Lingon

Bild314

Eftersom jag sett att jag fått så många besökare, som sökt på vinbär och blåbär tidigare, tänker jag nu ge lite tips om lingon.

Jag är då inte någon lingonexpert, och jag gillar som sagt inget vidare att plocka och rensa bär…
Men, min pappa var ju istället bärplockartokig, så jag har väl tagit rätt på en del bär under åren ändå… :)

Till att börja med kan jag tipsa om att inte plocka lingon på toppen av en ås !
Varför då undrar ni säkert ?

Jo, min erfarenhet säger mig att det uppe på åsar även växer ett bär som heter Mjölon.
Förrädiskt likt lingon, och de växer sida vid sida.
Mjölonen, elle Mjölbär som de också kallas är inte farliga, men smakar nästan ingenting och har hårda kärnor, som inte är goda i sylt…
Det går att se skillnad på Lingon och Mjölon, för bladen är t ex ljusare på mjölonen, och så är de inte exakt likadana.
Tillräckligt lika ändå, för att man ska kunna ta fel när man snabbt rafsar åt sig bären…
Nu vet jag inte säkert förstås…
Det kan hända att mjölonen finns även i lägre terräng, men här har jag bara stött på dem högt uppe på åsen.

Mjölonblad ska förresten vara bra att koka te av, mot urinvägsinfektion. ( Vilket lingonblad också är, fast de innehåller lite mindre av ämnet som är verksamt. ) Överkonsumtion är dock inte bra, så det är inte något som ska drickas till vardags om jag fattat det rätt.

Om ni plockar blåbär eller lingon, så köp ett såll på affären, om ni inte har ett.
Det underlättar rensningen otroligt, och kostar inte många kronor.
Stå sedan gärna utomhus och sålla och rensa om ni har möjlighet.
Bären hoppar gärna omkring överallt, och man får lätt bär lite överallt på golvet, om man är inne.

Lingon kan man sedan de rensats använda till t ex sylt, gelé, eller lingondricka. ( Till gelé och dryck behöver man inte rensa lika noga som till sylt. Det räcker att få bort fula bär, kvistar, barr och mossa. – Fast det är klart… Man dör inte av barrsaft heller, så som sagt…. – det är inte så noga… :) )

 
De går också utmärkt att frysa som de är, för att sedan tas upp och koka färsk sylt eller saft.
I frysen kan de sparas flera år, så passa på att plocka rejält när det finns gott om dem. – Nästa år kanske det inte blir just några alls.

Om man gör gelé kan den avrunna saften med fördel blandas med råsaft av t ex vinbär, för att få en lite fylligare smak.
( Se mitt inlägg om Vinbär för vidare info )
Eller med rönnbär, för att få en pikant blandning, som inte är lika skarpt bitter som ren rönnbärsgelé..

När man kokar gelé så gör ett geléprov med t-sprit på ett fat.
( Häll samma mängd råsaft som t-sprit på ett fat. Om det bildas mjuka geléklumpar efter 1/2-1 minut är det tillräckligt med pektin. Om man drar med en sked genom blandningen på fatet, ska det fortsätta vara en skåra, och inte rinna tillbaka )
Om det inte geléar sig, så tillsätt pektin, eller låt det koka längre tid.
Gör sen ett nytt prov.
Lingon brukar innehålla rätt mycket pektin, men det varierar, så var beredd på att du kanske får tillsätta extra pektin, som finns att köpa i livsmedelsbutiken.

Något konserveringsmedel behöver man inte tillsätta till lingon.
De innehåller också mycket naturligt konserveringsmedel, och sylt och gelé är därför hållbara.
Det går därför att spara in en hel del på sockret när man gör lingonsylt, och ändå få en sylt som inte möglar på en gång. ( Eller använda sötningsmedel istället för det mesta av sockret. ) Men då måste sylten förvaras kallt !!!

Jag brukar ändå alltid koka små omgångar, för att det är godare när det är färskt.

Lingondricka kan göras på råa bär, som mosas eller mixas och blandas med citronsyra och vatten, och sedan silas och sötas.
Det går också att använda avrunnen saft från kokta lingon.

Snåltipset ;
Om man kokat gelé kan man ta de avrunna bären och slå på lite vatten och någon nypa citronsyra.
Låt stå över natten och sila av igen.
Söta litegrann, späd ev med lite mer vatten, och du har lite lingondricka av något du annars bara skulle ha kastat.

This entry was posted in Recept, Vardagstips. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge