Naturligt glutenfri blåbärstårta

Här kommer receptet på tårtan jag bakade och hade med mig till jobbet igår.

Eftersom den är gjord med mandelmarängbottnar är den naturligt glutenfri.
Det är en utveckling av Oscar II:s tårta, som jag hittat på “utfyllnaden” till själv.

Börja med att ta fram tre bakplåtspapper.
Rita tydligt hur stor bottnen ska vara på vart och ett av papperen.
Vänd sedan papperet, och olja in ytan där smeten ska bres ut. ( För att inte det man ritat med ska hamna på tårtbotten. )

S6305130

De ska vara stora som en springform ungefär, men jag har en tallrik, som jag brukar rita efter.
( Självklart kan du själv välja form på tårtan, och du kan göra ett hjärta eller en fyrkant, eller vad du vill, bara ytan är ungefär densamma. )

Till de tre bottnarna behöver man 200 g mandel.
De skållas och skalas.
Sedan kan man gärna lägga dem på tork i ugnen en stund, för att få ur lite vätska, men det är inte nödvändigt.
Jag bredde ut dem på en plåt och lät dem ligga i en dryg halvtimme i 75 grader i alla fall.

S6305127

Sedan ska de malas.
Bäst blir det med en mandelkvarn.

S6305129

Det går att köra dem i mixer också, och hacka dem fint, men det blir inte samma sak.

Har du ingen mandelkvarn, och brukar baka med malda mandlar ibland, så tycker jag du ska försöka få tag på en kvarn.
De brukar finnas på loppis eller återvinningsbutiker för en billig peng, om inte någon gammal släkting har en till övers.

Mal ( eller mixa ) mandlarna, och dela sedan upp det malda i tre lika delar. ( Använd gärna våg, men det är inte så himla noga egentligen. )

Till varje botten ska man sedan vispa två äggvitor till hårt skum. ( Spara gulorna, för dem behöver man 4-5 stycken av sen. )
Sedan tar man en deciliter socker och blandar ihop med en del av mandelrivet.

S6305132

Detta vänds sedan försiktigt ned i äggvitan och breds ut på det oljade smörgåspapperet.

S6305134

Sedan ska den in i ugnen i 150 grader i 30-40 minuter. ( De ska få fin gyllene färg, och ifall det tar längre tid, så låt dem stå tills de ser fina ut )

S6305137

Har man varmluftsugn, och lite is i magen, så kan man också göra alla tre bottnarna samtidigt.

Då rör man alltså ihop all mandeln med tre deciliter socker och vänder ner det i sex hårt vispade äggvitor.
Risken finns ju så fårstås att man misslyckas med alla bottnarna om man glömmer dem i ugnen eller så då…
Jag brukar fega lite och göra en i taget för att vara på säkra sidan. – Så kul är det inte att stå och dra skalen av mandel nämligen… :D

Till fyllning ska man i undre lagret ha en äggkräm med krokant.

Vill man vara rysligt ambitiös så kan man göra egen krokant, men det gör inte jag, så det beskriver jag inte här.
Jag brukar köpa en dubbeldajm, eller som nu chokkladdoppad krokant i lösgodis, och slänga in i frysen en stund.
Då blir de nämligen enkla att krossa.

Dajmen kan man krossa direkt i förpackningen, men lösgodiset lägger man i en kraftig plastpåse.
Sedan tar man bara en slev, eller något annat lämpligt och bankar med, så har man strax fina små bitar.

S6305139

Dessa ska sedan ned i äggkrämen när den svalnat.

Krämen gör man så här :
Ta 4-5 äggulor, 2 dl grädde, 1 dl socker och häll det i en tjockbottnad kastrull.

Värm det på inte alltför hög värme under vispning, tills det tjocknar. ( Det ska inte koka för då skär det sig. Om man misslyckas så det skär sig kan man rädda det med en liten skvätt kokande vatten som vispas ned. )

Ta av kastrullen från värmen och rör ner 50 g smör ( och det ska helst vara riktigt smör, både för konsistensen och smaken. ).
Låt det kallna och rör sedan ner krokantbitarna ( Dajmen ).

Bred det på den ena av de avsvalnade bottnarna.

S6305141

På med nästa botten.

Till nästa lager behövs ca 2 – 2,5 dl grädde, som vispas. Det är bra att inte vispa grädden så hårt att det håller på att bli smör…..
Om man trots allt lyckas med det brukar det gå att fixa till det om man är snabb i vändningarna, och häller i mer ovispad grädde, och rör om med en sked.
Det gick bra den här gången. ;)   He, he…

Tillsätt en tesked strösocker, en tesked vaniljsocker och ett kryddmått citronsyra eller askorbinsyra.
Rör sedan ner ca 4 dl blåbär i grädden.

( Här kan det vara gott att göra en drottningvariant och ta hälften hallon och hälften blåbär. Då behövs inte tillsättas någon syra i grädden, eftersom det är för att blåbären är lite mesiga just vad gäller syrlighet . Det går utmärkt att använda frysta bär också, och de behöver inte tinas innan de blandas i grädden. )

Bred ut gräddblandningen och lägg på sista bottnen.

S6305151

Nu var det ju meningen att den skulle vara lika stor som de andra förstås, men här vet jag inte vad som hade hänt…?

Så där kan man inte ha det, för då går det inte att få på locket över sen, så det fixade jag till.

S6305153

Sådär ja !
Nu passar den : D

Vispa sedan ytterligare ca 2,5 dl grädde och bred ut på tårtan.

I vanliga fall brukar det hamna färska jordgubbar eller färska hallon uppepå den här tårtan, eftersom vi fyller i början på juli och mitten av augusti, men såna fanns det inte nu,  så idag blev det en riktig blåbärstårta.

S6305157

Inte så tjusigt kanske, men gott var det ju ändå !

Man kan såklart garnera med vad man vill, och vad som finns att tillgå för säsongen.
Man tager vad man haver. :)

This entry was posted in Recept, Vardagstips and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Naturligt glutenfri blåbärstårta

  1. Ailas says:

    Vilket ambitiöst arbete! Både att baka tårtan och att sedan skriva receptet! Det hela låter väldigt gott, så jag ska absolut testa vid lämpligt tillfälle! Det var bra att jämna till kanterna, för då fick man sig en smaktid i förväg, men annars är det mysigt hemmagjort att kanterna är lite ojämna.

    Förresten, varför gör du mellanslag före och efter halvparentesen? :D Har du aldrig råkat ut för att de kan hamna på egen sida, om de hamnar vid avstavningszonen. Om du nu inte gjort ett fast blanksteg för att binda ihop, men varför skulle man? Skiljetecken (,.,?! etc) ska sitta ihop med sina ord. Det var ett tips, eftersom du delar med dig så generöst. Alltså ingen pekpinne! :D

    Kram

    [Reply]

  2. Ama de casa says:

    Gud såååå smarrigt!

    Fast jag bakar ju inte. Det blir alltid fel. En gång försökte jag mig på marängtårta. Bottnarna jäste ut och fastnade i ugnen. När jag fick loss dom därifrån hade dom fastnat i papperet. Så vi åt av den, men fick spotta ut bitar av smörpapp hela tiden…
    :-)
    Ama de casa´s last [type] ..En liten lektion i spanska

    [Reply]

  3. Karin - admin says:

    Tack för tipset !
    Ja, jag vet inte varför jag gör sådär. – Tycker väl det ser snyggare ut antar jag.
    Ska försöka tänka på det, men lovar ingenting. ;)

    [Reply]

  4. Pingback: Polispådrag och tårtätning | Hermansro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge