Sushi

Idag har jag gjort sushi.

En del har tofu som fyllning, men jag brukar köra med en omelettvariant istället.

Först vispar jag upp ett ägg med en matsked vatten och har i en nypa socker och en liten nypa salt.
Stek på svag värme tills det stelnar.

Sedan delar man den tunna omeletten på mitten och skär bort lite av rundningen, och rullar ihop det.
Att det inte blir helt rakt gör inte ett dugg ! :D

Bred också ut sushiris, som kokats och blandats enligt recept på förpackningen, på ett noriark.

S6304070

Stryk på wasabipasta efter smak.

Jag gillar när det är lite drag, så jag brukar trycka ut en jämn sträng ur tuben, utan att liksom dra ut den.
Sedan smetar jag ut det på en rätt stor yta, så man inte behöver få en wasabichock när man äter.
( Det händer liksom underliga grejer i näsan om man får en för stor klutt wasabi på en gång. :D )

Lägg på strimlad lax, som ska ha varit fryst, ( skär bort det som varit närmast skinnet, så det är mört och fint ! ) omelettrullen och strimlor av gurka. ( Det är gott med avocado också, men idag körde jag med gurka.  Dessutom brukar jag ibland använda gravad lax istället för rå. Det funkar också bra ! Rulla ihop skivor bara. )

S6304071

Sedan ska det rullas ihop.

Enklast går det om man har en sån sushimatta som syns på bilden, men det går att rulla för hand också.
Eventuellt kan man ta hjälp av folie eller plastfolie också.

Då blir det en sån här snygg rulle.
S6304073

Den skär man i bitar, och stoppar gärna ett par såna i munnen också !
Åtminstone kantbitarna, men kanske någon till… ;)

S6304076

Nu blev inte de här precis som de ska, för det är inte snyggt med en norirand inne i rullen liksom, så då får man göra en rulle till.

Nu sparde jag lite mer yta av noriarket längst fram.

S6304077

Då ser det lite bättre ut, men inte perfekt, för nu blev den lite lös i mitten.

S6304079

Men… Det gör ju inte så mycket !

De ska ju i alla fall ner i magen, och fula är de ju ändå inte !

S6304080

Tur att jag gjorde två rullar, för annars hade det nog inte blivit så många kvar till lunchen i morgon.
Det var ju det de var till för. :)

Serveras med japansk soja och gari att tugga på mellan sushibitarna.

MUMS !!!

This entry was posted in Recept, Vardagstips. Bookmark the permalink.

25 Responses to Sushi

  1. Isabel says:

    De blev riktigt fina faktiskt. Jag har länge velat prova att göra sushi men tycker själv inte att det är jättegott, men det verkar roligt att göra :D
    .-= Isabel´s last blog ..Så mycket kärlek =-.

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Synd att du inte gillar dem så mycket, men du kan stoppa i sånt du gillar.
    Sushi betyder ju surt ris, ( av att det är risvinäger i ) så rå fisk måste man inte ha för att det ändå ska vara äkta sushi. – Det är ju riset som är grejen egentligen.
    Men jag tycker det är vansinnigt gott, så jag gör gärna en extra stor sats.

    [Reply]

  2. Em says:

    Jättesnyggt, tycker jag och det ser väldigt frestande ut. Detta är faktisk något som jag skulle kunna fuska med, för det är så gott. Och jag tar gärna extra wasabi, rör ut lite i soja och doppar.. :D
    Sv: Hahaha! 50-60-tal är ju på modet nu.
    .-= Em´s last blog ..Jobbigt att ta tag i.. =-.

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Visst är det väl vansinnnigt gott ?!!!
    Jag gillar också extra hetta, så jag brukar också ta extra wasabi till.
    Elin tyckte alltid det var så kul när jag åt sushi när hon var mindre, för ofta blev det såna där wasabichocker med rinnande ögon, och en mamma som satt och flaxade med armarna och flämtade. :D
    Ja, ta och skriv ett brev till dem du ! ;)
    Du är ju en riktig one of a kind, så de kommer säkert gärna och kollar ! ;)

    [Reply]

  3. Gun says:

    Det ser så gott ut, men jag har bara ätit det en gång och gillade det inte så värst mycket. Men jag VILL tycka om det, så det är väl bara att lära sig.:)
    .-= Gun´s last blog ..Längtar redan tillbaka… =-.

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Man måste ju inte gilla sushi, men prova en gång till du ! ;)
    Det finns ett sushiställe på Geijersgatan som har vansinnigt god sushi, men det finns väl massor med bra ställen i Uppsala förstås.
    Annars kan du ju testa att göra själv, och stoppa i det du själv gillar. ( Inte avocado då, om jag förstått dig rätt… ;) Eller också du skulle ta och göra just det, och lära dig äta två grejer samtidigt…)

    [Reply]

  4. Gun says:

    Glömde svara (som vanligt..): Tack, ja, hon är en goding tycker ju vi då såklart. :)
    .-= Gun´s last blog ..Längtar redan tillbaka… =-.

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    En riktig sötnos är det !
    Hon ser så himla lycklig ut att man blir alldeles glad av att titta på henne !

    [Reply]

  5. mattss says:

    tänk så dyr mat att köpa, men så billig att göra själv
    Blir så sugen Tack för tippset med ägget

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Det är jättegott !
    Tydligen vedertaget inom japansk matlagning också, för jag fick lära mig det på Yasuyragi på Hasseludden, när jag var med på sushikurs där.

    [Reply]

  6. Alltså, jösses va duktig du är!! Ser ju hur proffsigt ut som helst.
    Nu blev jag så sugen…
    Sv: hihi ja, jag får sitta duktigt nära fönstret för att kunna va uppkopplad på landet. Grannarna vet att vi ”lånar” men dom har den ofta avstängd då det åskar ofta ;(
    Lät så mysigt att du sitter där på din trapp…SOMMAR!! kramar
    .-= Dansbandsfrun´s last blog ..Mina finaste! =-.

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Ja, det är vansinnigt gott ! – Förstår att du blir lite sugen ! ;)
    Sv: Ja, det har sin charm med att sitta där under taket på trappen med regnet strilande precis bredvid.
    Nu ska jag ta itu med att bygga klart en veranda, som påbörjades i höstas, så i sommar ska jag väl förhoppningsvis kunna sitta där.
    Men frågan är ifall den där grannens breedband räcker dit…?
    Kanske får lov att sitta på trappen i alla fall när det åskar. :D

    [Reply]

  7. Ailas says:

    Ser läckert ut! Apropå wasabi… Jo, det hände sig att dottern och jag var på ett lunchställe i Stockholm och buffé skulle vi åta. Himla gott såg det ut att vara och var det också. Förutom då, det där med wasabi! Jag hade nämligen fått för mig att det var en avokadoröra och avokado tycker jag väldigt mycket om. Ja, du kan ju tänka dig effekten, efter en rejäl sked… Jag höll på att dö! Dottern undrade om jag fick hjärninfarkt eller något liknande. Fullt med folk omkring var det också, men jag lyckades på något vis hålla masken och få ut wasabin i servetten. – Det fina med hela grejen var att min i normala fall ”däppta” näsa blev totalt klar och efteråt kändes det faktiskt ganska skönt.
    Men, vilken chock – jag var helt säker på att det var avokado juh!

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    HAHAHAHAHAAA!!!!
    Åh, vad jag hade kunnnat lägga ut en slant för att få varit med som en fluga på väggen där och då !
    Hur klarade du av att hålla masken ? :D
    Det är synnerligen effektivt att sätta i sig om man har problem med bihålorna kan jag berätta, ( Det har ju du redan begripit… ) men man får trycka i sig nåra kluttar innan det släpper hela vägen in i skallen. :D
    Rätt häftig känsla ändå, och det går ju fort över i alla fall.

    [Reply]

  8. Em says:

    Sv: Jag tror blogg.se har tagit bort det med verifieringen, läste om det på någon annans blogg i går också. Hoppas det är så!
    .-= Em´s last blog ..Jobbigt att ta tag i.. =-.

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Det verkar faktiskt så, för när jag tänker efter så verifierade jag nog inte hos Gun heller.
    Gud så skönt !!!
    ( Däremot fick jag verifiera treedje kommentaren, men det var inte alls konstigt. )

    [Reply]

  9. Isabel says:

    Ja, tiden går fortare än man tror, kan knappt tro det själv eftersom min bebis inte tittat ut än men en vacker dag kommer han/hon också att vara sexton år :)
    Du är så välkommen åter :) Roligt när andra känner igen sig i mina ord och kan dela med sig av sina egna erfarenheter och minnen.
    .-= Isabel´s last blog ..Så mycket kärlek =-.

    [Reply]

  10. Sarah says:

    Å så gott, men du man kan ju inte få för mkt wasabi ;) Även om det bränner till lite i snoken och tårarna rinner…
    .-= Sarah´s last blog ..I väntans tider =-.

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Nej, jag är också lite wasabiknarkare…
    Det är liksom lite häftigt när det poffar till i näsan, och man tror huvudet ska flyga av. :D

    [Reply]

  11. Ama de casa says:

    Men jösses vilket PROFFS du är!
    Själv brukar jag fuska och köpa färdig sushi :-)
    .-= Ama de casa´s last blog ..Attans skitväder! =-.

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Man behöver inte vara proffs ! :) ( Men tack ändå ! )
    Det är väldigt enkelt !
    Här har vi ingen sushiresturang, och de man köper på affären är så trista, så jag gör egna jag !
    Mycket billigare och i alla fall mycket godare än affärens !
    Nu är de väldigt slut, men ooo, en så god lunch jag åt på jobbet !

    [Reply]

  12. Vad duktig du är! De ser ju jättefina ut! Ääälskar sushi! Man kan ju inte få nog liksom…
    :)
    .-= Freedomtravel´s last blog ..Ändrade planer =-.

    [Reply]

  13. Camilla says:

    Mmm, ser gott ut! Testade att göra sushi själv för en evighet sedan. Tog på tok för mkt wasabi och det slutade med att jag spottade ut det hela på golvet då det var så starkt. Sen dess har vi låtit bli sushi :P
    .-= Camilla´s last blog ..Rumours =-.

    [Reply]

    Karin Reply:

    Hahaha!!!
    Ja, wasabin är förrädisk !
    Men i rätt mängd är den förrädiskt god !
    .-= Karin´s last blog ..Mumsfillibabba ! =-.

    [Reply]

  14. Pingback: Sushidags | | HermansroHermansro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge