Äppelmos

Jag har ju så gott om äpplen, och Åkerö är bra att göra mos av.
Till mos duger ju också fallfrukt, så här tvättar jag några som jag plockat på marken.

S6305240

Sedan kan man om man vill använda en sån här händig manick för att få bort skal och kärnhus.
En äppelsvarv
Den här är säkert hundra år gammal, men de nytillverkas visst.
Ia har fått en nyligen. (Bra grejer går inte ur tiden…)

Men mina köksbänkar och mitt köksbord har båda så tjocka skivor, att den här inte går att fästa.
Förresten blir det alltid såna där hårda grejer som sitter runt kärnorna kvar i mitten, och jag hatar när det är såna i äppelmoset.

S6305236

Den moderna utgåvan av manicken har sugploppp och kan fästas var som helst, men inte sjutton tänker jag köpa en ny när jag har en som faktiskt fungerar.
Jag ska i alla fall byta köksbord vilket år som helst… 😉

Så här funkar manicken i alla fall.

Men jag använder alltså den andra “enkelvarianten” och passerar mina äpplen.
Då slipper man garanterat alla såna där ”vingar” och får ett jämnt mos utan bitar.
Dessutom behöver man inte skala äpplena.

Först skär man bort det som är dåligt och lämnar kärnhusen. (Man kan skära ner hela äpplena, men det tar onödig plats i grytan att koka en massa kärnhus, som bara ska bort. Dessutom kan de göra det bökigare när man ska passera sen också.)
Så lägger man bitarna i en gryta och häller i lite, lite vatten, så det bara täcker botten, och sätter på plattan på rätt svag värme.

S6305242

För att äppelbitarna inte ska bli bruna pudrar man dem lite med askorbinsyra.
Det är inga konstigheter, utan askorbinsyra är helt enkelt ren C-vitamin.

Att lägga påsen i grytan hjälper inte, men det var ett bra sätt att få med påsen på bild. 😉

Det behövs inte så mycket. En eller ett par teskedar räcker, och man kan förstås pudra lite, lite grann i de nedre lagren också, medan man håller på och bettar i äpplena.
Det ger samtidigt mer syrlig smak åt moset, och även om det inte direkt behövs till Åkerö, så är det väldigt bra om man kokar mos av sommarfrukt som Astrakan eller Transparante Blanche.
De brukar ofta vara väldigt mesiga i smaken. Men jag inser att tipset kom i senaste laget för det här året… 😀

S6305244

När äpplena kokat upp så börjar de i botten “smälta” och det blir mer vätska i grytan.
Då kan man höja värmen en del, så det blir fart i grytan någon gång.

Snart sjunker det mer och mer och det är dags att röra om, så de övre äppelbitarna kommer ner i värmen ordentligt.

S6305245

Sisådär ja…
Nu är allt mjukt, och då är det bara att stänga av kastrullen och låta det svalna en aning.

S6305248

Sen är det dags för nästa makalösa manick att göra sitt inträde.
Passersnurran.

S6305249

Den är fantastiskt bra, men man kan också hälla äpplena i ett durkslag och veva rund med undersidan av en sked. eller en slev.
Passervaggor finns också, men jag älskar min snurra!
Det är bara att ställa den på en bunke och veva, så har man snart det finaste mos.

S6305253

Bara att ha i lite socker, så är det färdigt.

Jag snålar alltid med sockret, och fryser mitt mos sen. ( I plastpåsar eller plastburkar.)
Då känner man äppelsmaken, och inte bara sockret när man äter. Det är ju äppelmos man gjort, och inte sockermos. Då ska det väl också smaka just äpple?
Mycket godare och mycket nyttigare!
Dessutom behöver man inte tillsätta något konserveringsmedel alls för att det ska hålla sig när man fryser in det.

Till den här bunken hade jag i ungefär en deciliter socker, och det är jättegott!
( maka av själva medan ni tillsätter socker i små portioner, så får ni det som ni vill ha det.)

Vill man göra lightmos, så går det bra att använda sötningsmedel istället för socker.
Fruktos kan man också sockra med, och då måste man tänka på att det är dubbelt så sött som vanligt socker, så man inte sötar för mycket.

S6305254

Nu ska jag strax sätta igång med en sats till.

