Rädda bilder och filer i kraschat Windows

Det händer ibland…
Att Windows kraschar, och inte låter sig repareras eller startas alls.

Hårddisken i sig är hel, men de bilder som är sparade på den går inte att komma åt, eftersom man inte kommer in i systemet.

Det finns flera olika sätt att lösa det här problemet.
Här har jag skrivit ett sätt som vanliga “Svenssons” nog känner sig mest hemma i att använda. (Ett annat mycket enklare sätt finns dock beskrivet HÄR.)

Man kanske inte är så van att trixa med datorer, och vill kunna förstå en aning i alla fall, om vad man håller på med. – Och känna igen sig i datorn.

Det är en hel del trixande förstås, och flera moment, för att det ska funka, men jag skriver så ingående att man ska kunna följa de här anvisningarna utan att kunna speciellt mycket om datorer egentligen.

Det krävs också att hårddisken inte är full, utan att det finns ca 10-20 GB ledigt på den.

Ofta är det dock så att hårddisken är delad, så även om man vet att man inte har så mycket plats kvar på sin C-disk (där Windows finns) så brukar det finnas även en D-disk, som alltså inte är en egen hårddisk i de flesta datorer, utan en annan del på samma hårddisk.

Man kan jämföra det med att hårddisken är som ett skåp, där man satt upp en skiljevägg.
En del av skåpet heter C, och det är det man ofta felaktigt kallar för hårddisken, fast det alltså finns plats på andra sidan väggen också. – Som alltså också är samma hårddisk. Den delen brukar då heta D. Det kan finnas fler “väggar” också så det faktiskt finns fler partitioner, som det heter, på samma hårddisk, men det kan också vara så att det faktiskt sitter två olika hårddiskar i datorn.)

Det här behöver du inte bry dig så mycket om just nu egentligen, utan gör som jag beskriver, så får du snart veta hur det ligger till.

Vad man behöver, till att börja med, förutom den kraschade datorn är följande :  (Om man vill göra det på mitt sätt alltså…)

En annan fungerande dator ansluten till internet, som man också kan bränna skivor i. ( Det räcker med CD-brännare till det här, men jag har bränt på DVD-skivor, eftersom jag har DVD-RW skivor, som kan återanvändas och brännas på många gånger. ) Du behöver ju också kunna hänga med steg för steg i processen.

Skivor att bränna på behövs såklart också. – Minst en för att bränna programmet Partition Wizard på i alla fall. ( Skaffa gärna några CD-RW eller DVD-RW, för att ha till backup och startbara skivor. Ofta behöver man bara ett program till såna här grejer en gång, och då kan man använda den skivan till något annat sen. Om och om igen… 🙂 )

Eventuellt ett USB-minne, men det går också att använda bara skivor. – Lite mer jobb bara.

Allra bäst är det om du har en extern hårddisk ( både att lagra på, och använda istället för USB-minne )

Sedan behöver man också en skiva med Windows operativsystem på. ( Det går med äldre versioner också,  men funkar bäst med Vista eller XP, och förstås Windows 7 om man nu har det. )

Du ska kunna använda dina återställningsskivor, ifall du har sådana, men det bästa är om det bara är ett rent Windows på skivan. ( Inte en massa program som kom med datorn också alltså. )
Kanske har du någon gammal skiva från en tidigare dator liggande, eller så finns det säkert någon i bekantskapskretsen som har.

I den här guiden har jag använt mig av en skiva med en ren VISTA installation på, och har inte testat hur det fungerar med en återställningsskiva till datorn.
Använder du XP eller Windows 7 så kommer det att se lite annorlunda ut, men fungerar ju ändå likadant.

Däremot kan du inte låna återställningsskivor som hör till någon annan typ av dator än den du har !

I värsta fall får man ladda ned ett Windows från nätet, vilket väl då är olagligt om du laddar ned ett Windows som du inte har licens för.
Därför bör du ladda ned samma version, som du har på den kraschade datorn.

Vad jag kan förstå, så är det inte olagligt att göra det nämligen. – Det är liksom licenserna som är skyddade, inte programvaran egentligen.
Det blir liksom som att man laddar ned en backupfil till sitt system, om man äger en licens för det.
( Om jag nu fattat rätt förstås…. )

Hur man laddar ned en torrent går jag inte in på här. – Du får säkert tag på en skiva med Windows utan att behöva ladda ned det från internet, eller så kan du få hjälp av någon som brukar ladda ned saker från t ex Pirate Bay.

Ja, sen är det då dags att börja med arbetet, men först vill jag att du läser all text i det här inlägget, så du vet vad du ska ge dig in på.

Känner du någonstans i processen att du har tappat bort dig, så föreslår jag att du lämnar över datorn till någon som är mer kunnig, ifall du är väldigt rädd om innehållet i datorn.
Jag vill inte att du ska börja, och sedan märka att du inte förstår, och ändå trixa vidare om du har oersättliga filer i datorn, som nästan är livsnödvändiga ! ( Fast då har du förstås redan lämnat in den på en datorfirma. 😉 )

För mig känns en del saker självklara, men det kanske de inte är för dig. – Jag har dock försökt göra det så utförligt, att de flesta nog tycker jag är enormt övertydlig…

Ni som tycker jag förklarar för mycket får stå ut. – Det här är tänkt att alla ska förstå. Även de som inte alls hållit på mycket med datorer, och det är jättesvårt att få med “lagom” mycket info.

( Skriver en sammanfattning i slutet, så mer datorvana kan kika direkt där för att förstå förloppet utan att behöva plöja igenom varje detalj. )

Då så….
Nu kör vi !

Först tycker jag du ska ladda ned programmet ImgBurn, HÄR.

Installera det i datorn genom att klicka på “kör” eller genom att dubbelklicka på den nedladdade filen i Downloaded files i Firefox eller Chrome t ex.
(När du installerat klart kommer programmet troligtvis att öppna en webbsida, men den kan du bara stänga ned.)

Det är ett litet smidigt brännarprogram, som inte tar mycket plats i datorn, och då kan du enkelt följa med i mina anvisningar sen.

För att kunna komma in och trolla fram en plats att installera Windows på i den trasiga datorn, så behöver vi ett annat program.
Det heter Partition Wizard, och vi ska nu fixa, så du kan starta datorn med det programmet från en skiva.

Klicka HÄR för att ladda ned programmet som en ISO-fil på datorn.

Då får du upp en sån här ruta, om du använder Internet Explorer.

partwizsave

Klicka på spara. ( Gör det även om du använder en annan webbläsare. )

När det har laddat färdigt, så klicka på öppna.
Då får du nog upp en sån här ruta.

säkerhet

Klicka på tillåt i så fall. ( eller om den ser annorlunda ut, så klicka tillåt i alla fall. )
Då öppnas programmet ImgBurn, och det ser ut så här. ( Fast med dina uppgifter för dator och brännare förstås. )

imgburn1

Sätt i en brännbar skiva i datorn.
Då kommer det att se ut så här ungefär, och du kan klicka på den gröna pilen, som jag har markerat.

imgburn2

Då börjar datorn bränna skivan, och du kan luta dig tillbaka, eller ta en liten paus från datorn.

Har du en bärbar dator, så kommer du kanske att få ett meddelande efter ett tag, att datorn inte kan stänga CD-luckan.
Det är helt normalt i så fall, och du skjuter bara in skivan i datorn igen, och klickar på OK.

close

Sedan fortsätter den jobba, men nu går det fort.
Datorn spelar en liten trudilutt, för att berätta att skivan är färdig, och nu kan vi flytta över till den trasiga datorn.

Där får man sätta igång den så att det går att öppna cd-facket.
Om man är snabb, så kanske man hinner få i skivan så att datorn frågar om man vill starta från CD. ( Eller startar automatiskt från skivan, utan att fråga)
Annars får man stänga av datorn igen, sedan man stoppat i skivan, och starta om den en gång till.

