Tjong i medaljongen…

Sitter och försöker komma på vilket program jag fått det ifrån ?
“ Tjong i medaljongen, nu rullar vi igång ´en… – Filmen”
Känns som om det vore Trazan och Banarne, men jag vet faktiskt inte. Det känns inte riktigt rätt det heller.

Någonstans känns det som om det borde höra ihop med julen på något sätt i alla fall, och det borde i så fall vara något gammalt julmorgonsprogram…
Kanske är jag helt ute och cyklar, men om ni vet var frasen kommer från, så skriv gärna en kommentar och berätta !

En annan Tjong, som jag också förknippar med jul är godiset Tjong.
En fudgeliknande gräddkola, som jag hittade receptet på för länge, läääännge sedan hos den då existerande burgerkedjan Clock.

Jag måste ha sparat underlägget sedan decennieskiftet 70-80 eller tidigt 80-tal.

Clockunderlagg

Är rätt säker på att den kommer från Clockresturangen på Sergelgatan, bredvid H&M precis uppe vid Hötorget. Tyvärr kommer jag som sagt inte ihåg vilket år, och det framgår heller inte av underlägget, men jag tycker mig minnas Tjongtillverkning här hemma från rätt unga tonår, och jag hade då aldrig hört talats om Tjong innan jag hittade det här receptet…

Det kräver en del arbete, men det är det värt !

Det här är riktigt njutgodis !

TJONG

2 dl tjock grädde
2 dl ljus sirap
3 dl socker
2 msk smör eller margarin

1) Blanda allt utom smöret i en kastrull med tjock botten.
Låt koka upp och sedan koka med små bubblor över hela ytan.
Räkna med 40-50 minuters koktid. Massan får inte brännas.
Gör kulprovet (Häll några droppar smet i kallt vatten. När massan kan formas till kulor är smeten klar )
2) När massan går att rulla till en kula tillsätter du matfettet.
Häll upp smeten på en oljad bakplåt. När den är sval nog, oljar du in händerna och tar tag i massan, drar ut den, skjuter eller viker ihop den och drar igen.
Ju flitigare – desto finare tjong.
3) Rulla ut massan till smala stänger och klipp av i bitar. Eller gör egna roliga former.
Vira in dem i smörpapper eller cellofan.
Förvara svalt.

Ja, så står det i det gamla receptet, och jag brukar vara så flitig att jag brukar börja dra och knöla med smeten med en slev redan medan det är het, för att hinna få in en massa luft.
Brukar ibland också trycka ner den färdigknådade smeten i en passande bakplåtspappersklädd form, för att sedan skära den i bitar när den svalnat helt.
Enkelt och snyggt ! =) OCH MUMSIGT !!! =)
Lycka till ! Hoppas ni får en GOD jul ! ;P

This entry was posted in Blandat pladder, Recept, Vardagstips. Bookmark the permalink.

5 Responses to Tjong i medaljongen…

  1. Patrik says:

    Tjong i medaljongen kommer nog jag också ihåg… Kanske var det Jalle, Julle och Hjulius som körde med det?

    Tjong låter ju lite som knäck, fast man ska göra bitar istället för att ha det i form. Fast tjong kanske är lite luftigare och porösare? Jag har inte bestämt än om jag ska göra något julgodis i år… tror risken är stor att jag äter upp allt på alldeles för kort tid.

    [Reply]

  2. Lotta says:

    Jo men visst var det Trazan & Banarne som rullade i gång filmen på det fantastiska 80-talet. Du kommer ju ihåg så himla mycket saker Karin. :)

    [Reply]

  3. Daniel says:

    Nami så gött sååååååååååååå!
    Minns det, min favvo som liten. Plus teskedsgumman å sune!

    [Reply]

  4. Det var inte den lättaste frågan du kunde ställa ? Neej, jag minns orden men kan inte sätta in de i något speciellt barnprogram =( Kan det ha varit med i "Kapten Zoom" med Anders Linder ? Eller det där härliga barnprogrammet med "Mazarin, Loranga och Dartanjang". Usch, nu går min hjärna i högvarv =I Hoppas någon kommer på vart det kom i från för program. Ha det så GOTT med alla mumsiga recept =) Kram Maritha.

    [Reply]

  5. Maya says:

    Vem vet jag kanske gör en laddning :P
    Trazan och Banarne…självklart är de de som tjongar och rullar i gång filmen :)
    Kram
    Maya´s last [type] ..Visst är det dags????

    [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge