På tidsresa

När jag var barn så kunde man köpa pizza på serveringen vid Älvåsa.
Det var bland det godaste jag visste!

På pizzorna var det tomat, gröna oliver, ansjovis och ost, och pizzorna var inte tunna och stora, som idag, utan ungefär i storleken som en assiett, och tjockare och fluffigare i konsistensen. – Ungefär som en panpizza i tjockleken.
Någon “vanlig” pizza åt jag inte förrän ett par år senare, på Vesuvio i Västerås. (Där och då hamnade jag i himmelriket, men det är en annan historia…)
På 70-talet var det liksom inte så vanligt med pizzerior, och ute på landet, i så små byar som Tärnsjö, så dröjde det länge innan pizzeriorna blev vanliga…
Men pizza kunde man alltså köpa ändå. – På Älvåsa.

Nu har jag gått och tänkt på de där Älvåsapizzorna hur länge som helst här hemma, och idag gjorde jag slag i saken.
Det fick bli en tidsresa i min pizzavärld…

Först då såklart 70-tals-pizzan à la Älvåsa.

2013-03-11 18.31.29

Ja, egentligen skulle det ju vara färska tomater förstås, men det hade jag bara en enda hemma, och den skulle ju inte räcka till, så jag öppnade en burk tomatkross istället, så slapp jag gå till affären.

Sedan hoppade jag liksom in lite i 80-talet också, och gjorde pizza med skinka och ananas. – För även om det fortfarande är gångbart, (och vi ofta har det på pizzan härhemma) så känns kombinationen skinka-ananas väldigt mycket 80-tal.
Här blev det färsk ananas, för det hade jag hemma.

2013-03-11 18.31.18

Även här blev det den mindre, tjockare modellen på pizza. – Mest för att få plats med alla fyra på en plåt.

Tja… Vad ska man säga?
Tiden går, och man förändras nog med den…. – Jag kan väl säga att jag tyckte ansjovispizzan smakade betydligt bättre på 70-talet!
Då hade man väl liksom inget att jämföra med… Skrattar
Dessutom så bara är det så att jag gillar tunna pizzabottnar, med krispiga kanter bättre än tjocka. Det insåg jag idag…
Men gröna oliver kan jag tänka mig att ha med på pizzan igen. – Det var fortfarande lika gott faktiskt!

Rekommendera min blogg

 

This entry was posted in Blandat pladder. Bookmark the permalink.

7 Responses to På tidsresa

  1. Nette says:

    Matts säger

    Ansjovis pizzor är gott ibland, Vilken frammåt anda Älvåsa ändå har, Har alltid gillat stället, Jag var alltid välkommen förr vilket skick man än var i.

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Nette, Hmmm…. Jag längtade så, men blev besviken.
    Det var inte så gott tycker jag. 😀
    Men de gröna oliverna smakade bra!
    Älvåsa är verkligen toppen!

    [Reply]

  2. Patrik says:

    Nu blev ju jag också sugen på pizza… får bli en annan dag 🙂

    Dröjde nog ända till 80-talet innan jag åt min första pizza. Tror det var på hemkunskapen i skolan, för det fanns ingen pizzeria i närheten.

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Patrik, Måste ha varit precis i slutet på 70-talet som jag var i Västerås också, men i Tärnsjö var alltså Missionskyrkans fritidsgård lite före sin tid, (I alla fall för att vara ute på landet.) och serverade denna internationella rätt redan i mitten på 70-talet. – Åven om den alltså var lite annorlunda än de som serverades på pizzeriorna i stan… 🙂

    [Reply]

  3. Kenneth says:

    pizza är gott men lämnar gärna bort oliverna 🙂

    [Reply]

  4. Ana says:

    Hej Jag är Ana från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
    1 till 10.

    Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

    Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

    Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

    Vi skulle älska att du deltar med några recept som denna. Ser fantastiskt!

    Hälsningar

    http://www.Fooduel.com

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Ana, Tack för tipset! Jag har flera helt fantastiska glutenfria recept med i bloggen, som jag tänker lägga in. 🙂

    [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.