Antingen startar nu datorn automatiskt, eller så dyker en text upp på skärmen om man vill starta från CD.
Då ska man trycka på en tangent, vilken som helst, så kör den igång skivan.

Om den inte startar från skivan i alla fall, så får man berätta för datorn att den ska starta från skivan.
Det kan man göra genom att trycka på knappen för  Boot menu när datorn startar upp. ( Ofta F12, men det står på skärmen i din dator. )

För att slippa göra det varje gång datorn ska starta från skiva, så ska jag visa hur man ändrar inställningarna.

Nu kommer datorn istället att starta automatiskt från CD-spelaren, om det sitter en skiva i som är gjord att starta datorn från.
( Ibland kan det hända att det ändå står en fråga längst ned på skärmen om man vill starta från skiva, och då trycker man bara på vilken knapp som helst på datorn, för att den ska göra det. )

När du är klar i menyn, så klickar du på den knapp som används för att gå ur menysystemet.
I den här datorn klickar vi på knappen F10, men kika vad det står på din skärm. ( Tror dock alla använder sig av det alternativet. )

Nu ska datorn starta om och ifall du har skivan i spelaren, så ska den att starta därifrån.

( Om det ändå skulle krångla, eller du inte vill göra de här ändringarna i din dator, så får du använda alternativet bootmeny, som jag skrev tidigare, och kolla på skärmen om den frågar ifall du vill starta från skivan. )

Så här gör du det, och så här ser det ut när programmet Partition Wizard startar upp.

Sådär ja. Bara att kika inne i programmet då, och göra lite ändringar.
Vi behöver skapa en ny partition, ( göra ett nytt fack i garderoben. 😉 ) där vi kan installera Windows.

När du har gjort ändringarna så har du fått ett utrymme, som man kan installera Windows på.

Då ser det ut så här :

När du är färdig, är det dags att ta ut skivan med Partition Wizard, och stoppa i Windows installationsskiva istället.

Sedan startar man om datorn.
Då ska programmet starta automatiskt, men det kan hända att datorn frågar ifall man vill starta från skivan, och då måste man klicka på valfri tangent för att installationen ska starta. ( Så håll ögonen på skärmen ! )

( Och OM det skulle vara så att du varit tvungen att klicka på knappen för Bootmeny för att kunna starta Partition Wizard, blir du förmodligen tvungen att göra det nu också, men då är det bara att göra likadant som tidigare, förutom att du också ska kolla om datorn vill att du ska klicka på valfri knapp för att starta. )

Först kommer man till en skärm där man får välja språkalternativ.

S6305077

I en del versioner av Windows som man kan ladda ned från nätet finns inte Svenska som alternativ.
Då väljer man engelska, ( eller det språk som man kan bäst av alternativen förstås 😀 ), och då får ni själva klara av att översätta de alternativ som kommer upp längre fram i det här inlägget, men ifall ni är dåliga på engelska, så kolla var i ordningen de alternativ jag klickar på finns, så löser det sig nog ändå. – I alla fall om ni också använder Vista.

Här visar jag lite mer ingående hur man gör under installationens början : ( du behöver inte titta om du vet hur man gör ändå )

När man kommit förbi det där stadiet så kan man ta ut skivan ur CD-facket.

I annat fall kommer nu datorn nu att fråga om man vill starta från CD:n om skivan sitter kvar, och det vill vi inte !

Om du inte tagit ut skivan, och datorn frågar, så gör ingenting förrän vi kommer till nästa steg.
( När Windows startat så kan du sen ta ut skivan, om du inte hann göra det innan.)

Nu kommer det att se ut så här :

S6305080

Så då väntar vi. 😀 ……………….

Ser man på !  – Nu så !

När man nu har installerat Windows finns det dock risk för att den gamla C-partitionen ( vardagligt kallad hårddisken ) inte syns.
Men du får kika själv hur det ser ut i din dator.
Det ser du enkelt om du går in i Dator. ( Den här datorn i XP )

Starta om datorn med Partition Wizard behöver du naturligtvis inte göra om du redan kan se alla partitionerna. – Annars gör du så här för att partitionen ska synas igen :

Sådär ja !
Nu borde allt vara som det ska, och du kan rädda dina gamla filer.

Gå in i Dator och leta på den gamla “hårddisken” och leta fram alla filer du vill rädda.
De kan du nu bränna ut eller skicka till en extern hårddisk eller USB-minne.

Har du en extern hårddisk med gott om utrymme kan du göra det enkelt för dig, och vara säker på att du inte missar någon fil, genom att kopiera över hela gamla Windows dit.

Något som jag glömde nämna i filmen är att det kan vara smart att göra precis likadant med D-disken ( Den som kallas DATA här, och har säkerhetskopior och annat som man sparat där. )

Det kan ju hända att man strular till det av misstag så något händer med allt där också, och har man plats på en extern hårddisk så är det ingen dum ide att säkerhetsspara även dessa data.
Det kan vara värt att satsa den tid det tar innan man sen ska börja peta bland partitionerna och installera om Windows “på riktigt”.

Hur man gör det återkommer jag snart med i ett annat inlägg.

Där kommer jag att beskriva hur man kan komma åt fabriksinställningarna i datorn, även om man missat att bränna ut återställningsskivor, och inte fick några såna levererade med datorn.
Det är faktiskt väldigt enkelt ! 🙂

Nu sammanfattar jag i kortversion det som stått i den här inlägget.
( Och plötsligt ser allt så mycket enklare ut… 😀 )

Först bränner man en skiva med programmet Partition Boot Wizard i en fungerande dator.

Boota sedan den trasiga datorn från den och skapa en ny partition på hårddisken, genom att låna utrymme från andra partitioner. ( Finns det inte plats för att installera Windows så funkar inte min metod, men det går också att installera t ex Linux, eller något annat litet operativsystem, om man är bekant med hur man använder det förstås. )

Starta om datorn med en Windowsskiva i  och installera Windows på den nya partitionen.

När Windows är installerat, så kolla om den gamla C-partitionen syns. – Starta annars om datorn med Partition Wizardskivan.

Markera den gamla C-partitionen och gå in i menyn under Partition och markera unhide.

Klicka på Apply. Ta ur skivan och starta om datorn.

Nu kan du komma åt filerna i den gamla Windowsinstallationen och bränna eller kopiera dem.

Svårare än så är det faktiskt inte.  🙂
Undrar hur det kunde bli ett så otroligt långt inlägg av det…?

Självklart får du använda mina tips gratis !
Sprid dem gärna vidare – och länka gärna till det här inlägget !

Tycker du att de här tipsen är så bra att det är värt att dela med sig en slant för, så får du givetvis gärna göra det också ! 😉

payson

UPPDATERING
Om du tycker det här verkar krångligt och vågar dig på att testa ett annat operativsystem än Windows, så har jag nu gjort en lika utförlig guide till hur du använder ett Linuxsystem för att rädda filerna.
Det är mycket enklare, men ser lite annorlunda ut.
Med hjälp av mina bilder och filmer så kommer du att klara det utan problem, även om du aldrig använt Linux förut.
Du behöver inte installera något alls på hårddisken, utan kan använda en DVD-skiva eller USB-minne för att komma åt filerna.
Jag har skrivit hur man gör med en DVD, men du kan lika gärna bränna filerna till en USB-sticka och köra från en sån.
Läs HÄR.

This entry was posted in Datortips and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

32 Responses to Rädda bilder och filer i kraschat Windows

 1. Ailas says:

  Men så flitig du varit! Men jag hoppas att jag inte skulle behöva kunskapen… Brukar ringa sonen, om det är något jag inte fixar själv. Det DÄR hade jag definitivt inte fixat själv!

  Jag vet inte om du skrivit något om det tidigare, men jag undrar om du har tips på något free ware där man kan komprimera flera bilder samtidigt för att kunna lägga in på bloggar etc. Det får inte vara svårt 🙂
  Jag har ett ningforum där vi ibland lägger in många bilder.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Tyvärr har jag inte något bra tips, men du kanske hittar något hos Bosse.
  http://www.bosseweb.se/
  Han har tips på en massa bra program för alla upptänkliga behov.

  [Reply]

 2. Svorskan says:

  Woooooow!! Nu räknar jag med att du tycker det är helt okej att jag inte läste genom inlägget, då jag utgår från att det är ett inlägg jag skall läsa när jag behöver informationen? 😀 😀 Men jag är impad vilket arbete du har lagt ner på det hela.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Ha, ha !!!
  Ja, jag har inte räknat med att någon vanlig läsare ska sitta och tröska genom det där… 😀
  Fy, vilket jobb det var !
  ( Mest att skriva och plocka ihop filmerna bland alla misslyckade tagningar. – Det har tagit hur många timmar som helst ! 😀 )
  Är kul om folk kan ha nytta av det i alla fall, och det saknades verkligen någon guide om hur man ska göra, på ett sätt som går att begripa i alla fall.
  Nu hoppas jag bara på att många människor som anser att det är god karma att dela med sig har användning av det här och pytsar in lite slantar. 😉
  Nej, ärligt talat är inte det min målsättning alls, men det vore kanske dumt att inte ge dem som eventuellt vill möjligheten i alla fall.
  Klart att jag kan ta emot lite lön för allt arbete ifall det är värdefullt för någon.

  [Reply]

 3. Gun says:

  Vilket otroligt bra jobb du lagt ner på det här inlägget! Så bra att veta var man ska vända sig för att läsa när man behöver.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Ja, jag hoppas det kommer till nytta för många !
  Nu har jag fått flera länkar från en datorblogg, så folk borde kunna hitta hit både genom google, och därifrån.
  Jag började fundera på ifall jag är riktigt klok egentligen, för fasiken vilket jobb det blev att skriva det här inlägget ! ( Det tor ju mycket längre tid än att rädda datorn : D Dessutom fick jag göra om fler manövrar under tiden jag höll på att filma, för det blev ju felsägningar och en massa knas när jag höll på, så man kan nog säga att jag räddade datorn ungefär tre gånger innan jag fick materialet klart till inlägget.)
  Helt vansinnigt, men det saknades som sagt en guide för hur man kan göra, och nu finnns det. 😀
  Snart kommer ett inlägg om hur man kan starta om sin dator ifall man har glömt göra skivor när man köpte den också.
  Något som datortillverkarna tar flera hundra för att lösa problemet med, men det är faktiskt väldigt enkelt att lösa själv. ( Det här var mycket mer komplicerat ! )

  [Reply]

 4. Pingback: Gratis Rädda raderade filer – Tips & Favoriter | Gratisprogram - Hundratals tips!

 5. Pingback: ImgBurn – Den ultimata ISO-brännaren | Gratisprogram - Hundratals tips!

 6. Pingback: Partition Wizard Home Edition – Multiverktyget för partitioner | Gratisprogram - Hundratals tips!

 7. BosseWeb says:

  Det blev en bra och tydlig artikel, Karin. Väl värd att länka till (som du ser).
  Om det finns plats på Partionen (D:\) går faktiskt att göra hela den här proceduren utan vare sej ImgBurn eller Partition Wizard. Boota ”bara” på Windows Original-CD:n och installera en ny kopia av Windows, direkt på D:\.
  Därefter kommer du att få en dualboot, där du vid uppstart av datorn får välja vilket windows du vill starta. Det på C:\ som ”kraschat” eller det på D:\ som du nyss installerat.
  Vem vet. När du väl startat det nya Windows på D:\ och städat lite (eller mycket) på C:\-disken så kanske den startar upp igen (om det nu bara var utrymmesbrist som orsakade kraschen, förståss).
  Bra innehåll, Karin.
  Fler sådana artiklar, tack!

