Jag luras faktiskt inte…

Häromdagen skrev Svorskan om att hon ibland känner sig lurad när hon läser inlägg i bloggar som vi bloggare fått betalt för att skriva.
Jag vet också att hon inte är ensam om att känna så.

Många av de som bloggar gör det enbart för glädjen i att skriva.
Vi andra (som ibland får betalt för inlägg) skriver naturligtvis också för att det är kul, med den skillnaden att vi ibland får uppdrag att recensera innehållet på andra sidor mot betalning.
Det är ett toppenbra sätt att tjäna en extra liten slant när man har en blogg, men synd såklart om folk känner sig lurade när de läser våra bloggar.
De flesta av oss är anslutna till Blogvertiser.

Nu sitter jag och knåpar ihop ett annat betalt inlägg av samma typ, och kommer på en sak…
Man borde inte alls behöva känna sig lurad.

Uppdragen är nämligen utformade så att man ska skriva precis vad man tycker om de olika sidorna man fått i uppdrag att recensera.
Gillar man inte sidan, så ska man skriva det, och man måste inte alls framhäva produkterna man skriver om som något positivt.

Så nu kommer här mitt försvarstal: Skrattar

I min blogg behöver i alla fall ingen känna sig lurad, för jag skriver det jag tycker.
Ett exempel på ett inlägg som jag fick i uppdrag att skriva finns HÄR. (Inte alls någon hyllning av det företaget…)
Jag fick precis lika mycket betalt för att skriva det, som det senaste, som handlade om en städfirma, där jag var betydligt mer positiv. (Eftersom jag tyckte deras villkor lät bra, och jag klämde in fakta om vad som gäller för äldre.)

Jag skriver sanningen, och samlar fakta runt mina inlägg, även när jag skriver betalda inlägg.
(Ja, faktagranskningen brukar vara mer omfattande när jag skriver betalda inlägg förresten. För i vanliga fall tillåter jag mig att skriva mer fritt, och pladdrar ofta bara på….)

Jag har ju också vanliga annonser kopplade till min blogg.

Det händer att jag skriver om någon produkt som jag tycker är värd att uppmärksammas, eller något bra erbjudande från någon firma ibland.
Om jag gör det och en relevant annons finns i mitt inlägg är det för att jag tycker det är något bra, och vill dela med mig av det.
(Däremot har jag annonser i sidspalterna, som är till bara för att tjäna pengar.)

Skulle det vara så att jag hade annonser för Rusta att stoppa in i mitt material, så skulle det väldigt ofta finnas annonser från dem. Blinkar
Jag bara älskar ju Rusta!
Nu har jag inget annonsmaterial från dem, så de får gratis publicitet.

Däremot har jag ju haft annonser för prenumeration på dammsugarpåsar, (toppenbra!) och tips om hur man kan lagra sina bilder gratis på nätet t ex. Visst tjänar jag någon krona ifall någon anmäler sig via mina annonser, men jag skulle aldrig skriva och säga att något är bra, som jag inte själv gillar.
Jag tipsar helt enkelt om sådant som jag tycker om, och tar chansen att kanske kunna tjäna en krona på att någon tycker likadant.

Det tycker inte jag är att luras faktiskt.
Jag försöker istället hjälpa folk.

Att lagra sina bilder digitalt, utan kostnad är ett bra sätt att skydda sig vid datorhaveri, och jag som knåpar en del med datorer vet hur viktigt det är.

Om jag som häromdagen skriver om böcker som jag tycker är läsvärda, så letar jag efter var bästa priset finns, innan jag kollar om jag har annonsmaterial för den firman.
Ifall jag har det så kommer det en annons med i inlägget. – Annars tipsar jag oftast om var den finns till bästa pris i alla fall.

Visst finns det bloggar och hemsidor som bara vill tjäna pengar, men det tror jag man märker rätt snabbt.
De flesta av oss bloggare med annonser och sponsrade inlägg är nog faktiskt ärliga, och ingen ska behöva känna sig lurad av att läsa våra bloggar.

En gång har jag tjatat om att folk skulle registrera sig på en sida som jag tjänade en himla massa pengar på. (Inte lika mycket som firman först utlovade, men det blev ändå en bra slant.)  Men då var jag väldigt tydlig med att jag ville att de skulle göra det just för att jag skulle tjäna pengar. – Och många var snälla och uppfyllde min önskan. – Tack alla ni!
Hoppas någon vann, precis som jag gjorde när jag spelade bingo förra månaden!

(Så här ser det alltså ut när jag försöker värva folk till mindre seriösa annonser… Skrattarhttp://karin.hermansro.se/?p=964, http://karin.hermansro.se/?p=970, http://karin.hermansro.se/?p=1003)

Bara så ni vet… Blinkar

This entry was posted in Blandat pladder. Bookmark the permalink.

18 Responses to Jag luras faktiskt inte…

 1. Gun says:

  Jag har inte fattat hur det går till förrän nyligen när jag satte mig in i det lite mer, och jag tycker det är helt ok, särskilt när man verkligen skriver vad man tycker om produkten och är ärlig, så som du är. Dina annonser är så placerade att de inte heller stör. Då är ju blogg.se:s annonser mellan inläggen mer störande i så fall.
  Kan man tjäna bra med pengar, eller är det svårt? Beror det på hur många läsare man har, eller är det annat som styr?

  [Reply]

  Karin Reply:

  Vad gäller Blogvertisers betalda inlägg är det mest antal besökare som styr, men även kvalitén på bloggen spelar lite roll i sammanhanget.
  Man får ett pris satt på sin blogg, men det kan variera uppåt och nedåt beroende på popularitet.
  Vad gäller annonser är det väldigt svårt att svara, eftersom det finns så många olika varianter.
  En del (Som de jag har i sidospalten) får man betalt per klick på, men det ger inte mycket pengar.
  Har för mig att jag får 2:50 för varje klick på annonsen för King.com t ex
  Självklart får man inte klicka på sina egna annonser av den typen. 😉
  Andra får man betalt när någon gör ett köp, eller tecknar sig för något, och där varierar ersättningarna och villkoren väldigt.
  Om man har en blogg med riktigt många besökare kan man ha annonser, som ger betalt per sidvisning.
  Inte mycket per gång, men har man en massa besökare, så blir det ju slantar i alla fall.
  Det där med annonser är en riktig djungel, men en del tjänar ju rätt bra.
  Då krävs det oftast en hel del jobb också, med att uppdatera annonser och få med relevanta annonser i en massa inlägg.
  Själv tjänar jag inte värst mycket på annonser. ( Förutom den där bingon, som jag hade reklam för förra året då… Även om de inte alls betalade ut vad de först lovade -genom att inte betala till Affilitenätverket så det räckte- så blev det en bra slant faktiskt.)

  [Reply]

  Gun Reply:

  Vad kul att du lyckades tjäna ganska ordentligt en gång i alla fall, men det verkar svårt annars, när man har en liten blogg som min.

  [Reply]

  Karin Reply:

  Din blogg är inte SÅ liten.
  Min är väl mindre skulle jag tro.
  Ja det kändes bra när de där pengarna kom, men det krävdes ju en del självförnedring, i form av tiggeri för att få ihop de där pengarna också. 😀
  Om du visste vad jag bönade och bad alla mina vänner, förutom tjatet i bloggen…
  Folk var i alla fall väldigt snälla och ställde upp för mig. – Både IRL och läsare i bloggen.
  Men hade jag inte varit så trängd ekonomiskt i det läget, så hade jag aldrig gått på så där.
  Det kändes inte helt okej, utan lite som att sitta med en hatt utanför centralstationen…
  Inget att rekommendera om man vill bygga upp sin självkänsla alltså…
  Att däremot som jag gör i vanliga fall, rekommendera bra erbjudanden, känns helt naturligt.
  Något man gör till vardags i livet också när man träffar folk.
  ”Jag var på KappAhl, och de har rea på bla, bla, bla…”, eller ”Du. Har du sett att de har halva priset på avocado på ICA? Du som älskar såna.”
  Om jag då kan tjäna några kronor samtidigt som någon annan kan göra en bra affär, gör inte alls ont. 😉
  Dessutom använder jag ofta mina egna annonser då jag ska beställa något på nätet.
  Att få procent på min egen beställning på Ellos eller AdLibris eller få en tjuga eller en femtiolapp ifall jag blir kund hos något företag jag i alla fall ska handla hos är inte helt galet det heller.

  [Reply]

 2. Janne says:

  Nä jag skriver utan betalning och gillar inte reklam !

  [Reply]

 3. Ailas says:

  Äh, man läser det man vill läsa. Passar inte budskapet, så slutar man att läsa just det. Så enkelt är det. Det är faktiskt också lite sport att skriva ett betalinlägg, men jag håller med om att det finns intressantare frågor. 😉

  Jag har hållit mig fri från reklam, eftersom jag ogillar de blinkande rutorna på bloggar. Tror inte att jag skulle få ihop så många kronor genom reklam i alla fall. Men jag är öppen för möjligheten. Är det lönt? (Du kan svara på min kommentarsruta, så raderar jag det innan jag lägger upp ev normal kommentar ang inlägget i fråga)

  Snö, snö…

  [Reply]

  Karin Reply:

  Normalt sätt tjänar man inte alls mycket pengar på att ”bara” ha annonser i bloggen.
  Om man jobbar för det kan det bli en slant, men då hamnar man ju lätt där man kanske tappar sin trovärdighet, och förlorar en del av sin självkänsla.
  Läs gärna min kommentar till Gun här också, där du får svar på en hel del av dina funderingar.
  Jag använder ofta mina egna annonser om jag själv ska handla eller utnyttja tjänster på nätet. – Det är inte alls tokigt. 😉
  Har anmält mig som annonsör för allt jag själv kan tänkas utnyttja, hos olika affiliatenätverk, för att kunna lägga in en annons när jag ska handla på nätet. 😀
  Blinkande rutor behöver man inte ha, utan kan använda såna som inte blinkar också. 😀

  [Reply]

 4. Svorskan says:

  Jag har inget emot att man skriver på beställning och jag har förstått att man ändå skriver vad man själv tycker, så man ljuger ju inte. Men MIN känsla av att vara lurad när jag förstår att bloggaren har skrivit på beställning blir jag inte av med. Jag tycker det är synd i sig, för jag unnar verkligen alla som vill att kunna tjäna pengar, så det är inte det, men det är svårt att göra något åt min egen känsla ändå.

  [Reply]

  Karin Reply:

  Jag förstår ju din känsla. – Jag vet precis vad du menar.
  Men när jag satt och skrev så slog det mig att jag ju inte varit osann på något vis. ( Ändå känner man sig lite som en sämre människa när man skriver mot betalning.- Kanske på grund av att man har fått lära sig att reklamen alltid ljuger.)
  Det har förmodligen inte andra heller (I alla fall inte de flesta tror jag…) och då kom jag att tänka på det annorlunda.
  Sedan funderade jag vidare, och kom på det där med annonserna som jag slänger in ibland också.
  Det är ju precis samma sak där. – I alla fall för mig, och jag tror det märks om någon inte menar det de skriver, när de rekommenderar något.
  Jag har tänkt lite som du, och alltid varit kritisk när jag läst inlägg som knyter an till reklam, men nu kommer jag nog att tänka LITE annorlunda. ( Även om jag såklart inte kommer att börja tro på all reklam… :D)
  Jag tycker det här blev en väldigt intressant diskussion, och även jag har alltså lärt mig att se annorlunda på hela grejen, trots att jag själv hela tiden har haft reklam med i bloggen. 😀

  [Reply]

 5. påminner om progg musiken som som skulle vara sann och okommersiell under 70 talet,men
  ”Abba” var köpt och fult, dom tjänade pengar på sin musik !!!! ush
  Jag skriver om GB glass för att det är gott och en del av min vardag vore underbart
  om man FICK LITE KREDD från GB Clownen
  Skriv på Karin

  [Reply]

 6. Daniel says:

  var & en med sitt, vill man ha annonser so man står för. Inga problem. Har ofta fått frågan varför gör du inta dina videos på videofyme för att tjäna en slant eller annonsera. Jo därför jag vill inte ha pengar! Jag vill va fri & okommersiell.. och uppfylla mitt bloggsyfte: att spränga & leka med fördomar samt få folk att skratta. Det vill inte jag ha betalt för.

  [Reply]

  Karin Reply:

  Jag tycker du är helt underbar! ( Men det var såklart ingen nyhet… ;))
  Att bjuda på sig själv som du gör, och dessutom utan att vilja ha något annat än glädje som betalning är det finaste man kan göra tycker jag!
  Min tro är ju dessutom att sådant får sin belöning av universum självt, så man får det man behöver i livet utan att behöva ta betalt i pengar för det.
  ( Ge och du kommer att få liksom. – Det skrev jag ju ett inläggg om för bara några dagar sen förresten. :D)
  Själv har jag inte kommit så långt att jag vågar förlita mig enbart på universum. 😉
  Ekonomin de senaste åren har ju varit rätt skakig för min del, och jag har sökt alla vägar jag kan finna för att få ihop till räkningarna, och mat på bordet.
  Då blev detta med bloggens olika sätt att få in några kronor en väg. – Och det blir ju en liten slant i alla fall.
  Den här frågeställningen som väcktes genom Svorskans inlägg tycker jag har varit väldigt intressant!
  Den har fått mig att tänka väldigt mycket i olika riktningar, och det är väldigt givande.
  Jag kommer att fortsätta med mina annonser och sponsrade inlägg, men är som sagt övertygad om att man egentligen kan få viktigare saker än reda pengar som ”betalning” om man bjuder på sig själv.
  Kan ju bara hoppas att jag snart är på den punkt, där jag kan släppa tankarna på ekonomin och ”köra helt fritt” jag också. 🙂

  [Reply]

 7. Frogprincess says:

  Jag har funderat på blogvertiser många gånger men jag är rädd för att man bara får trådiga uppdrag såsom om lån och casino som jag inte alls är intresserad av…
  Får man välja på ett ungefär vad man ska skriva om?

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Man får mest uppdrag om spelsidor, men man får tacka nej till uppdrag.
  Jag har tackat nej till ett par sådana, och missat ett annat om försäkringar.
  tackar man nej till för många uppdrag kan det betyda att man inte heller får lika många förfrågningar, men lite kan man ju välja i alla fall.
  Däremot är det bra om man aktivt tackar nej, istället för att bara strunta i att svara på förfrågan.
  Genom att skriva in taggar om t ex hem, trädgård, elller mode tex så styr man ju lite vilka som är intresserade av att lämna uppdrag till en.
  Har man tags om spel, ekonomi, och liknande får man såklart fler uppdrag av den typen, men casinosidorna ger nog uppdrag till alla… 😀
  Kika här: http://www.blogvertiser.se/faq.php så hittar du mer info om hur det funkar.

  [Reply]

 8. Caroline says:

  Jag har faktiskt anmält mig till denna sida/tjänst. Gjorde det natten vom var när ja jobbade. Hur snabbt dröjer det innan det kan komma ”uppdrag”?
  Är ju faktiskt lit enyfiken på denna tjänst, tycker inte heller att det är direkt att luras. FÖr det är ju ändå bloggaren som skriver utifrån sin egen synvinkel, vad jag har förstått.
  Kan ju vara roligt och få ”tips” på ämnen att skriva om ibland, än att bara skriva vad man pysslar med hela tiden.

  Ha en fin dag!

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Hur länge det dröjer är väldigt olika.
  Ibland kommer uppdragen rätt tätt, men ibland kan det ta lång tid mellan dem.

  [Reply]

 9. Ama de casa says:

  Jag skriver bara för glädjen av att skriva. På metrobloggen där jag var förut kunde man ju få betalt om man kom över 5000 visningar på en månad. När jag nådde det så hävdade dom hela tiden att jag hade ”automatiserade sidvisningar”. Det höll på att ta knäcken på mig. Kände mig misstrodd och mådde dåligt av det. Så jag bytte till wordpress.
  Min blogg är så liten så jag kommer aldrig att kunna tjäna några pengar på den. Men, som sagt, jag skriver för glädjen att skriva och för all fin respons jag får på bloggen 🙂

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Din blogg är större än min, men jag tjänar ju pengar ändå jag. 😀
  Men visst är det roligare att bara skriva för att det är kul.
  Även om jag nu kom på att man ju faktiskt inte alls är oärlig bara för att man skriver mot betalning, så är det ju ändå ett arbete man utför, och visst är det roligare med semester… 😉
  Däremot tycker jag det är riktigt kul att kunna tipsa om firmor med riktigt bra tjänster eller erbjudanden som andra kan dra nytta av också.
  Att slänga in en annons då känns helt naturligt. – Men det ger inte värst mycket pengar inte.
  För alla som ska julhandla kommer jag att tipsa om erbudanden med fri frakt och extrapriser på grejer som folk brukar köpa till jul.
  Såg bla att det just nu är fraktfritt på Net On Net, om man klickar via en annons jag kan lägga in, så det kommer det att dyka upp ett inlägg om alldeles snart.
  Tror inte de levererar till Spanien dock. Så du kan nog tyvärr inte dra nytta av mina tips… 😉

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.