This entry was posted in Recept, Trädgård, Vardagstips. Bookmark the permalink.

14 Responses to Äppelmos

  1. matts says:

    detta är en blogg som alla unga föräldrar skulle se,även i våran generation så vet inte många hur man kokar äppel sylt.
    matts´s last [type] ..havtorn

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Nej, så är det nog…
    Men det finns ju flera sätt att göra det på förstås.
    Jag brukar alltid frysa in i småpåsar, så det räcker några dagar när man tagit upp det.
    Då behöver man varken tillsätta en massa socker eller något Atamon eller liknande.
    Ska man spara det uppe i burkar på en gång så blir det ju en lite annan procedur.
    Jag gillar det här. – Både enkelt, gott och nyttigt. 🙂

    [Reply]

  2. matts says:

    Man vill doppa ner fingret och smaka !!!
    matts´s last [type] ..havtorn

    [Reply]

  3. Ailas says:

    Så där gör man… om man har äpplen! Ungefär så där gjorde jag förra hösten, fast utan sån där manick då. Men har äppelmos kvar. 🙂

    Kom att tänka på att min mormor brukade torka äppelringar. Hon hade sådana hängade i snören, på samma sätt som man kunde ha brödkakor. Du kunde ju testa även det, du har så gott om äpplen.

    Sedan är det så gott med gammaldags ugnsstekta äpplen.

    I år har jag fått nöja mig med sylt av hallon och röda vinbär (blandade). Senast idag berömde sonen denm, när vi kom att tala om pannkakor.

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Vi testade att göra äppelringar när jag var liten, men de blev inte så jättebra.
    Lätt att de möglar också.
    Förresten är jag inte så förtjust i dem heller. 😀
    Inte heller ungsäpplen är någon favorit, men äppelgröt ska jag göra endera dagen.
    Det är gott!
    Beskrivning även på det kommer senare. (Jag gör en lite annorlunda variant.)
    Sylt av vinbär och hallon låter vansinnigt gott!
    Det har jag faktiskt aldrig testat att blanda.

    [Reply]

  4. Janne says:

    Hej ! Jag har en sån in i helvetes Ischias så jag kan nästan inte gå.
    Det är den stora knölen på höger sida om rumpan som är precis
    omöjlig. Det bara kom och jag vet inte varför. Jag har haft ont förut
    men inte så här besvärligt. Det brukar väl oftast gå över av sig själv.
    I värsta fall får det väl bli kotknackaren.
    Janne´s last [type] ..Blandade Ölandsbilder 1

    [Reply]

  5. Janne says:

    trevligt att du tar tillvara på äpplena det gjorde mina fosterföräldrar också när vi hade hus.
    Janne´s last [type] ..Blandade Ölandsbilder 1

    [Reply]

  6. Svorskan says:

    Riktig duktig husmor ju! Jag gjorde mos för en del år sen. Inget är som hemmalagat.
    Sv: Tusen tack!
    Svorskan´s last [type] ..Svorskans dotter poserar

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Ja, då får man det ju som man vill ha det också. Och inga konstiga medel är det i heller.
    Nu har jag frostat av frysen, så det ska få plats också.
    Det var minsann på tiden kan jag säga…
    Oj, vilka isflak jag hittade. 😀
    Nu blir det energisnålare i frysen i alla fall.

    [Reply]

  7. Janne says:

    Tänk Äppelkaka med Vaniljsås det gjordes många sådana på hösten när äpplena var klara.
    Janne´s last [type] ..Blandade Ölandsbilder 1

    [Reply]

  8. Ia says:

    Så gott!!!

    Sugpropp är toppen 😉
    Ia´s last [type] ..Asköviken 2010-10-16

    [Reply]

  9. Gun says:

    Vad gott! Jag gjorde alltid äppelmos med min passertillsats till hushållsassistenten när barnen var små. Då slipper man rensa och skala äpplena. Hur smidigt som helst.:)
    Gun´s last [type] ..Vad vi har gjort i fyra dagar

    [Reply]

  10. Gaye Behning says:

    This is a definitely good examine for me, Should admit that you are 1 of the most effective bloggers I ever saw.Thanks for posting this informative article.

    [Reply]

  11. Pingback: En vinst till! | | HermansroHermansro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge