Om diskriminering

Stockholmsföräldrar rasar, och Diskrimineringsombudsmannen, DO, är inkopplad.
Anledningen?
Café Nelly i på Kungsholmen hade satt upp en skylt om barnförbud på caféet.

Det blev ramaskri! får man inte göra!
Det är diskriminering!
Jaha?
Ja, det kanske det är, men borde det inte vara upp till ägaren av caféet att bestämma vilka kunder man vill ha?

Jag menar… – På klubbar och inneställen får de minsann det.
Där står dörrvakter och bestämmer om man är tillräckligt snygg, rik eller berömd för att få komma in.
Men det är inte diskriminering alltså?
På Fritidsresor t ex kan man beställa resor till barnfria hotell. – Inte diskriminering tydligen…?

Caféer kryllar det av i Stockholm, men när ett av dem tröttnar på att föräldrarna låter ungarna ränna runt som om det vore ett dagis, och vill skapa en lugn atmosfär för sina kunder, då är det helt åt helvete alltså?

Jag tycker nästan det här är diskriminering av Medelsvensson faktiskt.
Medelsvenssons har inte råd att gå på inneställen, och även om de skulle prioritera en kväll på ett inneställe, och försaka något i vardagen, för att ha råd, så skulle de inte komma in…  (Om de inte är rysligt snygga då förstås…)
Medelsvenssons har inte heller råd att boka de dyrare barnfria hotellen om och när de överhuvudtaget har råd att åka på semester.

Gå på café ibland har dock de flesta råd med, men då ska man alltså inte få möjlighet att välja ett ställe där man kan dricka kaffe, eller äta lunch i lugn och ro?

Är inte det diskriminering av vanliga svenskar, så säg?
(Om vi nu ska fortsätta allt detta tjafs om diskriminering hit, och kränkande dit alltså? – Jag tycker det börjar bli många saker, som känns väldigt löjliga nu!)

This entry was posted in Blandat pladder. Bookmark the permalink.

11 Responses to Om diskriminering

 1. Patrik says:

  Tycker också att det spårar ur och börjar bli alldeles för paragrafstyrt och reglerat på ”storebrorsnivå” om vad man får och inte får göra, tycka tänka och allt det där. Självklart borde en fri företagare och Café ägare få välja vilka kunder som är målgruppen. Och eftersom många ”föräldrar” saknar förmågan att hålla ordning på sina barn i miljöer där man också måste visa respekt för alla andra personer som vistas där så är det väl ganska naturligt med ett barnförbud. Det är ju troligtvis föräldrarnas respektlöshet som gjort att förbudsskylten kom upp från första början.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Patrik, Ja, självklart är det föräldrarnas fel.
  Ägaren har själv barn, och tycker det är tråkigt att behöva göra så här, säger han. – Men det har tydligen varit smått kaotiskt därinne, och nu har de fått nog.
  Heja café Nelly’s!
  Det är väl himla bra om det finns olika inriktningar på olika ställen tycker jag.

  [Reply]

 2. matts says:

  Gud vad skönt med ett barnfritt fik VAR LIGGER DET ?
  Det är föresten inte barnen utan föräldrarnas brist på att lära barn bete sig på resturang och fik som är problemet !

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @matts, Barn är alltid oskyldiga. – Självklart är det föräldrarnas fel, men även om det inte varit stökigt, så tycker jag ägaren av ett ställe ska få bestämma sådant här själva.
  http://www.cafekartan.se/0471252/Nellys_Cafe

  [Reply]

 3. aino says:

  hahahaha… måste skratta, för jag bloggar just idag om dessa respektlösa föräldrar. var på ett jobbigt cafébesök igår med just denna ”vardagsrumsterror”. så nog tycker jag att man kan begära att föräldrar ska respektera andra gäster och hålla ordning och tyst på sina barn. för precis som du säger vill man njuta av sitt cafébsesök för det är ju inte vardagsnöje, allra helst för en sån som mig som bara har en usel pension som ”lön”.
  så, bra skrivet! tack!
  aino

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @aino, Ja, det var ju passande. 😉

  Tack!

