Lakritskola

Jag fick ett mail från COOP idag.
Där fanns länkar till några recept.
Bland annat till ett recept på chokladdoppad lakritskola.

Det låter ju hur gott som helst, och eftersom jag vet att jag kommer att tappa bort det där receptet, om jag inte skriver det här, så gör jag alltså det nu. – Trots att jag inte testat det än. (Ja, jag vet att man kan spara recept på COOPs sida också, men det kommer jag ju att glömma bort att jag har gjort. – Så nu gör jag en fuling, och snor receptet rakt av bara. Blinkar)

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 msk lakritspulver eller 0,5 deciliter krossad turkisk peppar
  • 1 msk smör
  • 100 g mörk choklad (minst 70%)
  • 1 msk strössel eller flingsalt

Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.

Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15×15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.

Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.

Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

Tips:Lakritspulver finns i välsorterade livsmedelsbutiker, hälsokostaffärer, essensbutiker eller att beställa på nätet. Går även att ersätta med 0,5 deciliter krossad turkisk peppar.

This entry was posted in Recept. Bookmark the permalink.

4 Responses to Lakritskola

  1. Patrik says:

    Låter gott, borde nog testa det där 🙂 Fast det där med förvaring hoppar jag nog över och äter alla på en gång….
    Patrik´s last [type] ..Bekvämt

    [Reply]

  2. Hörni says:

    Åhhhh det måste jag göra, tack för receptet! Förra året gjorde jag knäck med turkisk peppar och det blev också väldigt gott. Man måste ha REJÄLT med turkisk peppar i. 🙂
    Hörni´s last [type] ..Julfixar

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Hörni, Tack för tipset! Jag älskar lakrits! 😀

    [Reply]

  3. Kenneth says:

    gillar inte lakrits
    Kenneth´s last [type] ..fullt upp!

    [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge