Glutenfria lussekatter – Sanslöst goda!

Inte hade jag tänkt baka idag inte, men någon bad så snällt, så jag kunde inte låta bli…
Glutenfria lussebullar
har alltså snotts ihop här på kvällningen, efter ett rejält modifierat recept.

Så här gjorde jag:
(en liten sats till tolv rejäla lussekatter)

100 g smör smälts i en kastrull
2 1/2 dl mjölk och
1 1/4 dl gräddfil (eller kesella eller crème fraiche – man tager vad man haver Blinkar) tillsätts och sedan värms allt upp till ca 50 grader

1-2 påsar saffran mortlas ihop med ett par sockerbitar, så det finfördelas, och hälls sedan i kastrullen. (Jag tog ca 1 1/2 påse till min deg)

DSC03359

DSC03362

1 1/2 tsk fiberhusk strös ned i blandningen under omröring.
3/4 dl strösocker och
2 krm salt rörs också ned, sedan ska det stå tills det är ca 40 grader, och husken har svällt.

DSC03367

1/2 påse torrjäst och
1/2 tsk bakpulver rörs ned i
6 dl glutenfri mix.

Tillsätt vätskeblandningen till mjölblandningen när det är lite varmare än fingervarmt och arbeta ihop degen väl.

DSC03368

Jäs ca 30 minuter.

Dela degen i tolv delar och rulla ut den till strånkar som helst ska vara smalare i ändarna än på mitten.

DSC03377

Rulla ihop till lussekatter och jäs dem i 40-45 minuter.

DSC03380

Stoppa i russin i knorrarna, pensla med vispat ägg (har man inte ägg hemma, eller om man är allergisk mot ägg, så går det bra att pensla med mjölk eller grädde istället) och grädda i ca 230 grader varm ugn  (Varmluft ca 210 grader) tills de fått fin färg och känns lätta om man lyfter dem.

lussekatter

Sanslöst goda blev de, och fluffiga och fina trots att de är glutenfria! Ler
Rejält mycket fett, men fett är ju gott! 😀 (Vill man så går det nog bra att minska lite på smöret, men risken finns förstås att de blir lite torra då, så minska inte FÖR mycket!)

Självklart kan man baka med vanlig jäst också, men idag hade jag bara torrjäst hemma, och det förenklar nog i just det här fallet.
Annars spar man lite av mjölken, och rör ut jästen i i en bunke, innan resten av vätskeblandningen tillsätts.
Det är nämligen svårt att lösa upp jäst i smeten när fiberhusken har tjocknat.
Alternativt värmer man inte degvätskan till varmare än 37 grader och rör ut jästen innan fiberhusken tillsätts. – Men då tar det längre tid för husken att svälla.
Jag rekommenderar alltså torrjäst till de här, så går det enklast. Ler

This entry was posted in Recept and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

39 Responses to Glutenfria lussekatter – Sanslöst goda!

  1. Lisa says:

    mmmm vad gott det ser ut, ska testa de här! Tack för ett äggfritt recept också.

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Lisa, He, he… Det tänkte jag inte ens på. – Jag hade ju ägg PÅ mina, fast det behöver man ju inte.
    De blir ju lika fina med mjölk eller gräddpensling. 🙂
    Sitter och mumsar på en nyvärmd lussebulle nu.
    De smakar lika gott efter ett dygn i frysen kan jag berätta. 😀

    [Reply]

    Veronica Reply:

    @Lisa,
    Världens bästa recept, tack!!!!!

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Veronica, Visst är det väl? 🙂
    Kul att du också gillar det!

    [Reply]

    Nilla Reply:

    @Lisa,

    Vad glad jag blev när jag hittade ditt recept. Nu står bullarna på jäsning och jag kan knappt bärga mig till de är färdiga. Jag visste faktiskt inte att man lika gärna kunde pensla med mjölk. Har en dotter som nyligen blivit överkänslig mot ägg så det var ju underbart att läsa.
    Nilla´s last [type] ..Positivt besked

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Nilla, Kul att ni gillade dem! Och det går bra att pensla allt bröd med mjölk istället för ägg. 🙂 (Personligen tycker jag det både går lättare, och blir finare yta.)

