D-vitamin livsviktigt vitamin med skumma rekommendationer

Genom mitt intresse för vaccinationers baksida, har jag ramlat vidare bland skumma hälsorekommendationer från myndigheters sida.

Nu sitter jag och studerar det här med D-vitaminer, och inser att vi än en gång är förda bakom ljuset…

Frågan är ju om inte läkemedelsbolagen ligger bakom dessa felaktiga rekommendationer som myndigheterna går ut med?
För viktigt som detta vitamin är för hälsan, förstår man ju att de inte vill att vi ska stoppa i oss tillräckligt av det… – Då får de ju inte sälja sina mediciner…

Här i Norden får vi i oss väldigt lite D-vitaminer.
Särskilt nuförtiden, då vi inte längre äter fett fläsk från grisar som gått ute i solen på sommaren, och var fullproppade med vitaminer i fettet, eller en massa sill hela vintern, som man gjorde förr.

Så fort solens strålar börja lysa på oss, smetar vi in oss med hög solskyddsfaktor, som effektivt stoppar bildandet av D-vitamin i huden, och så duschar vi så fort vi blir svettiga. (Vilket är trevligt för både oss själva, och våra medmänniskor såklart, men faktiskt gör att vi tvättar bort det vi lagrat på oss av D-vitaminer under dagen. Det tycks nämligen vara så att vitaminet först mellanlagras i huden 48 timmar, innan det når in i kroppen, och genom att använda tvål när vi duschar så tvättar vi bort det. Vilket gör att vi inte får så mycket vitamintillskott ens på sommaren.)

Dessutom var det förr så att vi svalt lite på vintrarna, så vi brände av vårt eget underhudsfett, som ju varit ute i solen och laddats med det viktiga vitaminet hela sommarhalvåret.

På sommaren laddas vår kropp med ca 10.000 IE D-vitamin per dag, då vi utsätter kroppen för solstrålning.
Det räcker med 15-30 minuters solande varje dag för att komma upp till den här nivån, och sedan slutar kroppen producera mer D-vitamin.
Ett rätt tydligt tecken på att naturen vill att vi ska få i oss just den mängden tycker jag!

Men våra myndigheter, de tycker annorlunda de…
Enligt dem så ska vi vuxna nämligen absolut inte sätta i oss mer än 300 IE.
Barn, gravida och äldre rekommenderas 400 IE.

En undersökning som gjorts, visar att förgiftning, som visar sig genom kräkningar, hjärtproblem och huvudvärk uppkommer först då man får i sig runt 40.000 IE D-vitamin. – Alltså ungefär hundra gånger den dos som rekommenderas av Livsmedelsverket.

Nu är det här i och för sig bara en studie, men att äta mycket D-vitamin verkar ju bara skitdumt…

Men min stora fråga är varför man helt enkelt inte kan lita på naturen?
Inte sjutton skapades väl vi människor så att vi tar upp mer näring än vi behöver från den naturliga källan, som alltid funnits där? – Solen.
När nu kroppen är så fiffig att den stänger av produktionen vid 10.000, så kan man väl utgå från att den dosen knappast lär vara skadlig, utan tvärtom vara den optimala för oss?

Brist på D-vitamin ger först och främst nedsatt immunförsvar, och man kan ju nästan räkna ut varför det är som värst med förkylningar och andra smittsamma virussjukdomar i just februari. – För då är ju våra depåer av D-vitamin som allra lägst såklart.
Sedan börjar solen så smått ge oss små tillskott, och även om en del säger att vi inte får ett dugg tillskott av vitaminet från solen från oktober till mars, så inbillar jag mig att det nog bildas lite, lite om man sitter ute en solig februaridag också.

D-vitaminbrist ger också depressioner, benskörhet, muskelsvaghet, övervikt och koncentrationssvårigheter. Plus mycket annat…
Brist ligger också bakom sjukdomar som MS, diabetes, autism, fibromyalgi och cancer, och vad gäller just hudcancer, så ökade paradoxalt nog cancerfallen då man börjat använda solskyddsfaktor i produkter att använda på huden.
Detta betyder nog inte att ämnena som skyddar mot solen är cancerframkallande, utan helt enkelt att solens strålar skyddar mer än de gör skada, just genom produktionen av vitaminet.
Undersökningar finns också som visar att D-vitamin faktiskt kan oskadliggöra cancerceller! (Se t ex filmen nedan)

Om inte Livsmedelsverket ändrar sina rekommendationer räknar man med att årligen ca 200 fall av MS, 500 fall av diabetes typ 1 och 700 fall av änd- och tjocktarmscancer uppstår helt i onödan. – För att inte tala om hur många som insjuknar i influensa, och andra “lindrigare” sjukdomar eftersom immunförsvaret är nedsatt…

Jag äter numera 6.500 IE som kosttillskott varje dag, och tänker fortsätta med det en månad till ungefär. – Sedan tänker jag ta en sådan kapsel ungefär varannan dag under sommarhalvåret.
För som vi vet så skiner ju inte solen varje dag på sommaren heller, och inte har jag tid att sola så ofta, så jag behöver nog tillskott då också. (Dessutom duschar jag ju varje dag, och använder tvål på huden, så jag kanske borde fortsätta äta tillskott hela sommaren, i full dos…?)

Det billigaste stället att köpa D-vitamin på som jag har hittat är High Tech Scandinavia, och de har även andra bra kosttillskott till mycket bra pris. Billig frakt dessutom, och snabb leverans. Ler

Här finns mer att läsa om D-vitaminer:
Illustrerad Vetenskap, Alternativjournalen, SvD, SvD, Kostdoktorn, och så Livsmedelsverkets sida då…. – Som man alltså inte bör lita på, om man ska tro på alla andra…

This entry was posted in Kroppsvård, Tankar och hälsa. Bookmark the permalink.

15 Responses to D-vitamin livsviktigt vitamin med skumma rekommendationer

 1. Patrik says:

  Håller med 🙂 Men kan också tänka mig att det finns en skillnad mellan D-vitamin som kroppen producerar själv med hjälp av solen, och D-vitamin som är framställd i ett laboratorium och som man äter, kanske inte är riktigt lika naturligt att ta det den vägen…

  Är ju lite liknande med A-vitamin, som man lätt kan få för mycket av om man äter den som syntetiskt tillskott, äter man den däremot i form av karotenoider som kroppen själv får ombilda till A-vitamin, så går det den naturliga vägen och gränsen till att det blir för mycket ligger på en helt annan nivå.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Patrik, Ja, visst kan det vara så, men jag vet många som äter tillskott i ganska höga doser, som också testar sitt värde i blodet regelbundet, just för att de vet att de äter så mycket mer än vad myndigheterna rekommenderar, och kanske är inne på samma tankebanor som du. – Och de har inte hamnat över det övre gränsvärdet, utan ligger perfekt, enligt de måttstockarna.
  Annars borde ju värdena rasa iväg i höjden tycker jag…?
  Här har vi ju inte heller så många alternativ, förutom att äta ett kilo lax om dagen, eller dricka 50 liter mjölk (Som ju förresten också innehåller ”konstgjort” D-vitamin) eller sola i solarium flera gånger i veckan… – Och även om det kanske inte är fullt så farligt som vissa vill göra gällande, så är det ju ändå så att hög exponering för UV-strålar ju ökar risken för hudcancer också…
  Så kanske är det ändå bättre att ta tillskott? – Och gärna kolla värdena i blodet någon gång kanske…
  Det finns tydligen test att beställa för hemmabruk också, men jag vet inte hur himla tillförlitliga de är, så det kanske är bäst att gå till sin vårdcentral istället.
  Tydligt är ju i alla fall att forskningen visar mer och mer hur himla viktigt det är att vi får i oss D-vitaminer, och att det har så många fler funktioner i kroppen än man tidigare vetat om.

