Trötthet och muskelvärk.

MORNINGS

Det är inte bara morgnarna heller….

Jag börjar undra om det sipprar någon sömgas i vårt hus, för jag vaknar ju aldrig upp.
Värken i min högra axel, arm och skulderblad upp i nacken gör att jag håller mig borta från datorn också, för att se om det blir bättre då.

Kanske är det inflammerat i musklerna, och det är därför jag är så extra slut nu?
Det är ju så ömt att det gör ont att lätt beröring gör att värken strålar ut.

Är det någon som har erfarenhet av muskelinflammation och vet ifall det påverkar hela kroppen i så fall ?

Brukar man bara vila bort det och ta Ipren, eller borde man gå till doktorn ?
Meningslöst att gå dit och ta upp deras tid ifall det bara är vila och receptfria preparat som gäller, men kanske brukar man behandla det annorlunda ?
Vill bara ta penicillin om det är absolut nödvändigt.

Har någon någon erfarenhet av kinin förresten ?
Hörde att man kan bli bättre i spänningsvärk av att dricka tonic. ( Som i grapetonic eller tonic water som ju innehåller kinin )
Min pappa åt kinin mot någon värk i muskler, men jag vet ju inte riktigt vad det var för typ av värk, så det kanske bara hjälper mot särskilda symptom ?

Alla tips om vad som kan hjälpa mottages tacksamt !

Smörjer med Orudis ( samma som Zon typ ) gör jag redan, men det hjälper inte.

This entry was posted in Blandat pladder, Tankar och hälsa. Bookmark the permalink.

12 Responses to Trötthet och muskelvärk.

 1. Ailas says:

  Datorn KAN vara en bov i dramat… Läste du mitt inlägg tidigare när jag skrev om mitt elände? http://ailas.svenskablogg.se/2010/01/04/musarm-ar

  Värktabletter tror jag inte alls på! Har själv fått lite kortison vid något tillfälle när jag fick jätteont. Ofta beror sånt där på statisk spänning, stress och enformiga rörelser. Värme, massage… vila?

  Lägg inte upp detta på bloggen: Haha, ja.. du läste mitt eländiga inlägg om party? Blev som det blev, är liksom inte riktigt min grej. Får se om jag får fler uppdrag nu… 🙂 Vore kul att få något vettigare, ngt som jag kan något om!

  [Reply]

  hermansro Reply:

  Ja, värmedyna har jag, och masserar gör jag. – Om än inte alltför mycket.
  Vila försöker jag också göra, även om jag inte håller mig helt still.
  Jag tror i och för sig värktabletter kan vara väldigt bra också för att bryta mönstret.
  Värken gör ju att området drar ihop sig, och spänns helt automatiskt.
  För att få fullständig vila för musklerna behöver de ju slappna av, och genom smärtlindring kan man ge dem lugn och ro.
  Kortison tycker jag är lite läskigt, men kanske man skulle behöva det om det inte släpper.
  Jag funderar också en del på det här med förkylningen som aldrig släpper.
  Kan det månne vara den som ställer till alltihop, eller är det för att kroppen "jobbar" med värken i musklerna som jag aldrig blir av med förkylningen tro ?
  Det klassiska hönan-ägget, men kanske inte… =D
  Jag vet ju inte längre vad som är vad, och om det hänger ihop…
  Ska testa med mindre tid vid datorn i alla fall, få se om det hjälper.

  [Reply]

 2. Dr Jaan says:

  Hej Karin!

  Detta är egentligen ett av mina specialområden, men jag behöver mer info för att veta vilken typ av muskelbesvär du har. På min blogg "Doktor Jaans kommentarer och råd" kommer jag snart att skriva om skulder-nacke och ryggbesvär.
  Se http://doctorjaan2.wordpress.com/ (i veckan hoppas jag)

  Om du använder lightdrycker och konstlade sötningsmedel som innehåller Aspartam, så kan det vara orsak till muskelvärken. Jag har just skrivit om Aspartam på min blogg och är angelägen om att folk blir medvetna om faran med detta sötningsmedel – se filmen som jag länkar till!. Så jag vore tacksam om du ville lägga in en länk till min blogg på din länklista – och kanske promota aspartambloggen http://doctorjaan2.wordpress.com/2010/02/06/till-

  En annan orsak till muskelvärk är överskott på fria radikaler sk oxidativ stress. Detta är ganska så vanligt, se min blogg ". Hypotes varför friska människor kan avlida i influensa", http://doctorjaan.wordpress.com/2009/12/26/varfor… Den handlar visserligen om svininfluensa, men där listar jag vanliga orsaker till oxidativ stress- tex om du är stressad, röker, duschar myket och ofta kör bil särskilt i nån stad med mkt luftföroreningar är du i riskzonen.