    [Reply]

  2. Pingback: Si så där ja… | | HermansroHermansro

  3. Caroline says:

    Mums, detta recept ska jag prova på inför första advent 🙂

    [Reply]

  4. Annica Palm says:

    Detta recept hittade jag ett år senare 🙂 Och rubriken håller vad den lovar. Min dotter är kräsen men dessa är redan slut…. Har skickat det vidare till en bekant också.
    Tack!

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Annica Palm, Vad roligt! Tack för att du kommenterade, och berättade! 🙂
    (Visst är de väl underbara? :))

    [Reply]

  5. Anu says:

    Hej!
    Håller just på att baka dessa. Spännande! Men vill du berätta, varför du tar bakpulver också, jäser det lättare då?

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Anu, Jajamen! 🙂 Det är det som gör att de orkar lyfta och bli så fluffiga, som de faktiskt blir, trots glutenfritt och mycket fett, som gör degen tung annars.
    Man kan med fördel blanda i lite i vanlig bulldeg också, när man bakar. Det blir så mycket fluffigare då. 🙂

    [Reply]

    Anu Reply:

    @Karin – admin,
    Bra tips! Hur mycket tar du i en sats vanliga bullar? (50g jäst)

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Anu, Jag skvättar i lite bara jag… 😀 ca 1/2-1 tsk ungefär.
    Inte FÖR mycket bara, för då blir brödet så sprött att det lätt smular, och det är inte så roligt…
    Ju fetare bröd, desto mer bakpulver tål det, men jag skulle personligen aldrig ta mer än en tesked, per 5 dl degvätska.
    Prova dig fram! 🙂

    [Reply]

    Anu Reply:

    @Karin – admin,
    Tack!

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Anu, Så lite så. 🙂
    Lycka till!

    [Reply]

    Anu Reply:

    @Anu,
    Precis klar med bullarna och ack, vad de är goda! Min man kommer att bli så så glad imorgon när han kommer hem. Hur skall jag göra – ska jag frysa alla nu och tina imorgon eller ska jag spara lite – är de goda imorgon om jag inte fryser?
    Tack för utmärkt recept!

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Anu, Visst är de väl mumsiga? 😉 Jag tycker absolut att du ska frysa in dem, så fort de kallnat, och tina upp i morgon!
    Visst håller de sig över natten, men det blir inte samma sak. De åldras ju så fort de glutenfria bröden… 🙁

    [Reply]

  6. Åsa says:

    Testade detta receptet idag blev väldigt bra fick tillsätta lite extra mjöl. Väldigt lätt arbetad deg vilket inte tillhör vanligheterna när det är glutenfria degar. Blev väldigt goda, kan varmt rekommendera detta recept =)

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Åsa, Vad roligt att de blev bra för dig också! 🙂

    [Reply]

  7. Annika Sandström says:

    Är ganska ny i den glutenfria världen då min son blivit konstaterad intolerant. Har precis testat detta recept och de blev ju helt underbart goda!!! Tack! 🙂
    Har du fler glutenfria recept som blir så här bra så vill jag gärna ta del av dom!

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Annika Sandström, Riktigt så där fantastiskt har inget annat blivit, men det finns fler recept, om du klickar på kategorin recept, och bläddrar vidare till äldre inlägg, när du kommer längst ned på sidan. Alla recept i min blogg är glutenfria, men det är ju en hel del mat också, som är naturligt glutenfritt. 😀 Kan tipsa om att de ljusa kärleksmumsen är rätt fantastiska de också. 😉 Du kan också testa att söka på glutenfri i sökrutan, så ploppar det nog upp en del, men då är det kanske inte bara recept förstås…
    Kul att alla verkar gilla lussebullarna, och kul att du berättade att de blivit bra även för dig! 🙂

    [Reply]

  8. Lisa says:

    Wow! Testade de här idag, de är super!!!
    Ville göra dem veganska/mjölkfria, så jag bytte ut smör mot mjölkfritt smör (inte margarin, utan nåt med mer fett i än så), komjölk mot hälften rismjölk/havregrädde, och silkestofu istället för kesella. Penslade dem med havregrädde. Tack för receptet!!

