Om vinbär

Jag ser att väldigt många av de som hamnar här, gör det för att de googlat om vinbär.

Därför tänkte jag nu berätta vad jag vet om vinbär, så kanske det finns svar på några frågor här.

Alla sorters vinbär kan användas på samma sätt.
De kan också blandas med varandra.

Svarta vinbär brukar enligt min erfarenhet ofta innehålla lite mer pektin, och geléar sig därför lättare.
Tänk på de om du ska använda bären till saft !
Plocka dem inte för tidigt, för då blir det gärna till en klump i saftflaskan…

Gör gärna ett gelé-prov även när du kokar saft.
Om det verkar geléa sig, så tillsätt mer vatten innan du häller upp saften på flaskor. ( Låt vattnet koka upp !!! )
Om det ändå blir gelé av saften, kan man ”smälta” den i en kastrull, och hälla i mer vatten. Låt koka upp igen.

Vinbär som ska användas till gelé bör helst plockas så fort de blivit mogna.
Det kan till och med få finnas bär som ännu inte helt fått färg.
Ju mindre mogna de är desto mer pektin innehåller de, och därför är tidiga bär bäst till gelé, och sena till saft.

Det funkar dock bra att använda syltsocker när man kokar gelé, och då kan man använda väl mogna bär också.
Annars finns det också pektin att köpa löst som man kan tillsätta.

I Vår kokbok finns jättebra tips om hur man kollar om gelén är klar.
Även bra recept såklart.
Det är en kokbok, som bör finnas i varje hem ! Jättebra är den !

Om man vill kan man frysa in vinbär. Det bästa sättet är att frysa dem på en bricka, så de blir lösfrysta.
Då kan man förvara dem i en stor påse sedan, och ändå ta upp precis så mycket man vill ha.

Ska man frysa in bär för att senare koka saft eller gelé, behöver man inte rensa dem först.
Det går utmärkt att frysa in med skaften kvar !

Annars kan man också koka bären direkt, och frysa in råsaften. ( Den osötade avrunna saften )
Den kan sedan användas till gelé eller saft, när man behöver fylla på burkar och flaskor.
Det är ett toppensätt att alltid ha nykokt saft eller gelé.
Man brukar dock behöva tillsätta pektin i lite högre grad till bär eller råsaft som varit fryst.
Det är ju inget problem. Pektin är ju dessutom ett naturligt ämne, så det är ju inga konstigheter man tillsätter.
Dessutom kan man använda mindre socker om saft/gelé inte behöver ha så lång hållbarhet.
Eventuella konserveringsmedel kan man ju också hoppa över.

Vinbär går också att koka sylt av.
Använder man frysta bär till sylt, ska de givetvis vara rensade…

Frysta vinbär tinas långsamt, och avnjutes gärna med vaniljglass.
Godast till detta är röda vinbär – enligt mitt tycke… ( Och snyggast… :) )

Hoppas ni hittat svar på någon av era funderingar !

Ps…
Vill man göra något lite annorlunda, men ack så gott kan man frysa in råsaft.
När sedan lingonen mognat, så kokar man råsaft av dem också.
( Silar kokta lingon )
Sedan blandar man lingon och vinbärssaft och kokar gelé på blandningen.
Det är inte alls dumt, och passar extra bra till viltkött !

Det går också att göra ren lingongelé.
Till lingon brukar man inte behöva tillsätta pektin, eftersom de innehåller mycket av sig själva.

This entry was posted in Vardagstips. Bookmark the permalink.

9 Responses to Om vinbär

  1. simone says:

    Sv: Haha, my bad ;) Sorbet är verkligen galet gott, spec på sommaren! :) Nu fick jag veta en heel del jag inte visste om just vinbär, smart! Tack :)

    [Reply]

  2. Linda says:

    händer och händer.. det var jag som tryckte vääldigt dumt xD
    okej, lovar att jag inte ska slita av allt mitt hår :)
    kram http://lindagabriella.blogg.se

    [Reply]

  3. simone says:

    Sv: Ohh.. men bär och yoghurt är ju toppen! Det är grymt gott, men man får inte jämföra glass med sådant alltså ;) Sov gott tjejen! Kram!

    [Reply]

  4. annsan_s says:

    Hahahaha, dom är coola…

    [Reply]

  5. supermom says:

    Bra info om vinbär!

    Fastnade här i din blogg en lång stund… jättekul läsning!

    [Reply]

  6. Underbart att få mer kunskap om vinbär:)

    [Reply]

  7. Pingback: Lingon | Hermansro

  8. Cecilia says:

    Tack för infon om vinbären! Har överfullt i trädgården och inte tillräckligt med glasburkar för att göra gele på allt. Nu kan jag frysa in råsaften och göra senare :-)
    Cecilia´s last [type] ..Western Waterpark – Mallorca

    [Reply]

    Karin - admin Reply:

    Vad bra! :)
    Det är alltid godare med färsk gelé, så jag brukar koka gelén ett par gånger om året, istället för att göra allt på en gång. :)
    Om man fryser råsaften istället för hela bären, så tar det ju mycket mindre plats i frysen också.

    [Reply]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge