Fransk potatissallad

Igår skrev jag ju om hur man enkelt gör en egen aïoli.

Som Maya påpekade i en kommentar, så är ju det en majonnäs, och man kan naturligtvis utesluta vitlöken och smaksätta med något annat istället.
Citron, nötter, chili, örter…. Ja, låt fantasin flöda!
Den går bra att äta naturell också, men det tycker inte jag är så gott. – Jag vill gärna ha det lite spicy…

Nu tänkte jag dela med mig av ett annat recept på något annat jag hade med mig på knytisen i fredags.
En potatissallad utan majonnäsröra i. – Fransk potatissallad.

Till fyra portioner gör jag så här:

Först tar man färskpotatisar, som man skrubbat ordentligt, eller kört i elektrisk potatisskalare, om man har sån.
(Lika mycket som man skulle ha kokat till fyra personer om man skulle ätit kokt potatis.)

Sedan kokar man dem tills de är klara, (Helst med dill i kokvattnet, och lite salt förstås.) och slår av vattnet, och låter dem svalna så det går att hålla i dem.

Under tiden de står och blir “greppvänliga” så hackar man en ganska stor rödlök i tärningar. (Är de små, så ta två.)

Lägg rödlöken i en stor skål och häll på ett par matskedar vitvinsvinäger och ungefär tre matskedar olivolja. Tillsätt lite salt (en halv tesked ungefär), peppar ett par matskedar hackad dill och ungefär lika mycket hackad persilja och gärna lite gräslök.

S6306367

Sedan är det fritt fram att hacka i andra goda örter också, men det gör man som man vill med.
Ska man äta salladen till fisk är det dock rysligt gott med citrontimjan i till exempel.
Till lamm tycker jag absolut man ska smaksätta med timjan och lite mynta.

När man har fixat den där dressingen, så har nog potatisen svalnat så man kan ta i den.
Det blir nämligen bäst om potatisen är varm när man gör den, så vänta inte för länge.

Tärna potatisarna. (Är de små så brukar jag dela dem i fyra delar med två snitt bara. De behöver inte vara exakt lika stora, och man gör så stora bitar man själv tycker är lagom.)

S6306370

Rör om och smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
Låt sedan salladen stå till sig en stund innan den äts.

Det kan vara lagom att gå ut och börja tända grillen när salladen är klar, men den går också bra att förvara i kylen och äta dagen efter.
Allra godast är den dock om den aldrig varit kyld, men stått i minst en timme tycker jag.

Tycker ni det ser snålt ut på bilderna, så är det för att jag gjorde en lite mindre sats än det står i receptet här den gången jag fotade.
Dessutom hade jag inte några roliga färska örtkryddor då, så tråkigt nog är det inte några såna heller med på bilderna.

Ingen vidare matblogg det här… – Men god mat är det i alla fall, och det är väl viktigare än några bilder…? Blinkar

This entry was posted in Recept and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Fransk potatissallad

  1. maria says:

    Låter sååå gott alltihopa 🙂

    Tack för dem tipsen !
    Ha en härlig söndag…
    Kramar
    maria´s last [type] ..Mitt projekt 😉

    [Reply]

  2. Sv. Jag kommer så fort jag hinner! 😉
    Monica/handbruten´s last [type] ..Jag hade iaf tur med vädret.

    [Reply]

  3. Maya says:

    Mums! Jag gör något liknande … är så gott som variation till den vanliga potatissalladen… 🙂
    Prova även min potatissallad som är varm/ljummen …super gott med 🙂
    Maya´s last [type] ..Mayas krämiga pastasallad

    [Reply]

  4. Pingback: Midsommarmat | Hermansro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge