Katrin har en poäng

En fråga som diskuteras hett just nu är om man ska få gå på café eller resturang och ha barn med sig.
Det här är en sån där grej, som tydligt visar att varje sak har minst två sidor, och när jag vrider och vänder så tycker jag båda sidor har rätt !

Jag läste först en artikel skrivet av Alex Schulman, och sedan en där Katrin Zytomierska uttalar sig.
Båda har rätt, men efter att ha tänkt ordentligt ger jag nog ändå poängen till Katrin.

Jag tycker nog också att det kan vara skönt med en stund i lugn och ro, om man är i storstadsvimlet.
Sitta med en kopp kaffe och bara landa en stund liksom.
Det är inte helt lätt med barnskrik i lokalen…
Likaså kan jag hålla med om att det kan bli lite överfullt när barnvagnar ska trängas in i små lokaler, så det blir svårt att komma fram.

Att åka på SPA och finna utrymmena kryllande av skrikande spädbarn och springande större barn är väl inte direkt vad man skulle förvänta sig heller.
Hasseludden med poolen full av dykande stojande skolbarn är inte något jag skulle vilja betala för om jag nu hade råd att åka dit.

Men vem tar med sig ungarna på SPA kanske ni tänker nu ?
Ja, ingen som jag kan komma på, men jag vill liksom bara visa på att det finns stunder i livet när man kanske vill ha lugn och ro.
Det var en tanke bara… Som jämförelse.

Därför kanske det inte vore helt fel med barnförbud på vissa caféer som Katrin förespråkar.
Eller i alla fall tider då barn och barnvagnar inte tillåts i lokalen.
Det tycker jag ägarna till lokalen själva ska kunna få bestämma utan att det behöver slås upp stort i pressen !

Är det diskriminering ?

Ja, jag kan förstå att många småbarnsföräldrar tycker jag är dum och diskriminerande nu.
Man kan ju inte stänga av små barn, eller lämna dem hemma bara så där…
Jag har ju själv barn, så jag vet !
Däremot valde vi ställen att fika på där det redan var många andra barn i lokalerna när Elin var liten.
Åt vi på lokalkrogen så tog jag raskt med mig Elin ut i vagnen om hon började låta och det var andra människor som satt och åt.

Kanske är det diskriminering att förbjuda barn, men de som vill ha lugn och ro då ?
Kan man inte säga att de också blir diskriminerade om det inte finns någon plats för dem ?

Jag inser att detta inte är en fråga med ett självklart svar !
Vad tycker du ?
Jag vill gärna höra, så snälla du KOMMENTERA !

http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article6249791.ab
http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article6252155.ab

Helena Trus på Aftonbladet jämställer “barnskräck” med rasism.
http://www.alltomstockholm.se/start/article207404.aos

This entry was posted in Blandat pladder. Bookmark the permalink.

0 Responses to Katrin har en poäng

 1. Gealach says:

  Grejen är ju att det inte är barnen i sig som man irriterar sig på. Det är ju föräldrar som inte kan eller bryr sig om att se till att barnen inte stör andra, inte far runt och skriker på platser där det inte lämpar sig att göra det.

  Jag blir så trött på det här snacket om ”barnskräck”. Det är väl ingen som är rädd för barn, men man borde kunna kräva lugn och ro på t.ex. ett café.

  [Reply]

 2. Träsktanten says:

  För mig är det ganska självklart att alla ska ha rätt att vistas i offentliga lokaler, såsom caféer och restauranger. Vill man ha lugn och ro, sitta med sina tankar och filosofera så kan man antingen göra det i sitt eget hem eller på – förslagsvis – biblioteket. Går man på café kan man ju betydligt oftare störas av andra än små barn – vuxna människor kan vara nog så störande de med. Och i min mening mer störande. Jag undrar lite stilla var folk har fått ifrån att ett café ska vara en plats för eftertanke och meditation (som det ju låter på många)?

  Att folk sedan tränger in en vagn i ett pyttefik där man måste backa ut, det är en annan femma. Men det kräver inte heller ett förbud mot barnen i sig. Vi föräldrar är ju människor vi med, med hjärnor som fungerar och kan lägga ihop ett och ett. Litet café kräver vagnen utanför. Vissa kanske behöver påminnas, andra inte. Jag förstår verkligen inte problemet.
  .-= Träsktanten´s last blog ..Att vara eller inte vara… rubbad =-.

  [Reply]

 3. Hej Karin =) Jag kan nog bara hålla med dig om att det ska kunna finnas ställen som man som vuxen ska kunna dra sig tillbaka till utan att vara omgiven av barnskrik. Det är absolut inte en diskrimineringsfråga utan jag tror det finns väldigt många småbarnsföräldrar som gärna skulle vilja ha en stund i lugn och ro de med. Jag och mina brukade gå ut ett par gånger om året på restaurang och äta men det var aldrig några problem, för de var alltid glada och tyckte att det var väldigt spännande och skötte sig bra. Man behöver inte gå sena kvällar för att göra det och det går att göra det till något som är spännande för barnen med. Gör man det inte jämt och ständigt så blir det till något extra och det brukar de flesta barn gilla. Jag tror att det skulle vara bra med att ha vissa ställen som man kanske har bara vuxna på eller och ställen som man kanske kan göra barnfria under vissa klockslag eler nå´t liknande. Det är inte diskriminering utan ett sätt att göra det bra för alla, tycker jag. Kram Maritha.

  [Reply]

 4. ailas says:

  Det har gått rätt mycket inflation i ordet diskriminering, liksom kränkning o dyl… Jag kan inte se det som diskriminering, om man inte tycker om skrikande barn på diverse ställen. Vem gör det, eg…? Däremot tycker jag att barn ska vara välkomna lite varstans, men det är föräldrars sak att se till att de inte stör för mycket. Våra barn fick tidigt lära sig att vistas i olika sammanhang och de lärde sig också hur man ska bete sig.
  Någon nämnde här bibliotek… Men även där tillåter vissa föräldrar att deras barn springer runt och skränar. Det tycker jag synnerligen illa om. Mina fick lära sig att viska på biblioteket och tänk att det tyckte de var jättespännande!
  .-= ailas´s last blog ..Blå, blå var himmelen… =-.

  [Reply]

 5. Kersti says:

  Hej, läser din kommentar ”Att åka på SPA och finna utrymmena kryllande av skrikande spädbarn och springande större barn är väl inte direkt vad man skulle förvänta sig heller.
  Hasseludden med poolen full av dykande stojande skolbarn är inte något jag skulle vilja betala för om jag nu hade råd att åka dit.”
  Vårt sommarkoncept Yasuragi Kids är allt annat än skrikande spädbarn och springande större barn. Här varvar även barnen ned och vi får underbara kommentarer från barnen själva som säger att det är så skönt när det är lugn och ro. Det är nu sex år i rad vi öppnat Yasuragi för barnen under några veckor på sommaren och de allra flesta blir glatt överraskade att även barnen kopplar av. Barn, liksom vuxna behöver avkoppling och barnen gör som de vuxna när de är här, saktar ned tempot och sänker volymen och bara softar. Varma hälsningar Kersti

  [Reply]

 6. Jag tycker inte det ska införas något förbud mot att ha med sig barn. I det här fallet är ett förbud ingen bra lösning. jag förstår att man kan bli störd av skrikande barn men inte bara av dem utan det kan vara en handikappad också. Blir man störd kan man väl gå på nåt cafe där man vet att det inte brukar vara barnfamiljer.Det finns så många cafeer.
  .-= Stefan Falkelind´s last blog ..Radion ringde mig =-.

  [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.