  [Reply]

  Patrik Reply:

  @Karin – admin,

  Ja, om man kollar upp värdena kan det nog vara ok med stora doser, så man ser att det inte spårar ur 🙂

  Jag äter också tillskott regelbundet, just för att säkerställa att jag ska få i mig det jag behöver, även om solen lyser med sin frånvaro eller om maten inte innehåller det som den bör innehålla.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Patrik, Ja, den där maten vi får i oss nuförtiden är ju inte så näringsrik… :S
  Jordarna är utarmade av konstgödsel och djuren äter kraftfoder och hålls ofta inomhus, och färdigmaten innehåller…. Ja… Inte det som står på paketen har vi ju sett. 😉
  Nu har de ju hittat köttpaj utan kött också… 😀
  Många av oss tänker väl inte på att det är så här, och tror att vi klarar oss lika bra som vi gjorde när vi var små, då maten innehöll det vi behöver. – Men nu känns det som om vi förmodligen behöver tillskott av både det ena och det andra.
  Gäller bara att hålla reda på vad man tar när och så där också, då ju vissa vitaminer och mineraler liksom slår ut varandra.
  Har fått lära mig en väldigt basic regel, som gäller för de flesta ämnen (Men inte riktigt alla då förstås 🙁 Det ska ju inte vara för enkelt…)
  Vitaminer på morgonen, och mineraler på kvällen.

  [Reply]

  Patrik Reply:

  @Karin – admin,

  Har en tanke på att börja köpa kött från en lokal slaktare och grönsaker från en lokal odlare… Känns som det är lättare att veta vad man får då…

  Hmmm, jag äter multivitamin/multimineral i en och samma, men jag äter den ihop med lunchen så det blir en medelväg mellan morgon och kväll 🙂 Vet dock att det fungerar bra med det jag tar, i och med att jag gjort det så pass länge. Har även experimenterat med uppehåll för att veta att förbättringen i hälsan kommer just från tillskotten.

  [Reply]

 2. Bibbi says:

  Bra inlägg!!! Kan man räkna om IE-värde till något annat värde typ mikrogram eller annat?

  Hälsningar Bibbi

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Bibbi, Jajamen. 🙂 1000 IE = 25 Mcg
  Eller omvänt 10 mikrogram motsvarar 400 IE.

  [Reply]

 3. Mycket info, men om man nu inte vill äta fettet på kottletten och salt sill i massor, vad kan man naturligt få vintertid i sig detta för oss nordbor så eftertraktade D vitaminen,
  (Jag trodde Melissa fick Ad-Hd droppar när hon var liten )

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Matts Jansson, Då får man lov att sola i solarium, eller åka utaomlands, om man inte köper kosttillskott. (Tabletter, kapslar, eller D-droppar som de man ger till barnen.) Ett kilo lax om dagen ska också kunna funka förstås, men det kanske blir lite jobbigt… 😉
  Din tanke kanske inte var så himla galen ändå där Matts…. D-vitaminet är säkert inblandat i utvecklingen av ADHD också, eftersom det styr så enormt många processer i kroppen, så även om du liksom hade fel, så kanske du hade lite rätt ändå. 🙂 Om du menade att de var MOT ADHD alltså… 😉
  Nuförtiden heter det inte AD-droppar som förr, då man har kommit på att A-vitaminet motverkar D-vitaminet när de intas samtidigt, och därför har A-vitaminet tagits bort från dropparna.

  [Reply]

 4. Daniel says:

  Tar också tillskott av D-vitaminer, det behöver säkert dom flesta nordbor under vintertid. Men tänk på att för stora mängder kan leda till förkalkning i njurarna bla. EFSA ( European Food Safety Authority) rekommenderar att man inte överstiger 4000 IE under en längre tid.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Daniel, EFSA är nog sponsrat av läkemedelsföretag, så jag litar inte helt på dem heller…
  Det finns de som äter lite mer än 10.000 IE/dag, och mår toppen. (Och dessutom har värden som ligger inom, men i den övre delen av spannet man bör ligga inom, vid provtagning.)
  Det bästa tror jag är att lyssna på sin egen kropp, och kanske gå till vårdcentralen och mäta sina värden regelbundet.
  På så vis kan man hålla en optimal nivå av D-vitamin i kroppen, och må toppen. 🙂

  [Reply]

 5. Micke says:

  Jo..när jag var yngre åt jag vitaminer..man skulle ju det..som vuxen åt jag lite en period men blev dålig av det på nåt konstigt vis, mådde illa som sjuttan..har lagt ner allt sådant…även de där grejerna man kan köpa som innehåller samma sak som fisk…vad det nu hette?

  Visst finns det människor som behöver extra tillskott på saker och ting..men lite överdrivet har det allt blivit kan jag tycka..ALLA rekommenderas att äta div grejer för att må bra…jösses…jag mår ju bra utan…fast jag kan ju ha fel.

  Ha så gott

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Micke, Det är ju toppen att du mår bra utan tillskott. 🙂
  Men det där att du mådde illa av tillskott låter lite som något man kan tolka som en varningsklocka på att du faktiskt behöver tillskott.
  När kroppen (efter att inte ha fått det en tid) får i sig det den behöver så sätter processer i kroppen igång, som liksom legat vilande en tid. Det startar reningsprocedurer i kroppen så en massa slaggprodukter börjar fara omkring i systemet, och man kan faktiskt må riktigt dåligt… – Men det är alltså som en storstädning, där det blir kaos först, för att sedan blir i toppform.
  För att slippa de här obehagen kan man ta lägre dos i början, och låta kroppen sakta, sakta städa, istället för att liksom börja kasta saker hit och dit runt i kroppen… 😀
  Det är ju inte säkert att det är så i ditt fall, men det är i alla fall så det brukar fungera.
  Problemet nuförtiden är ju att de senaste årtiondenas exploatering och mer eller mindre industriell användning av våra jordar har utarmat dem.
  De näringsämnen som vi naturligt får genom maten ligger på mycket lägre nivåer nu än för inte alls länge sedan.
  Dessutom får vi i oss många gifter, som gör att kroppen behöver lite extra boost liksom.
  Brister ger sig ju inte heller alltid till känna förrän man redan har utvecklat en sjukdom av bristen, och det är ju lite tråkigt då…
  Just D-vitaminet är ju sådan bristvara för oss nästan mangrant här i Norden också, och genom att använda solskyddsfaktor och duscha ofta får vi inte alls i oss det vi behöver.
  Och brist på det ger alltså upphov till allt från depressioner och diabetes till cancer och MS – förutom då att vi åker på förkylningar och andra småkrämpor helt i onödan många gånger.
  Självklart väljer du själv om du vill äta några tillskott eller inte, men det här med D-vitaminet är så uppenbart felrekommenderat från myndigheternas sida också, plus att de flesta inte vet vad brist på det faktiskt ställer till med, och därför skrev jag det här inlägget.
  Jag är ju dessutom intresserad av att reparera min egen kropp, som tagit stryk av kvicksilverförgiftning, och därför skriver jag en hel del om olika saker som kan hjälpa kroppen att rensa sig själv på olika sätt, och bygga upp en inre kroppslig styrka igen.

  [Reply]

  Micke Reply:

  @Karin – admin,

  Här fick jag lite att tänka på….jo…!

  Ha så fint och tack.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Micke, Ha, ha!!! Ja, det blev en del…
  Men man ska alltid lyssna på sin egen kropp, och inte bara på ”förståsigpåare” som (i det här fallet nu då) jag, myndigheter eller hälsofreak, utan gå sin egen väg.
  Alla är vi ju olika, och våra kroppar är också olika bra på att ta upp näring.
  Men lyssna inåt, och känn efter vad din kropp säger, när du har tagit reda på så mycket fakta du kan. 🙂 Om den liksom säger till dig att den behöver tillskott, och sedan protesterar med att må dåligt, så är det bara att sänka nivån på intaget, tills den hinner ikapp. – Men kanske säger den att den har allt den behöver ändå, och då kan du nog lita på det. 🙂
  Får man liksom inget vettigt svar av sin kropp, så kan man ju alltid gå och ta blodprover, för att kolla nivåerna på olika näringsämnen i blodet.
  Men tänk då på att just D-vitaminrekommendationerna inte hunnit med att uppdaterats, så man bör ligga i övre delen av skalan liksom.

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.