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Tack snälla du !
  Ja, vad smart att installera på D ! ( Fast jag skulle vara lite skraj att det ställer till det med de filer som finns där i alla fall jag. 😀 )
  I fallet med den här datorn hade de visst lyckats få hem en massa virus.
  Det var ett helt stuteri där på C-disken. 😉
  Ska publicera ett inlägg om hur man kommer åt den dolda fabriksinstallationen så man kan återinstallera Windows därifrån.
  Där har jag också använt Partition Wizard. ( Vilket fantastiskt program det är !!! )
  Det inlägget kommer väl att bli lika detaljerat, men betydligt kortare, för det är ju så enkelt !
  Såg du att jag har skickat en av mina läsare till dig förresten ?
  Jag länkade till dig i en av kommentarerna i det här inlägget.
  Ska länka i ett inlägg också, och så kom jag på att jag ju kna lägga till dig i min favoritlista, även om jag annars har såna bloggar jag läser dagligen där.
  Din blogg gör det verkligen enkelt att hitta vad man är ute efter om man jagar efter något bra program !

  [Reply]

  BosseWeb Reply:

  Ingen fara. En installation på D:\ stör inte de filer som redan låg där från början. De ligger kvar i sina mappar. Och de virus som finns på C:\ smittar inte Windows på D:\ automatiskt. De rensar du bort genom att installera ett antivirusskydd på ”D-Windows” och sedan söka igenom C-disken. Brukar fungera kanon.
  Jag är alltid lite försiktig med partitioneringsprogram. Visst är det i de flesta fall både enkelt och att det blir rätt och bra men har man otur och gör fel kan det mycket väl hända att det inte går att starta på den hårddisken mer. Men med din guide i ”bakfickan” ska det nog gå bra.
  I värsta fall kan man ju alltid koppla in den disken från den ”ickestartande datorn” i en annan dator, bredvid den vanliga disken så att man kan hämta flerna på så sätt.
  Den guiden får du också gärna skriva!
  ”Hur man räddar filer genom att flytta en hårddisk från en ickestartande dator till en fungerande dator och räddar filerna därifrån”
  Vilken snärtig rubrik! 😉
  Men det kräver ju förståss att hårddisken är hel, vilket inte alltid är fallet när en dator inte vill starta.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Haha !!!
  Rubriken kommer att flyta ut ur rutan där det är meningen att den ska vara… 😀
  Ja, jag lovar att skriva, när det problemet har uppstått på någon av de datorer jag får hit ! ( Eller min egen för den delen )
  Än har jag inte behövt ta till den manövern, men skulle det bli aktuellt kommer jag självklart att dokumentera förlopppet även då!
  Hittills har det bara varit så att jag lyckats fixa felen på annat sätt, eller att hårddisken helt enkelt varit stendöd.
  Den här datorn som jag använder nu köpte jag billigt.
  Förre ägaren hade vickat ett glas vin över den, och hårddisken hade givit upp. Poff !
  Testade dock resten av datorns funktioner, genom att köra Linux på sticka, och såg att den funkade, så då slog jag till och skaffade sedan en ny hårddisk.
  Den går perfekt, förutom en liten sak, som jag inte märkte när jag testade den.
  Det är vin-klet kvar under tangeenterna, och ibland skriver datorn dubbla bokstäver, vilket är irriterande ! 😀
  Inte alltid man hinner se det heller, så folk tror väl att jag inte kan stava. 😀
  Har testat att göra rent, men det vill inte bli riktigt bra.
  När jag får råd ska jag dock köpa en bättre dator, för den här har lite låga prestanda för att jag ska vara helt nöjd med den.
  Tänker inte lägga ut pengar på mer minne för att hjälpa upp det lite heller, när den nu är så dum med tangenterna.

  [Reply]

 8. matts says:

  bra jobbat , den ska ja ha i bakfickan

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Skriv gärna en blänkare om att det finns tips om hur man gör i det här inlägget !
  Det finns massor av stackars människor runt om i landet, som gråter över ”förlorade” bilder och annat som finns i deras dator, men de inte kommer åt dem.
  Med det här knepet kan de sluta vara ledsna och komma åt dem fär att spara på DVD, CD, USB eller extern hårddisk. Väldigt få vet att det går att rädda filerna och att det inte ens är särskilt svårt. – I alla fall inte om man har en guide som berättar exakt vad man behöver göra.
  Det kan se ut som om det är väldigt mycket, men eftersom jag har lagt in lösningar på en herrans massa problem som kan dyka upp efter vägen likspm, så ser det ju ut som om det vore ett riktigt hästjobb. – Vilket det alltså inte är. 🙂

  [Reply]

 9. Sarah says:

  Jag blev alldeles yr!!! Så duktig du är 🙂

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Hoppas du inte läste hela inlägget, för då förstår jag verkligen om du blev yr ! 😀
  Ja, visst är jag ltie duktig ? 😉
  Hoppas jag kan hjälpa många stackare, som har sina bilder och dokument ”instängda” och är förtvivlade, för att de inte tror att de går att rädda. – För det gör det ju !
  Nu är det ju en herrans massa bilder och filmer, vilket gör att det ser ut som om det är mycket jobb, men det är faktiskt inte speciellt svårt.
  Ser man listan för vana datoranvändare, så förstår man ju att det inte är så mycket man gör egentligen. 😀
  Länka gärna till det här inlägget, med beskrivningen hur man kan göra om datorn brakar ihop, så kan du hjälpa till att sprida kunskapen om hur man kan gå tillväga. 🙂

  [Reply]

 10. Pingback: Hermansro » Blog Archive » Hjälp mig sprida kunskap !

 11. Ama de casa says:

  Oj vilken pedagogisk och bra beskrivning!
  Fast jag förlitar mig till att tekniska avdelningen och supporten (läs: Anders) ska fixa detta 🙂
  Vi (jaja, Anders igen) är noga med att ta backup på en extern disk varje gång vi tömmer kamerorna. Dessutom TVÅ backuper, en som vi har hos en vän som bor på annat håll. OM det händer nåt som man inte vill ska hända så borde det inte hända på båda ställena samtidigt…
  Hängslen och livrem, typ.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Åh, vad duktiga ni är !
  Så borde alla göra, men det gör jag inte ens själv.

  [Reply]

 12. Camilla says:

  Jössses, vad duktig du är! Vilket inlägg!! Själv försöker jag vara duktig på att föra över bilderna till den externa hårddisken..att rensa ut skräp är jag desto sämre på. Tror Hamster är mitt andra namn :p

  Kul att det händer grejer för dig på jobbfronten! Önskar det kunde lossna lite här med. Men nåndag!

  [Reply]

 13. Natosh says:

  Shit pommfritt! Du borde få Nobels datorfredspris för det här inlägget, vilket osjälviskt hästjobb!

  [Reply]

  Maria Ebbeskog Reply:

  Hej ni som sparar era filer på vanliga cd och dvd tänk på att dessa skivor inte är arkivbeständiga.Viktiga filer och framförallt filmer ska lagras på arkiv cd och DVD, Ja det finns ju små filmer också som man spelar in med kameran t.e.x.
  Unvik att få klkadd på arkiv cd och DVD. det kan påverka skivan om det ligger kvar. Om de blir kladdiga skölj av med vatten.
  http://www.delkin.com Kan köpas i vissa fotobutiker också.

  [Reply]

  Maria Ebbeskog Reply:

  @Maria Ebbeskog,
  Det blev mycket stavfel i det jag skrev märker jag. Man ska inte svara på saker när det är för sent på kvällen. Man ska inte flytta filer eller radera filer heller för sent. Då blir det lätt fel. Jag råkade flytta de dolda sys-filerna en gång. varning använd inte far manager till att flytta eller kopiera filer. det är då sånt kan hända.
  /Maria

  [Reply]

 14. Pingback: Hermansro » Blog Archive » Kom åt bilder & filer i trasigt Windows II

 15. Pingback: NTLDR is missing – När inget annat funkade… | | HermansroHermansro

 16. Liberty says:

  Hej;
  Jag undrar hur det går till om hårddisken krashar helt och hållet, Win XP.
  Fast Jag har säkerhetskopierat hela C i en annan hårddisk, ”slave D”.
  Om Jag inställerar en ny hårddisk, hur ska Jag göra då om Jag vill ha samma kopia som Jag har säkerhetskopierat i den ny hårddisken.
  Tack på förhand.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Liberty, Det är ett helt annat problem…Har inte lyckats läsa in en säkerhetskopia på en nyinstallerad hårddisk, så det kan jag inte hjälpa dig med.
  Går säkert att komma runt på något vis, men jag har som sagt inte lösningen på just det problemet… Sök vidare på Google, och gå in på olika forum om datorfrågor, så kan du säkert få hjälp där.
  Önskar dig lycka till, och om du löser problemet så får du gärna berätta hur, eller länka till någon sida där lösningen finns. – Jag är också nyfiken på det. 🙂

  [Reply]

  Maria Ebbeskog Reply:

  @Liberty,
  Det finns ett program som heter norton Ghost som kan göra en kopia på hela hårddisken. Men jag undrar faktiskt vad det ska vara bra för ? Jag gör bara backup av mina datafiler, kort och arkiv filer som jag vill spara. När man väl behöver kopian som man har skapat med norton ghost så har man säkert bytt operativ system och då stämmer inte filformatet. Jag använde backup i dos en gång i tiden och när jag bytte dosversion kunde jag inte använda mina disketter som jag hade skapat med kommandot backup. Jag började använda arj efter detta. Och arj finns fortfarande. Packa inte arkiven för stora bara. Lagra viktiga filer på Vinyl-cd eller arkiv cd eller dvd. Kolla skivorna med cdcheck.

  [Reply]

 17. Maria Ebbeskog says:

  Här finns program som talar om när hårddisken börjar snurra långsammare. Då är det på väg att krascha. Jag har en sån dator som jag edast använder till spel. Det är en 386. Till slut kommer den at gå sönder när lagren i hårddisken börjar ändra form eller när den snurrar tillräckligt långsamt. Den blir aldrig för varm så den går inte sönder av den anledningen.
  http://www.techsupportalert.com/best-free-disk-health-monitoring-utility.htm

  [Reply]

 18. Felicia says:

  Hej!

  Tack för informationen! Toppen! Jag har ett relaterat problem som jag hoppas att du kanske vet hur man kan lösa. Det är nämligen så att min dator inte har något CD/DVD uttag, vilket gör att jag inte kan starta upp datorn där operativsystemnet har krashat via CD/DVD och hämta filerna på hårddisken. Vet du om jag kan gå använda ett extern USB minne eller liknande i stället för CD/DVD? Tack på förhand!

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  @Felicia, Ja, det ska du kunna göra. – Om inte din dator är från ”stenåldern” möjligtvis…
  Du kan behöva ställa om bootordningen i BIOS, men testa genom att bara stoppa i en sticka, om du har en nyare dator, så funkar det nog.
  Annars får du leta på hur du kommer in i BIOS, så du kan ändra så datorn startar från stickan först. (Är lite olika på olika datorer, men ofta använder man F2 eller Esc vid uppstart för att komma dit F10 används också ganska ofta, för att komma till en meny, där man kan ställa in det.
  Klicka på tangenten med 1-2 sekunders mellanrum, medan du startar upp datorn, så kommer du dit. Brukar stå på BIOS-skärmen, vilken knapp man ska använda för att komma dit, men ibland swishar den förbi så fort att man inte hinner med och se, och då får man testa sig fram. 😀
  På en del datorer syns USB-sticka som en hårddisk, och då markerar man så den ”hårddisken” ska starta först, om inte alternativet USB syns.
  Lycka till! 🙂

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.