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Lisa, Vad kul! Tack för att du berättade hur du gjorde också! – Det har säkert flera nytta av! 🙂

    [Reply]

  9. Pingback: Bästa recepten på Lussekatter och Lussebullar

  10. Mia says:

    Hej,
    Ska prova dessa i helgen, vet ju hur goda semlorna var 🙂
    Du har inget glutenfritt pepparkaksrecept… Har provat flera med de blir aldrig bra….

    Ha det gott 🙂

    Med vänlig hälsning,
    Mia

    [Reply]

  11. anna says:

    Supergoda trots att jag misslyckades totalt förra gången. Jag som inte bakar ofta såg inte missen i receptet fösta gången men idag tyckte jag att det verkade lite med teskedsmått på fiberhusken. Idag tog jag matsked istället och det blev en deg:) snart ska de in i ugnen!!

    [Reply]

  12. Hej! Tack för ett superbra recept. Har provat det en gång och ska baka en ny sats i kväll. Förra gången räckte inte det glutenfria mjölet så jag fyllde på med 2 dl mandelmjöl. Blev så himla bra att jag nog ska göra samma sak igen. Blev en lagom smak av mandelmassa faktiskt. 🙂
    Anna-Karin, Landet Krokus´s last [type] ..Månadens växt – september

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Anna-Karin, Landet Krokus, Kul idé med mandelmjölet! Förstår att det blev extra mumsigt! 🙂

    [Reply]

  13. Laila says:

    Tusen Tack för detta recept!Super Goda!
    Om du har lika bra recept på pepparkakor och ljust matbröd
    får du mer än gärna berätta. Idag åt vi tre dagars gamla lussebullar
    de var fortfarande saftiga o goda!

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Laila, Kul! Har inga direkta kanonrecept på varken ljust bröd eller pepparkakor. – Då hittar du lika bra recept på t ex mixtillverkarnas sidor.
    Men lussebullarna fick jag verkligen till bra! 😉
    Kul att ni också gillade dem! 🙂

    God fortsättning!

    [Reply]

  14. Sironess says:

    Hej, tänkte testa men läste denna kommentar: ” det verkade lite med teskedsmått på fiberhusken. Idag tog jag matsked istället och det blev en deg:)”

    Ska de vara tesked eller matsked med fiberhusk?

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Sironess, Jag tar alltid en tesked. 🙂
    Kanske är det lite olika vilken mix man använder, men jag brukar ha finax eller semper vanliga, och då blir då degen bra för mig i alla fall.

    [Reply]

  15. Angela says:

    Jag provade att baka dina lussebullar idag men degen blev otroligt lös. Nästan som smet. Kan det stå fel någonstans i receptet?
    Angela

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Angela, Nej, jag är säker på receptet, och tittar du på alla kommentarer, så tror jag du förstår att de flesta fått mycket bra resultat.
    Det är skillnad på olika mjölmixer har jag märkt, så kanske kan det vara så att du använt någon sort som inte jag brukar ha. Med Sempers röda mix eller Finax röda brukar det bli bra i alla fall. Hoppas du lyckas bättre nästa gång! Blir degen väldigt lös, så ha i lite mer mix, så du får en bra konsistens.

    [Reply]

  16. Pingback: Saftiga och goda glutenfria lussebullar - Angelas Heaven

  17. liz says:

    Försökte baka efter receptet igår. Blev en lös nästan rinnande smet! Fick ha i MYCKET mer mjöl. Tyvärr blev de då ganska torra. Använde Semper finmix som brukar funka. Synd. Dina bilder såg så fina ut. Använder mej nog av annat recept nästa gång

    [Reply]

  18. K says:

    Även jag provade receptet och det blev löst. Provade ännu en gång men tog creme fresh istället för gräddfil då det är lite tjockare, minskade även på mjölken från 2 1/2 dl till 2 dl. Då blev de perfekta, jätte pösiga och saftiga! 😀

    [Reply]

  19. Magnus says:

    De blev bra!
    Jag tog också 2dl mjölk istället för 2,5 och kesella istället för gräddfil.
    Har även märkt att när man gör glutenfria degar så är det viktigt att blanda länge i maskinen ( minst 5 min).

    Tack för receptet!

    [Reply]

Lämna ett svar till liz Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge