Glutenfria semlor

Förra helgen bakade jag glutenfria semlor.

Semmelbullarna blev jättefina, och nu tänkte jag dela med mig av receptet. Tack vare fiberhusk går de lätt att rulla fina bullar utan att fastna i degen.

75 g smör eller margarin (Gärna flytande Smör och Rapsolja)
2 1/2 dl mjölk
1/2 paket jäst
1 msk fiberhusk
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 msk malen kardemumma (Gärna rågad matsked för mer smak)
ca 5 dl glutenfri mix
1 tsk bakpulver

Smält matfettet eller värm det med mjölken till fingervarmt.
Lös upp jästen och blanda i fiberhusk.
Låt stå och svälla 10-15 min
Blanda salt, socker, kardemumma, mix och bakpulver och ha i det i vätskan.
Arbeta degen ordentligt.

Jäs i 30 min.

Mjöla bakbordet och lägg upp degen.
Dela den i åtta lika stora delar.
Rulla varje bit till en rund bulle.

Jäs i ytterligare ca 40 minuter.

Grädda i 225 grader (190 grader varmluft om man vill – och det ville jag. ;) ) i ca 8-10 minuter, så de får fin färg och känns lätta om man lyfter på dem.

Pensla bullarna med mjölk.
Låt svalna.

S6305737

(Ja, jag vet att det fattas två bullar, men vi var liksom lite sugna… Blinkar)

Blanda riven mandelmassa med en liten, liten skvätt mjölk eller grädde, så det blir krämigt.
Vispa grädde och ha i lite vaniljsocker.
Dela och gröp ur bullarna.
Fyll med mandelmasseblandningen och klicka eller spritsa på grädde.
Lägg på locket och pudra med florsocker genom en tesil.

NJUT! Ler

Själv äter jag dem helst med kall mjölk, men det är ju en smaksak.

S6305736

PS! Bullarna är rätt goda att äta som de är också.
Påminner mig om de mellanmålsbullar vi hade i vår skola när jag var ung.

This entry was posted in Recept and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Glutenfria semlor

  1. Patrik says:

    Ser riktigt gott ut :)
    Patrik´s last [type] ..e-handel med WordPress

    [Reply]

  2. matts says:

    Fresterska

    [Reply]

  3. matts says:

    men med denna 80 tals tallrik du har får mig att le och minnas fina tankar.

    [Reply]

  4. Svorskan says:

    Jag tror det är tredje bloggen jag är inne på som skriver om semlor. Jag dreglar! :D

    [Reply]

  5. Ser smarrigt ut må jag säga. Synd jag inte kan baka då *S*
    Linda aka Tokmorsan´s last [type] ..Denna förbannade Melodifestival

    [Reply]

  6. Lena says:

    Jag vill helst ha varm mjölk till :)
    SV: ska bli så skönt att koppla in den nya datorn för den jag har nu är knäpp :)
    Lena´s last [type] ..Måste erkänna

    [Reply]

  7. Marie Nihlén fd Vikström says:

    ja den bullen från mellisen kommer man ihåg den var super god.

    [Reply]

  8. Pingback: Hermansro » Blog Archive » Nu börjar jag fatta…

  9. Anna says:

    Hejsan>!

    gjorde dessa semlebullar, väldigt bra recept och goda blev dem:)

    Tack för ett toppen recept !

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Anna, Vad kul med respons! – Och kul att dina bullar också blev lyckade! :) Tack för att du kommenterade!
    Ja, visst är de väl goda? Fluffiga och fina också, vilket inte alltid glutenfritt brukar bli…

    [Reply]

  10. Sanna Johansson says:

    Super bra och goa semlor, tack för ett bra glutenfritt recept det brukar vara väldigt sällsynt!!! : )

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Sanna Johansson, Tack för din kommentar! :) Visst är de väl underbara?

    [Reply]

  11. Marie says:

    Åh detta receptet måste jag bara testa :) Har du testat att göra semeltårta?

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Marie, Det här blir jättefina semlor. :) Blir säkert bra till semmeltårta också, fast jag inte testat. – Men med tanke på hur fluffiga och fina semlorna blir, så tror jag den här degen lämpar sig bra även att baka en stor ”bulle” av. :)

    [Reply]

  12. Mia says:

    Hej, tack för receptet som faktiskt är riktigt gott! Har provat massor med glutenfria semlerecept genom åren men inga har varit goda. Så nu äntligen kunde jag skriva in ett gott recept i min receptbok =) Är glad att jag vågade prova men bilden gjorde verkligen sitt =)
    Mia

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Mia, Vad roligt! :)
    Ja, de blir verkligen fina!
    Kom gärna tillbaka, och testa receptet på lussebullar sedan, när det blir dags för dem till jul! – De har blivit en otrolig succé, och jag har fått massor med positiva kommentarer här i blogggen, på Facebook, och på andra forum, där jag delat med mig av det receptet. http://karin.hermansro.se/2011/11/27/glutenfria-lussekatter-sanslost-goda/
    Tack för att du kommenterade! – Det är så roligt att få respons! :)

    [Reply]

    Mia Reply:

    @Karin – admin,
    Tack =) Åh vad bra med saffrans receptet ser fram emot att testa det =)
    De jag gjorde i julas var verkligen inte goda om man inte micrade dem varma först…
    /Mia

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Mia, De här blir verkligen fantastiska, så nu har du något att se fram mot! ;)

    [Reply]

  13. Emma Jonsson says:

    Hej, kul att hitta ett recept som verkar bra, jag och glutenfria jäsdegar brukar nämligen inte gå så bra ihop. Jag undrar om det är någon speciell mix som jag ska ha eller om det inte spelar någon roll.

    Mvh Emma

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Emma Jonsson, Jag brukar köra med Finax (röda), eller Sempers ”vanliga” glutenfria mix, men Mixwell har jag också använt någon gång. – De är likvärdiga tycker jag.
    Lailas däremot kommer jag inte så bra överens med…
    De jag brukar använda innehåller ju mjölk allihopa, och även veteprotein. Men jag har för mig att jag har bakat ”vetebröd” på Finax lågproteinmix också, och det har blivit jättebra.

    [Reply]

    Emma Jonsson Reply:

    Tack för receptet, det var verkligen jättebra. Gjorde dock degen lite för lös, men den var jättelätt att handskas med och bullarna blev supergoda! :D
    Emma Jonsson´s last [type] ..‘Cause the world keeps turning…

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Emma Jonsson, Vad roligt!:) Tror det är bra att degen är lite lös också, så inte bullarna blir hårda, som de ju så lätt blir med glutenfri deg…

    [Reply]

  14. Inga-Lill Ledin says:

    Hej !
    Vilket bra recept första gången som inte degen kladdar.
    Ska snart in med dom i ugnen.
    Har ett barnbarn som har celiaki brukar baka åt honom men misslyckas alldeles för ofta.
    Antingen kladdar degen eller så blir brödet hårt .
    Tack för ett superrecept !!!!

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Inga-Lill Ledin, Vad kul att du också gillar receptet! :) Tack för att du kommenterade! – Det är så roligt med respons! (Särskilt när den är positiv. ;) )

    [Reply]

  15. Lisa says:

    Använde ditt recept och semmelbaket blev jättelyckat! Tur det eftersom mitt första bak (med annat recept) fick åka i soporna. Degen var jättesmidig och bullarna reste sig fint. Tack så mycket!

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    @Lisa, Vad kul att de här blev fina! :) Tack för att du kommenterade! :)

    [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge