen hit!
  Ja, det finns många som skulle kunna skänka mat, för tänk så mycket som förfars helt i onödan.
  Vi får i oss så mycket skit genom maten, så det är inte klokt.
  Men som det är nuförtiden, så har man ju inte riktigt tiden (och platsen) att odla själv, och laga all mat från grunden.
  Att enbart köpa svensk, ekologisk mat är det ju inte heller alla som har råd med… 🙁

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.