Bastuhuset

Stånk…..!
Här är det hett!
Har fått öppna fönstren för att få lite svalka.

Är det någon som är sugen på att basta så kan ni komma hit.
Det är turkisk bastu i badrummet, och vanlig torrbastu i hela resten av huset.
(I alla fall om jag stänger fönstren igen.)

Varför då då kanske ni undrar?
Jo…. Det jävlas lite kan man säga.

Har varit duktig så duktig så idag, och gjort i ordning inne i pannrummet, så jag fick in en hel pall värmeloggs som har stått ute på gården.
När jag äntligen vaknade och mådde riktigt bra för första gången på länge, så ville jag ju naturligtvis få något gjort, men då ska det förstås skita sig… Ledsen

Jävelskap nummer 1: Tro inte på att pallar med loggs eller pellets ska kunna stå ute även om de är inplastade, och tillverkare säger att de tål regn. – Det gjorde i alla fall inte den här.
Några paket var fuktskadade, och jag har pickat en massa hål i alla paketen för att fukt ska kunna komma ut.
Jag misstänker nämligen att det är en del fukt även i de paket som det inte syns något på.

Har staplat dem så fint med luftspalter mellan travarna så de ska torka tills det är dags att använda dem, och de som är lite våta har jag öppnat. – Men som tur är hade jag redan en halv pall loggs inne, som är knastertorra, så de fuktiga har god tid på sig att torka.

Jävelskap nummer 2 och 3…
Tände i pannan också, när jag ändå var där och höll på. (Annars står elpatronen på än så länge.)
Det var sisådär 70 grader i pannan när jag bestämde mig för att öppna cirkulationen till ackumulatortanken också.

Slängde först in ett helt paket loggs i pannan, och slog sedan på knappen till cirkulationspumpen, så vattnet ska cirkulera till tanken. (Men Gud, så korkat!!! – Varför slog jag inte på pumpen först??? Då hade jag ju sluppit ett jäkelskap i alla fall.)

POFF!!!!! sa det, och blixtrade till på pumpen.
Plastlocket som sitter ovanpå eldosan flög iväg, och säkringen gick.
Jag har tittat, och det är inga skador på kablarna, så det är inte kortis för att de är dåligt isolerade eller så.
Det måste vara något knas inuti liksom…

Satte i en ny säkring, men det smällde igen, och nu vet jag inte vad jag ska göra?
Törs ju inte meka med den där heller, och inte heller bara pilla och testa med att byta säkring igen.

Även om jag numera har plastslangar till både varmvatten och värme, så leder väl vatten ström?
Det innebär alltså att elementen inne och vattenkranarna kanske blir strömförande, även om det bara är för bråkdelen av en sekund.
Tänk om en katt sitter på ett element just då… Förvirrad
Eller tänk om det sprider sig längre, så man skadar någon granne.
(Jag vet ju inte om det funkar så, men visst borde det väl teoretiskt vara möjligt? Eller tänker jag tokigt nu?)

Eftersom jag laddat in fullt i pannan blev det i alla fall fart på mig för att få ned värmen, så det inte kokar.
Fyllde badkaret med hett vatten, och vred på värmen inne ordentligt.
Det brinner fortfarande för fullt därute, så än kan jag inte vrida ned heller.

Sedan vet jag inte om det är en elektriker eller VVS:are jag ska prata med heller?
Vem ringer man när det blir så här?

Kan det vara något fel på vad det nu är som är runt och sitter i pumpen?

S6306624

Den som jag har hängt utanför här alltså:

S6306619

(Vad är det för något???)
Går det att köpa en sån lös i så fall? – Och hur vet man ifall det är den som är paj?

HJÄÄÄLP!!!!!

Jag måste ju få den där att funka till vintern. – Annars blir det nog kyligt här när jag är borta och jobbar kan jag tro.

Men just nu är det i alla fall allt annat än kallt förstås…

This entry was posted in Blandat pladder. Bookmark the permalink.

14 Responses to Bastuhuset

 1. Patrik says:

  Det är nog en kondensator som hänger där utanför…

  Om du inte kört pumpen på hela sommaren utan startat den först nu så kan det vara pumpen som fastnat. Brukar vara bra att låta dem gå året om så slipper man det problemet… Kanske hjälper att knacka på den i så fall.

  Vet inte vem som är bäst att ringa vid ett sånt där problem, jag brukar byta själv om det är något sådant. Men om allt ska gå rätt till så är det nog en rörkrökare som byter pumpen och en elektriker som kopplar in den. Fast en del rörkrökare gör nog hela jobbet. Men jag tror inte det är så många elektriker som ställer sig och byter en pump.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Patrik, Vilken tur att du finns Patrik! Du har koll på det mesta du! 🙂
  Finns det inte risk att godset i pumpen spricker om man knackar då? Jag vet inte om jag vågar… 😀
  Det sitter en ”skruv” frampå pumpen, som jag trodde var till att rotera den med, men vrider man den motsols så skruvar man ur den. Vågade inte skruva mer då, för då tänkte jag att det kanske börjar forsa vatten ur systemet om jag skruvar för långt. 😀
  Vore inte så kul med skållhett vatten som sprutar ner hela pannrummet direkt… Kan det sitta någon ”axel”som man kan vrida runt därinnanför?
  (Det lär väl inte vara själva skruven man ska snurra på om den går att skruva ur om man drar den baklänges? Eller? Usch vad blond jag känner mig just nu… :D)
  Får väl ta och höra med rörmokarn sen i alla fall kanske… – Om jag inte vågar mig på att knacka lite försiktigt i all fall då.
  Det kan inte vara kortis i kondensatorn då tror du?
  Jag tycker det ser lite svart ut längst ned på en av kablarna som går till den, men det kan ju vara sot som flög från poffen förstås. 😀
  Vad tror du om min teori om ström i vattnet då? Leder vatten ström, så det kan vara farligt? Jag har ingen jordfelsbrytare på den där elcentralen, så det går väl iväg en rejäl stöt om så är fallet. – Men det kanske inte är så?

