NTLDR is missing – När inget annat funkade…

Ja, nu funkar den där datorn som jag har på besök igen.
En dator med Windows XP, som inte gick att starta, eftersom det saknades filer.

Här kommer ett inlägg för er som har det här problemet, och vill komma tillrätta med det. – Ni andra kan sluta läsa, för det här är bara datanörderi. Jag skriver det nog allra mest för att själv komma ihåg hur jag gjorde, en annan gång jag får hit en dator med samma problem. – Även om jag hoppas det också kan vara till nytta för någon annan också! Ler

Jag har kollat runt på olika sidor med tips för hur man kommer tillrätta med felet NTLDR is missing, men inget av knepen jag har hittat någonstans har fungerat. (Och jag har varit på massor av sidor…)
Då började jag tänka lite själv, och det är ju aldrig så tokigt… Blinkar

Men först hade jag i alla fall hittat en sida där det finns ett makalöst litet program, som kan hjälpa en att komma in i Windows, även om det beter sig sådär.
Har man lite tur, så verkar det som om det kan räcka med att bara köra det, och sedan fungerar Windows normalt. – Men så var det alltså inte här…
Programmet kan du hämta HÄR. (Du kan också läsa mer om hur man använder det, och olika lösningar på det här problemet, som kan fungera HÄR. – En alldeles utmärkt sida!)

När filen laddats ned till din dator, så extrahera bara filen, och bränn den med ImgBurn, eller annat program, som kan bränna ISO-filer. (Hur man gör med det, och var man hämtar det programmet kan du se HÄR.)

Starta sedan datorn som inte vill fungera med skivan i läsaren. (Om det inte startar automatiskt, så ändra bootordningen i datorn. Hur det går till kan du också se i inlägget jag länkar till ovan.)
Då startar programmet, och förhoppningsvis kan du komma in i datorn, då programmet startat och kört en liten procedur.

Ja…. Nu är man inne i Windows då. Ler
Här kollade jag hårddisken, och kunde konstatera att t ex autoexec.bat saknades.
Dessutom saknades ntldr.exe. (Trots att jag via återställningskonsollen hade gjort ett par grejer, så den borde vara återställd och reparerad. – Men det var den alltså inte…)

Nu kopierade jag därför helt enkelt över alla systemfiler som fattades (De ligger direkt på hårddisken, och inte i någon mapp) från en dator med fungerande XP installerat till min externa hårddisk. (Går naturligtvis lika bra med en skiva eller en USB-sticka också.)
Sedan pluggade jag i den externa hårddisken i den trasiga datorn, och kopierade bara över filerna till den hårddisken.

Så startade jag bara om datorn, och den hoppade igång utan något som helst problem. Ler
Tjipp, tjopp…. Se så lätt det går ibland… – Bara man kommer på hur man ska göra. Blinkar

Vill man inte ladda ned och köra det där programmet, så kan man självklart även starta datorn med en Linuxsticka, eller skiva, och kopiera in filerna med hjälp av det systemet på samma sätt.

Andra sidor med tips på hur man kan komma tillrätta med det här problemet (Som kan bero på olika saker, och det därför inte är säkert att min metod funkar.): http://www.proposedsolution.com/solutions/ntldr-is-missing-press-ctrl-alt-del-to-restart-2/
http://www.proposedsolution.com/solutions/error-cannot-find-the-system-file-in-the-standard-locations-on-drive-c/
http://www.computerhope.com/issues/ch000465.htm

This entry was posted in Datortips. Bookmark the permalink.

3 Responses to NTLDR is missing – När inget annat funkade…

 1. Oj det där var överkurs för mig…
  Jag skulle jättegärna lära mig mer om datorer, men har inte tid. Antar att man får ta sig tiden när man har problemet, men före dess är lite kört… Jag lär ju inte komma ihåg det heller…
  Ha det så bra.

  [Reply]

 2. eeeee duktigt. du skulle jobba med sånt därnt

  [Reply]

 3. Kenneth says:

  ja det är så enkelt när man vet vad o hur man ska göra 🙂

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.