  [Reply]

 4. Kenneth says:

  Ja men vilken superbra ide kan de helt enkelt inte förbjuda föräldrar sominte kan ha koll på sina barn på alla fik o rest. 🙂

  [Reply]

 5. Bibbi says:

  Barnfritt….. Vad skönt!!!! När jag ser familjen annorlunda blir jag livrädd att behöva komma in på samma butik/bibliotek/café som de.
  Nej…. Det är diskriminering att det inte finns barnfria ställen för oss som vill ha lite lugn och ro ibland.

  [Reply]

 6. Jan-Olov Madeleine Ågren says:

  Så om en café- eller restaurangägare har haft ett par barnfamiljer som gäster så är det ok att stänga ute alla barnfamiljer? Om en café- eller restaurangägare har oinskränkt rätt att själv bestämma vilka gäster som är välkomna och själv hyser tveksamheter mot t ex latinamerikaner, vänsterhänta, homosexuella, kvinnor äldre än 55, personer med psykisk funktionsnedsättning, kristna eller någon annan grupp så är det ok att sätta upp skyltar även om det? Jag tycker inte att gränsdragningen är alldeles enkel men om ägaren själv ska ha oinskränkt rätt att bestämma allt ska vi förstås inte ha t ex någon diskrimineringslag som omfattar just caféer och restauranger ..

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Jan-Olov Madeleine Ågren, Håller med dig om att gränsdragningen inte alls är enkel, men det har nästan blivit löjligt hur himla kränkta alla blir av än det ena, än det andra.
  Att barn förbjuds kanske inte låter så roligt. – Barn är ju barn, och är faktiskt oskyldiga.
  Men hur det än är…. Barn låter. Och barn far omkring, om inte föräldrarna ser till att de håller sig på plats. Och det är väl vad de borde göra, när man är på ett sådant här ställe, men inte gör.
  Barn är ju som sagt barn, och barn behöver leka.
  Men då kanske man ska gå till ställen som är bättre anpassade för just barn, och inte vara på ställen, där de riskerar att få en kanna hett kaffe över sig, för att de springer in i en servitörs ben.
  Jag undrar också varför alla som har svårt att tåla ljud ska behöva diskrimineras, om vi nu ska fortsätta den här (I mitt tycke) lite löjliga debatten, i just detta fall.
  Ska dessa stackars människor (och alla andra som vill ha en lugn stund i vardagen) hänvisas enbart till biblioteken då?
  Visst finns det fika att köpa på många bibliotek, men det är kanske inte den miljö alla trivs i…
  Å andra sidan kanske det SKULLE kunna funka att skippa diskrimineringslagarna även för latinamerikaner, vänsterhänta, homosexuella, kvinnor äldre än 55, personer med psykisk funktionsnedsättning, kristna eller någon annan grupp….
  Om någon sätter upp sådana skyltar tror jag de skulle få ganska minskat kundunderlag om jag säger så…
  I det här fallet blir ju Nellys av med rätt många barnfamiljer som kunder, men många föräldrar uppskattar också att det finns ett ställe, där man kan få en stunds lugn och ro, om man är barnledig en stund. – Så för Nellys blir det nog inget avbräck i kundtillströmningen. Hade de satt upp en skylt om att homosexuella t ex inte var välkomna däremot, så tror jag det varit väldigt, väldigt många som reagerat, och bojkottat fiket.
  Hur mysigt det än är med barn, så är de faktiskt ganska störande, fast de inte rår för det…

  [Reply]

 7. Peter says:

  Barn är bra! Vi behöver barn i samhället för att få en ny generation som tar hand om oss när vi blir gamla. Skulle vi inte kontinuerligt få nya barn så skulle samhället kollapsa långt innan vi andra hade dött av. Därför måste vi vara öppna och toleranta mot barnfamiljer, för att uppmuntra och belöna det samhällsansvar som de tar.

  Barn kan vara jobbiga, men vi får ha överseende med det. Vi kan förbjuda rökning eller fylleri på ett kafé för detta är dåliga saker. Vi ska inte förbjuda barn, för barn är bra!

  Med detta sagt, så kan man fortfarande porta en gäst som beter sig oacceptabelt. Men gränsen för vad som är acceptabelt bör rimligen vara olika ställd om man är 20 år eller 6 månader.

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.