Skydda dig från Facebook-scams

Det dyker ju upp skit på Facebook med jämna eller ojämna mellanrum.
Vissa människor tycker visst det är rysligt kul att sabotera för andra vilket jag inte alls förstår det roliga med. – Men så är det.

Länkar man hittar i sina vänners statusar, som lockar en att klicka, och vips så har man spammat alla sina vänner med en likadan kommentar.

Det finns ju en som visar hur många besökare man har haft till sin profil, som många är nyfikna på. PLOPP säger det så sprids den vidare så fort man har klickat.

Det har också varit en hel del suspekta videofilmer som man har lockat folk med, och TJONG så finns de hos alla dina vänner, och har i vissa fall även installerat spionfiler eller virus i din dator om du klickat.

Nu är det något annat på gång, och jag vet inte om det finns någon svensk variant, men om det inte gör det än så dyker det väl snart upp. (Kanske med något annat varumärke som lockar.)
Det är ett presentkort på HM som utlovas om man svarar på en survey (enkät).

Steg 1 är att klicka på dela. – Så alla dina vänner får det i sitt flöde.
Steg 2 är att gilla deras sida, och då ploppar nästa bild upp.

Det är bara reklam för annat, och något presentkort på 500$ ska man då inte förvänta sig…

För att få lite hjälp att skydda sig mot sånt här skit finns en Facebook-app från Bit Defender, som är ett välkänt företag inom antivirusbranchen.
Den tycker jag du ska installera! (Klicka bara på Install App, och ge den godkännelse så är det klart.)

Din webbläsare kommer kanske att varna att innehållet på sidan inte är säkert, men som sagt… Jag litar på Bit Defender, och har kollat att appen verkligen finns med i deras utbud. (Så att ingen av de där gökarna som saboterar bara hittat på ett namn, så man ska tro att det är säkert.)

safego

För att installera appen på din Facebook, klicka HÄR.

Väl installerad kommer den att scanna genom din profil, och sedan stoppa en hel del skit från att överhuvudtaget dyka upp i ditt flöde. (Men det är klart… Helt säker kan man aldrig vara, så fortsätt vara skeptisk om något låter för bra för att vara sant, eller någon länk som en vän “postat” inte ser ut att vara skriven av personen själv. Fråga personen som “lagt ut” länken, om det verkligen är han/hon själv som har postat den, om du är osäker.)

Läs mer om det här på facecrooks.com. – Där finns massor med bra information!

Dela gärna det här inlägget vidare till dina vänner, på Facebook, Google+, eller om du har en egen blogg!
Det är så många som inte tänker på sånt här nämligen, även om du gör det, och kanske inte ens har Facebook själv…
Det är ett bra sätt att hjälpa en vän! 🙂

This entry was posted in Datortips. Bookmark the permalink.

7 Responses to Skydda dig från Facebook-scams

 1. Återigen lite tur att man inte är med på Facebook… Men jag antar att jag kan råka ut för massor av skit ändå, på andra ställen…
  Men jag har börjat tänka om lite, kan man lägga upp en blogg på facebook? Inte jag som privatperson nu då utan skapa en profil för bloggen???
  Ha en fin dag!

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Nillas Trädgård, Ja, du kan skapa en profilsida för bloggen, men då måste du liksom registrera dig som privat användare först, och sedan skapa en sida. En sida måste nämligen ha en fysisk person som administratör. – Om jag nu inte har fattat helt fel, vilket väl i och för sig är möjligt… 😀 (Men jag har en sida på Facebook för min blogg, och där kan alla som gillar den sidan se när jag har uppdaterat bloggen. – Inte bara de som är mina vänner. Du kan med andra ord skapa en privat profil, och inte godkänna några vänförfrågningar om du inte vill, men ändå ha en massa folk som gillar din blogg.)

  [Reply]

 2. bra inlägg Karin Ut med infon på Facebook också Detta är ett gissel

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Matts Jansson, Länkar till både appen och det här inlägget finns i min profil. Inlägget finns självklart också på Hermansro:s sida på Facebook.
  Dela vidare bara! (Och gilla och kommentera gärna länken i min profil, så puffas den upp lite, så flera kan hitta den på det viset också.)
  Just spread the word! 🙂

  [Reply]

 3. Fnulan says:

  Jag skulle vilja veta vad folk ser när dom kommer in på min FB sida..inte mkt hoppas jag–
  KRAM

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Fnulan, Det kan du kolla jätteenkelt. 🙂 Gå in i din profil. Klicka på ”Kugghjulet” uppe till höger precis under bannern (Bredvid ”Aktivitetslogg”)
  Klicka där på ”visa som” , och vips, så ser du hur din sida ser ut för dem som inte är dina vänner. 🙂
  Sedan klickar du bara på ”Tillbaka till tidslinjen” ovanför bannern, så är du tillbaka som ”dig själv” igen.
  Skitsmart! Om det visas saker som du inte vill, så går du in i inställningar och mekar runt lite och sedan tillbaka och kollar igen. 😀
  Kram på dig!

  [Reply]

 4. Pingback: Mysticismer, konspirationer, dumheter – Och en fantastisk film! | | HermansroHermansro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.