  Ett litet tips till att börja med: det kan vara värt att ett preparat "Ayurveda Balm" som hjälpt många. Du kan få tag i det på
  http://www.vedashop.se/

  Det bygger på ett uråldrigt recept som visat sig hålla genom årtusendena. Det är särskilt effektivt vid akuta besvär, tex gör det undeverk vid muskelvärk till följd av drag.

  Lycka till!

  [Reply]

  hermansro Reply:

  Tack för ditt utförliga svar !
  Vad kul att läkare också läser bloggar ! – Det trodde jag inte.
  Och vilken tur jag hade att du hittade just till mig ! =)
  Jag läste lite på dina sidor, men jag ska sätta mig och studera mer sen.

  Jag har i och för sig satt i mig aspartam, men jag tror inte det är det som är problemet nu.
  Då borde jag ha haft mer problem tidigare, för jag har ett lägre intag av lightprodukter än tidigare, och då hade jag aldrig så här ont, och inte på det här sättet.
  Det jag funderar på nu är om det hänger ihop med en förkylning, och i så fall hur ?
  Jag känner det som om det gör ont inne i bröstkorgen också och värken strålar ut i musklerna, som är ovanligt ömma.
  Eller kanske jag skullle beskriva det som om förkylningen har "frusit fast" där inne, som en stel klump, och sedan värker när den kommer ut till musklerna.
  Problemet är att det inte ger med sig, och det är jäkligt irriterande !
  Snöskottning är nog en stor bov i dramat, för det har ju blivit en del sånt i vinter.
  Jag har ju varit tvungen även om det har skurit i axeln.
  Hjälp har jag fått ett par gånger, men jag har så svårt att be om hjälp hela tiden, utan tycker om att klara mig själv.
  Dumt kanske, men också ett sätt att hålla mig i rörelse. Motion behöver man ju också, men det kanske blivit lite för mycket av samma sak…
  Jag har kronisk trötthet och är van att ha värk här och där nästan hela tiden, men det brukar hoppa runt och vara bättre ibland, men nu är det lika ömt hela tiden på samma ställen. Jag är också mycket tröttare än jag varit på länge, men det har varit lite stökigt med en massa saker här, och stresståligheten är ju nästan noll för mig, så stress kan säkert också spela en roll i det här dramat.
  "Roten" till det ömma sitter vid skulderbladet, in mot ryggraden, men även i ytterkanten av skulderbladet är det så ömt att beröring smärtar. Hela axelpartiet förresten…
  Nacken värker och det fortsätter upp i huvudet.
  Bihålorna känns också, men det är inte så ömt och täppt att jag tror på någon bihåleinflammation.
  Lymfkörtlarna är lite ömma, men inte speciellt svällda, men den värken fortsätter liksom ned längs halsens framsida.
  Höger öra skär till ibland, men ömmar inte hela tiden.
  Feber har jag inte, men jag önskar nästan att jag kunde få en riktig febertopp, så kanske skiten försvann…

  Vi har vatten som inte är klorerat, och ren luft här, så jag lever i en bra miljö, men stressad blir jag ju lätt, och röker gör jag tyvärr också. :/

  Väntar nu med spänning på ditt kommande inlägg om nacke axlar !
  När jag har läst mer på dina sidor kommer jag att bestämma mig för om du kommer att hamna i länklistan.
  Den är jag väldigt restriktiv med att stoppa in sidor i, för annars skulle den bli väldigt lång.
  Jag har bara mina absoluta favoriter där, men så kan man också hamna där om man länkar till min blogg… ;P

  [Reply]

 3. Jag VET inte, men jag upplever att stärk muskelvärk slår ut hela mig. Det bästa är nog om du smörar på med värkstillande kräm på området där du har ont och att du försöker låta bli att röra det området alls, nästan koncentrera dig på att du verkligen slappnar av och inte spänner dig.

  [Reply]

  hermansro Reply:

  Jag ska försöka med det få se.
  Jäkligt irriterande det här ! =(

  [Reply]

  Dr Jaan Reply:

  Jahadu. Det du skrev säger mycket.

  1. Med säkerhet har du mer oxidativ stress än du anar. Stresskänslighet medför i praktiken att man är i ett kroniskt stresstillstånd. Du kanske inte känner det så, men forskning har klart visat att de flesta inte känner att de är stressade förrän stressnivån är mycket hög. Stressen medför i sin tur något helt annat med delvis samma namn, vilket kan vara förvirrande – "oxidativ stress". Det är som förut sagt ett tillstånd där du har mer fria radikaler i kroppen än du har skyddsämnen "antioxidanter". Rökning bidrar väsentligt till oxidativ stress. Kanske du även har bristfälligt intag av antioxidantiarik mat som frukt grönsaker och mörkfärgade bär (blåbär, lingon, tranbär, björnbär, jordgubbar etc). Detta är en trolig väsentlig bidragande orsak till din muskelvärk.

  Det är min erfarenhet att när man intensivt går in för att minska den oxidativa stressen, så kan man förbättras påtagligt. Jag kommer att gå in på konkreta råd i min blogg.

  2. Det tillstånd du har i skulderbladsregionen, såsom du beskriver det, tyder på att du kan ha en belastningsskada med inflammation i skulderbladslyftaren (musculus levator scapulae), som ofta blir sjuk då. Den ger smärta just där du beskriver det och strålningen uppåt nacken.

  3. En viktig grundprincip vid den typen av skada är att man undviker statisk belastning, tex felaktigt sätt att arbeta vid datorn. Armarna skall vara avslappnade med fullt handledsstöd. Så fort du lyfter händerna skapas statisk belastning av skulderpartiet vilket förvärrar tillståndet.

  4. En annan, vanlig och viktig faktor är magnesiumbrist. Denna uppstår lätt vid kronisk stress vilken medför ökat magnesiumbehov. Magnesiumbrist gör att musklerna går lättare i kramp och underhåller därigenom en skadlig statisk belastning även när man inte gör något arbete. Dolomitkalk är en bra magnesiumkälla – tex Life-butikernas "Magnesium+kalcium". Ta så du får i dig 4-500 mg magnesium om dagen (5-6 tabl). Om det blir mer än vad kroppen behöver blir magen lös och då är det bara att minska med 1-2 tabl. Det tar flera månader att bygga upp magnesiumhalterna i kroppen så ta det jämt.

  5. Det kan dessutom finnas sk låsningar i ryggradslederna i brösrygg o nacke som bidrar till att upprätthålla spänningen. Har själv "låst upp" många ryggar och det är min erfarenhet att det kan bidra till markant förbättring, men alla åtgärder ovan behövs för att mer bestående komma tll rätta med saken. Naprapater o kiropraktorer sysslar med detta, men jag vill mycket bestämt avråda från behandling med sk "high velocity manipulation" där man gör plötsliga ryck eller knyckar. Den inflammerade muskulaturen vid såna här tillstånd står nämiigen i kramp och kan inte slappna av (fast en del kiropraktorer tror det – de stora musklerna kan fås att slappna av men inte de små och mycket viktiga musklerna mellan kotorna som upprätthåller låsningen). Så gå till någon kvinnlig, mjuk naprapat, osteopat eller kiropraktor, som använder tekniker som är helt fria från våld. Det finns sådana och jag har själv använt en av de bästa sen över 25 år och det fungerar bättre än när man rycker.

  Ja det var några råd o synpunkter.

  Jag länkar gärna till dig om du länkar till mig. Min blogg är ny och jag kommer att ha en länklista med rubriken "Dessa stöder min blogg" eller något sånt. Så skall vi utbyta länkar?

  [Reply]

  hermansro Reply:

  Oj !
  Tack snälla du !
  En riktig läkarkonsultation bara så där…
  Fantastiskt !
  Det är klart att du hamnar i min lista med länkar !

  Ska testa Magnesium !
  Ska också prova Aloe vera från Living products för att se om mitt upptag av näring kanske förbättras. Tycker jag äter ganska nyttigt och har frysen full av blåbär som jag nallar av rätt ofta.
  Min ekonomi tillåter egentligen inte besök hos kiropraktor, men vi har en mycket bra sådan här i byn, ( Det är en man, men han är inte hårdhänt och har fina apparater som han vet exakt hur de ska användas på bästa sätt. Jag har varit där tidigare och fått snabb lindring. ) så blir det inte bra, så får jag väl försöka skrapa på kistbottnen… =D
  Än en gång TACK !

  [Reply]

  Dr Jaan Reply:

  OBS – tlllåt inte ultraljudsbehandling. Det lindrar för tillfälligt men är inte hälsosamt för musklerna. Det räcker inte med att kiropraktorn inte är hårdhänt. Han får absolut inte göra sk höghastighetsmanipulation på dig – såna där snabba knyckar – även om de inte känns hårdhänta kan vara direkt skadliga. Det är ganska få kiropraktorer som behärskar helt knyckfria metoder, men det finns som sagt sådana.

  Viktigare än Aloe Vera är en rejäl satsning på antioxidantia. Blåbär är mkt bra men det räcker inte. Ett billigt o bra antiox är C-vitamin – rena budgetpreparatet om du letar på internet. Det behövs många sorter, men fattas pengar kan det tillsammans med blåbör räcka en bra bit. Vetegroddar innehåller E-vitamin som också är viktigt. Selen fattas i jordarna och är viktig – ta ett rent selenprep utan evitamin för det är inte "rätt" sort (alfa-tokoferol enbart brukar säljas och det kan ibland till o med ha neg effekt – det skall vara hela e-komplexet som i vetegroddar).

  Ayurveda hade en avancerad kunskap om antioxidantia och utvecklade kraftfulla preparat. En japansk forskare fann att ett ayurvediskt antiox prep var mkt kraftfullare än något annat känt preparat. Det är dock dyrt men om du har råd så ta åtminstone MA5 – och finns på Vedashop (jag får inget av dom för att rek – utan grundar mina rek på vetenskapliga data och detta är kraftfullas).

  Lycka till!

  [Reply]

  hermansro Reply:

  Oj, vad mycket info… =)
  Jag har i alla fall aldrig upplevt att min kiropraktor använder några som helst ryck och knyck ( Jag tror jag förstår vad du menar, för mamma gick hos en sån som gjorde så. )
  Bara knådning och i vissa fall långsam utsträckning av musklerna.
  Ultraljudsapparat tror jag att han har, men då får jag be honom hoppa över den om han tänker använda den.
  Jag vet dock att han brukar använda en grej med laser, som har varit mycket verkningsfull.

  Ska överväga att skaffa t ex MA5.
  Problemet med att vara sjuk är att man behöver dyra grejer, fast inkomsten är minimal, eftersom man inte kan jobba, men jag ska kolla på Vedashop få se.
  Bättre hälsa är ju värt hur mycket som helst, men först och främst måste jag ju se till att vi har tak över huvudet och mat på bordet… :/
  Tack så mycket för ditt engagemang !

  [Reply]

 4. Simon says:

  Jag vet vad du ska göra. Du har magnesiumbrist.

  Gå till ICA och köp magnesium-brustablett. Wipps är det bättre.

  Sen är det ju rätt kost (ta bort kolhydrater) och naturlig rörelse som gäller för att bli helt bra. Även mindre stress är en av grunderna.

  De bästa lösningarna är enkla och man går bara tillbaka till det naturliga. Du har stressat och ätit fel kost och suttit för still. Det leder också till magnesiumbrist.

  Magnesium är det som behövs för att muskler ska kunna slappna av.

  [Reply]

  Karin - admin Reply:

  Tack för ditt tips !
  Tror dock jag får i miig skapligt med magnesium.
  Lustigt att du hör av dig precis nu.
  I morgon ska jag in och träffa en specialisttandläkare, och scnningsröntga mina tänder.
  Jag är nämligen övertygad om att det är amalgamförgiftning jag har.
  Kika i min blogg om amalgam, och läs hur jag upptäckte det. ( Det hängde ihop med den tid jag skrev det här inlägget ) http://kvicksilversjuk.blogspot.com/
  Skriv gärna in ordet amalgam i sökrutan uppe i den här bloggen och gå tillbaka och läs allt jag har skrivit också !
  Jag är övertygad om att det är det som är problemet i mitt fall, och nu ska jag ansöka om ersättning för fortsatt sanering.
  Tror också att det är väldigt många som lider av detta, utan att vara medvetna om det.

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.