  [Reply]

  Patrik Reply:

  @Karin – admin,

  Du får knacka försiktigt så går det nog. Den skruven tror jag man använder för att lufta om det kommit luft i pumpen så den ska gå att ta ur helt utan större problem.

  Visst kan kondensatorn vara trasig, kanske går den att byta, om den nu inte gått sönder för att något annat i motorn är trasigt.

  Vatten leder ström, men tror inte det är någon större risk så länge som grejerna inte är nersölade med vatten. Sen är ju vattnet jordat så strömmen tar förhoppningsvis lättaste vägen…

  Det bästa är nog att ringa rörkrökaren, svårt att laga eller felsöka något sådant själv. Att något är fel är ju redan konstaterat. I morgon är det vardag så då lär det väl gå att hitta någon som vill jobba lite.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Patrik, Ja, jag har ju en rörmokare tvärs över vägen, men han är så nedlusad med jobb, så jag får säkert vänta ett tag. 😀
  Kanske knackar lite försiktigt i alla fall först. Har jag tur så kanske det lossnar även om jag bara tar en gummiklubba och dunkar med. 😀
  Tack snälla du för att du alltid kommer med så bra tips! – Jag kommer aldrig att glömma dina råd när vattnet frös. 🙂
  Du är guld värd!

  [Reply]

  Patrik Reply:

  @Karin – admin,

  Varsågod 🙂

  Kollade lite priser och det verkar som att en sån där pump kostar ca 2000 kr beroende på vem som säljer den. Får hoppas att det kanske går att skrämma liv i den ändå, men det kan nog vara svårt.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Patrik, har bankat på den, och det poffar förtfarande. – Ska prata med rörmokaren så får jag väl byta ut den. – Den har ju rätt många år på nacken, och det vore ju trist om den lade av mitt i smällkalla vintern sen igen.
  Kanske lika bra att satsa på en ny ändå. -Men tack snälla du för alla tips och uppgifter! 🙂

  [Reply]

 2. matts says:

  gud vare,,, var försiktig , detta är inget att pillra med,
  börja med en elecktriker. och håll katter och fingrar borta

  [Reply]

 3. Lotta says:

  Kära nån då! Håller med Matts, håll allt och alla borta. Tur att det är vardag i morgon.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Lotta, He, he… Ja, och så bråttom är det ju inte heller, för jag börjar väl inte elda på allvar än på ett tag.
  Men det vore ju bra att veta vad man ska göra, och vem man ska prata med… – Och är det bara den där kondensatorn eller vad det är som spökar så kan jag i så fall byta den själv, för det är bara två kablar. – Men jag vet ju inte vad som är galet. Eller ens var man kan köpa en sån där i så fall.

  [Reply]

 4. Gun says:

  Ojoj, vad du håller på och grejar. Skulle inte förvåna mig om du fixar det själv. 😉

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Gun, Hmmm… Jag har givit upp nu…. – Det får nog bli en ny pump i alla fall.

  [Reply]

 5. Kondensator ser det ut som.

  Jag ser inte exakt vilken cirkpump du har, men det ser ut som en sådan som har en skrov i mitten på fronten, vilket ni redan pratat om. Den går att skruva ut, för avluftning som även någon sa. Sen kan man med en platt skruvmejsel normalt hjälpa till att dra igång cirkulationspunpen om den kärvat fast (OBS! ha inte spänningen på när den ser ut som den gör utan lock!). I och för sig så kommer felet kanske tillbaka igen då pumpen troligen är gammal.

  Kanske läcker det vatten någonstans i pumpen som gör att det blir kortslutning?

  På våra cirkpumpar när de kärvar igen så flyger inte lock och kondensatorer, det som händer är att de står stilla och blir väldigt varma.

  Bästa är nog att byta pumpen, allt går inte för evigt. Cirkulationspumpar ska nog klassas lite som förbrukningsvara. VVS-tekniker/värmeanläggnings företag är nog bästa att anlita. Man ska inte ”Fixa” allt.

  Installera jordfelsbrytare omgående, bättre livräddare finns inte!, men kom ihåg att den räddar inte liv om du blir ”lasten”, så alla situationer fixar den inte. Men de flesta. Varje år dör ett antal personer som skulle klarat sig om de hade jordfelsbrytare. Ett exempel är utomhus. Du kör ett elverktyg, ska dra in eller dra ut el-kabeln. Den har fått en skada på sladden. Du tar i ledaren, fuktigt gräs mot fötterna. Hej då!

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Bästa Grannen, TACK!!! 🙂 Vilket toppenbra svar!
  Ska nog ta och prata med rörmokarn, så får jag väl ta och byta pumpen i alla fall då. – Den har rätt många år på nacken.
  Skulle gärna byta elcentral där i uthuset, men har inte haft råd… Brukar köra med en lös jordfelsbrytare, som man sätter i eluttaget om jag kör elgrejer, men de fasta installationerna där ute är ju bara vanligt jordade. – Och nu dröjer det väl ännu längre innan jag får råd att byta elcentral…
  Vilken rolig sida du har då!
  Själv har jag inget att berätta om mina grannar. (Det är väl mest jag som är knäpp här i grannskapet.) Men jag tror jag ska lägga en länk till din sida i något inlägg. -Det är säkert andra som har något att berätta. 😀

  [Reply]

 6. Pingback: Tikka Masala special | Kelda Exotiska Såser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *