Äppelgröt (Gluten och laktosfri risgröt med äpplen)

En lite annorlunda grötvariant, som kan njutas såväl till frukost eller mellanmål, som till efterrätt.
Den är minst lika god kylskåpskall som varm.

Först skalar man en massa äpplen. (Ju mer äpplen desto godare gröt. :) )
Dessa skär man i bitar och ser till att det bara är fina bitar och inget med av de där flärparna runt kärnhusen. (Fallfrukt går bra att använda)

Det här blev i minsta laget märkte jag när jag börjat koka, så det blev tre äpplen till som fick åka med.
Tror det var tolv äpplen i min gröt till slut.

S6305285

Pudra gärna med lite, lite askorbinsyra. ( Både för att slippa att de blir bruna, och för att få lite mer syrlighet i gröten.)

Häll upp ris och vatten i en kastrull.
Man brukar använda grötris, men det gör inte jag.
Det blir mycket godare om man tar Jasminris istället, så det använder alltid jag.

Ta lite mer vatten än om du ska koka riset som vanligt, men bara en aning.
Till min sats hade jag 1 1/2 dl jasminris och knappt 4 dl vatten.

S6305283

I med äpplena och låt det koka upp så det bubblar ordentligt.
Sänk sedan värmen och koka på låg värme tills äppelbitarna kokar sönder. ( Minst en halvtimme brukar det ta, för riset ska bli ordentligt överkokt också.)
Under den här tiden ska såklart ett lock ligga på, men det knäppte jag inget kort på. :D

Rör om ibland.

S6305286

När äppelbitarna är helt mjuka så får man liksom mosa lite med en slev eller sked också.
Några bitar av äpple kan finnas kvar. – Det är bara gott, men de ska alltså vara helt mjuka.

Provsmaka gärna en av de största äppelbitarna så du är säker på att den är mjuk.
Ta gärna några riskorn i munnen också förresten. – De ska vara helt mjuka de med.

S6305291

Sockra sedan efter smak och behag, men mitt tips är att inte ta för mycket.
Det är godare om det är syrligt!

Istället kan man om man vill ha det sötare ta en nypa socker uppepå vid serveringen.
Pudra gärna med kanel också, och servera med mjölk.

S6305292

MUMS!

Naturligt glutenfri, så den passar bra till de glutenintoleranta som inte gillar vanlig risgröt. (Dessutom god att äta även utan mjölk, ifall någon inte tål det, och man inte har laktosfri mjölk hemma. – För själva gröten är ju laktosfri.)

Något nytt att ha på frukostbordet kanske?

Gröten kan förvaras 3-4 dagar i kylskåp och går utmärkt att frysa in, så man kan göra en jättesats om man vill.

En fuskvariant kan också göras genom att man häller i äppelmos istället för äppelbitar när man kokar, ifall man blir sugen på äppelgröt på vintern.
Då brukar det vara billigare att köpa mos än massor med äpplen i affären.
Vill man absolut ha några hela äppelbitar i så kan man köpa ett par äpplen och komplettera äppelmoset med i så fall.

This entry was posted in Recept, Vardagstips. Bookmark the permalink.

15 Responses to Äppelgröt (Gluten och laktosfri risgröt med äpplen)

  1. Frogprincess says:

    Det lät gott…
    Frogprincess´s last [type] ..Tänka positivt

    [Reply]

  2. Ailas says:

    Tack för tipset, den där vill jag absolut testa. Börjar bli sugen på gröt till frukost, men den här verkar godare än den vanliga…

    Sen ska det vara mycket kanel på…!! Mums

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Mycket godare än alla andra sorters gröt som jag har ätit.
    Mycket kanel är jättegott på, men det funkar utan också i värsta fall. :)

    [Reply]

  3. Svorskan says:

    Jag börjar misstänka att du försöker fånga en man som vill ha en duktig fru. ;)
    Svorskan´s last [type] ..Inget uppdiktat

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Hahaha!!!
    Nej, jag försöker få dem att lära sig fixa allt själva. ;)

    [Reply]

  4. Nu fick du mig riktigt sugen på gröt. perfekt tips på frukost. tack
    Stefan Falkelind´s last [type] ..Kikat på ytterligare lokaler

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Ja, testa, för det är jättemumsigt!

    [Reply]

  5. Janne says:

    Va finns det äppelgröt? Att man har mandariner i risgrynsgröt visste jag men inte att man hade äpplen i grötan. Man får lära sig något nytt varje gång man besöker dig Karin. LER !
    Janne´s last [type] ..En Spectral Upplevelse

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Äppelgröt är jättegott!!!
    Testa vetja!

    [Reply]

  6. matts says:

    tänkte på din gröt i morse, den skulle man ha,
    matts´s last [type] ..The Last Video Ever !

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Den är sååå mumsig!

    [Reply]

  7. Bim HD says:

    Hm… det var NÄSTAN så du fick även en gröthatare att gilla gröt :) fast – äpplen äter jag och Jasminris äter jag… Dock är det oftast själva konsistensen som gör att det korvar ihop sig… fast vem vet, hm… dock gillar jag inte den laktosfria mjölken, inte att äta så… testat den med flingor, lite för söt för min smak… fast här kanske det innebär att det inte behöver sötas så på äppelgröten?
    Må så grankott… kramis – sparar tanken :)
    Bim HD´s last [type] ..Är det sk kärleksbarn

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Ja, eller så kan man som sagt äta den utan mjölk också. :)
    Testa att göra bara en pyttesats på ett par-tre äpplen och en kvarts deciliter ris vetja.
    kanske gillar du trots allt en sorts gröt. ;)
    Då är det bara att göra en större sats sen.

    [Reply]

  8. Pingback: Länktest | Min sida

  9. Pingback: Fruktförmedling | Hermansro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge