Biter sig själva i svansen…

Uppsala Pridefestival arrangeras i helgen 17-20 maj.
Jag hittade en länk en bloggvän postat på Twitter, som jag kollade på, om att Vaksala församling inte tänker delta i paraden.

Min första tanke var:
“Suck!… Tänk vad de är fördomsfulla! – Vi lever för sjutton på 2000-talet, och jag hade trott att just Svenska kyrkan väl ändå brukar vara rätt moderna? ” (Det visar att jag tydligen bär på en del fördomar mot kyrkan … Blinkar)

När jag klickat på länken och börjat läsa, insåg jag nämligen att det inte alls var som jag trott…. – Så här står det i deras motivering:
“Vaksala församling är emot alla former av särbehandling. Detta gör att vi inte kommer att delta i paraden som arrangeras under Uppsala Pride, eftersom man där särbehandlas på grund av politisk tillhörighet.”

Så här ligger det alltså till:
Organisationen som ligger bakom festivalen har bestämt att Folkpartiet och LUF inte får vara med.
Man anser att Folkpartiets ståndpunkter strider mot deras vision.

I organisationens vision kan man bland annat läsa följande:
“…Pride vill upplösa all diskriminering och förtryck baserade på kön, könsidentitet, könsuttryck, klass, ras, etnisk tillhörighet, funktionalitet, ålder och sexualitet.
Uppsala Pride vill leda till nya insikter hos dig som besökare. Uppsala Pride vill få dig, oavsett vem du är, att ifrågasätta världen du lever i.”

“…Det går inte att bortförklara den diskriminering människor dagligen utsätts för genom att säga att det enbart är ett uttryck för enskilda individers fördomsfulla attityder och handlingar. Dessa attityder och handlingar möjliggörs genom den diskriminering som finns i samhällsstrukturen och måste också bekämpas som sådana.”

“…För att upptäcka diskriminerande praktiker räcker det inte med att titta på vad som sägs, utan också på vad som inte sägs.”

På hemsidan kan man läsa följande:
“Uppsala Pride är en antirasistisk, queerfeministisk, partipolitiskt obunden samt helt drogfri festival för htbq-personer och deras allierande.
Uppsala Pride önskar vara en plattform för möten, aktivism, gemenskap och förändring samt upplösa all diskriminering och förtryck baserade på kön, könsidentitet, könsuttryck, klass, ras, etnisk tillhörighet, funktionalitet, ålder och sexualitet.
Festivalen är öppen för alla mentalt färgglada ungdomar och vuxna.”

Ehum…..???
Vänta ett tag nu…..!??

Man är emot diskriminering.
Det står att de vill få alla, oavsett vem man är, att ifrågasätta världen. Och att festivalen är öppen för alla mentalt färgglada.

Ja…. – Alla utom folkpartister då alltså!
De är tydligen inte mentalt färgglada….?

Om jag tycker det här är diskriminering? – Ha, ha, ha!!!!
GISSA!?

Själv är jag för övrigt varken folkpartist, eller HBTQ.
Jag kan erkänna att jag bär på en del fördomar. (Säkert har jag några om både folkpartister och HBTQ-personer – och annat också för den delen…) – Men trots det är jag förmodligen mer mentalt färgglad än personerna bakom Uppsala Pride i alla fall… Blinkar

UNT, QX, SvD, AB, Ex, Svt, Svt

This entry was posted in Blandat pladder. Bookmark the permalink.

7 Responses to Biter sig själva i svansen…

 1. Kerstin says:

  Jag hörde på radion igår när de intervjuvade två av tjejerna som arrangerar denna pridefestival. Och jag måste verkligen säga att så mycket svammel och luddigheter som de svarade, kändes det som att de inte hade en ända vettig förklaring och åsikt att komma med. De är svaret skylldiga ännu. För jag fattade då rakt inte vad det var de sa. :-/

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Kerstin, Jag undrar om de fattar själva vad det är de säger, och vad de gör??? 😀
  Det här är som att sätta upp affischer i hela kommunen om att det är fest på Folkets Hus, och ALLA är välkomna. – Och sedan stå där i dörren och säga att : – Nej, alla andra får komma in, men inte DU.

  [Reply]

 2. Anne Kekki says:

  Ja detta är så dumt att jag inte ens vet vad jag ska säga. Antingen är alla välkomna eller så skriver en klart och tydligt vem som är välkommen. Självklart har jag fördomar med som du skriver, och skulle ju som du bli chockad av insikten att ett parti ej är välkommet samt tro att kyrkan hade fördomar. *ler*

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Anne Kekki, Ja , ingen är väl fördomsfri, även om man försöker vara det. Allt man inte vet tillräckligt mycket om har man ju gärna förutfattade meningar om… – Och kyrkan var ju förr i tiden emot det mesta som var lite annorlunda, så det låg ju nära till hands att tro att de var lite emot frihet fortfarande.
  He, he…
  Nu kan jag ju lägga DEN fördomen på hyllan i alla fall. 😀

  [Reply]

 3. Kenneth says:

  Ja vi har alla fördomar även om vi vill o säger att vi är fördomsfria men letar man i gömmorna så hittar man både den en ao andra fördomen mot både ditt o datt ha en skön dag

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Kenneth, Visst är det så. Allt man inte vet tillräckligt om brukar man ha fördomar om.
  Det kan vara helt egna tankar, men också sådant man snappar upp från andra.
  Fördomsfri är ingen. – För ingen vet allt om allt. 😀
  Trevlig helg på dig!

  [Reply]

 4. Denice says:

  Hej, vilken härlig blogg! 🙂

  Kolla gärna in tävlingen på min blogg!

  http://denice.se/2012/may/korsords-tavling.html#comment

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.